Image
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 22:50 Auto-Moto
 

Τέλος εποχής για τα BMW i8 και i8 Roadster


Πρόκειται για την τελική πράξη και την διαδρομή προς το «Hall of Fame» του BMW i8, του επαναστατικού σπορ υβριδικού μοντέλου της γερμανικής μάρκας, που έξι χρόνια αφότου λανσαρίστηκε στην αγορά, περνά στο πάνθεον της ιστορίας του αυτοκινήτου. Μαζί του φυσικά- και η έκδοση i8 Roadster.

Το i8 ξεκίνησε την επιτυχημένη πορείας του σαν ένας επαναστατικός συνδυασμός φουτουριστικής σχεδίασης και πρωτοποριακής τεχνολογίας. Ήταν το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο του BMW Group, που άνοιξε τον δρόμο για τη σπορ και ταυτόχρονα βιώσιμη οδηγική απόλαυση, ενώ έγινε η επιτομή του πάθους της οδήγησης με ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, έθεσε τα θεμέλια για τη διεύρυνση της γκάμας των plug-in υβριδικών μοντέλων του Group, ενώ εξελίχθηκε στο πιο επιτυχημένο σπορ αυτοκίνητο με σύστημα ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως, με πωλήσεις που ξεπερνούν τις 20.000 μονάδες από το 2014.

Το BMW i8 είναι το πρώτο στον κόσμο σπορ αυτοκίνητο που εξελίχθηκε με γνώμονα τη βιωσιμότητα από το ξεκίνημά του. Ο συνδυασμός ενός κλωβού επιβατών από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) με ένα αλουμινένιο πλαίσιο ήταν τόσο επαναστατικός όσο και η ευφυής συνεργασία θερμικού κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα. Η φιλοσοφία ενός οχήματος 2+2, το μικρότερο από τα 1.500 κιλά βάρος (κατανομή 50:50), η αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη σχεδίαση, η ευφυής δομή ελαφρού βάρους, και η καινοτόμα φιλοσοφία κίνησης, είχαν ως στόχο να καταργήσουν το ασυμβίβαστο μεταξύ σπορ επιδόσεων και οικονομίας. Αυτό συνετέλεσε ούτως. ώστε το i8 να προσφέρει τις επιδόσεις ενός κορυφαίου σπορ αυτοκινήτου σε συνδυασμό με τη μέση κατανάλωση ενός μικρού μοντέλου.

Ο έλεγχος του plug-in υβριδικού συστήματος σχεδιάστηκε με στόχο αφενός τη δυναμική απόκριση, αφετέρου την καλύτερη συνεργασία των δύο κινητήρων. Ο θερμικός κινητήρας με τεχνολογία TwinPower Turbo μεταφέρει την ισχύ στους πίσω τροχούς και ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους εμπρός τροχούς. Έτσι έχουμε ένα σύστημα τετρακίνησης για υβριδικό όχημα που βελτιώνει την ελκτική πρόσφυση, την ευελιξία και την οδηγική ευστάθεια. Σε συνδυασμό και με την άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα με τη μέγιστη διαθέσιμη ροπή των 250 Nm από στάση, το i8 πετυχαίνει σπορ επιδόσεις με αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία μηδενικών ρύπων. Το αυτοκίνητο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 120 χλμ./ώρα στο ηλεκτρικό πρόγραμμα, ενώ η συνδυασμένη ροπή και των δύο κινητήρων παράγει επιδόσεις, επιπέδου high-performance σπορ αυτοκινήτου.

Η εκτενής χρήση CFRP στη δομή του αμαξώματος και τα ορατά μέτρα μείωσης της αντίστασης του αέρα, έθεσαν νέα πρότυπα στους τομείς «ευφυούς» δομής ελαφρού βάρους και αεροδυναμικής, ενώ οι αναλογίες σπορ αυτοκινήτου και οι πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα. Ιδιαίτερα χαμηλός και ο συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd 0,26), με την σχεδίαση να επιτυγχάνει ιδανική σχέση αντίστασης αέρα και άνωσης για δυναμική συμπεριφορά και ασφάλεια, χωρίς πρόσθετα σπόιλερ.

Στο εσωτερικό το δέρμα στις επιφάνειες των καθισμάτων και τον πίνακα οργάνων έχει υποστεί επεξεργασία σε εκχύλισμα φύλλων ελιάς, ενώ η πρώτη ύλη για τα υφασμάτινα υλικά είναι ένας κόκκος πολυεστέρα, που προέρχεται από ανακυκλωμένο PET, μεταξύ άλλων.

Το i8 ήταν το πρώτο στον κόσμο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής εφοδιασμένο με καινοτόμους προβολείς λέιζερ. Το laser light προσφέρει εξαιρετικά έντονο φωτισμό και αυξημένη εμβέλεια της δέσμης της μεγάλης σκάλας. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται και πάλι σημαντικά, ακόμα και σε σχέση με τους ήδη αποδοτικούς προβολείς LED.

2017, πρεμιέρα για το i8 Roadster

Τρία χρόνια αργότερα έγινε η πρεμιέρα του i8 Roadster, του ανοιχτού διθέσιου που έδωσε νέα ώθηση στην οδηγική απόλαυση σε συνδυασμό με την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης. Η ισχύς του plug-in υβριδικού συστήματος αυξήθηκε και η μπαταρία υψηλής τάσης και των δύο μοντέλων έχει χωρητικότητα κυψελών αυξημένη από 20 σε 34 Ah και ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο 11,6 kWh. Ταυτόχρονα, η βελτιστοποιημένη τεχνολογία κυψελών κατέστησε εφικτή την αύξηση της μέγιστης ισχύος του ηλεκτροκινητήρα κατά  12 ίππους (σύνολο 143 ίπποι). Σε συνδυασμό με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, η συνολική ισχύς του συστήματος ανήλθε στους 374 ίππους. Το i8 Coupé επιταχύνει τώρα από 0 σε 100 σε 4,4 δεύτερα, ενώ το i8 Roadster ολοκληρώνει την ίδια «άσκηση» σε 4,6 δευτερόλεπτα. Και τα δύο μοντέλα αγγίζουν την τελική ταχύτητα των 250 χλμ./ώρα, ενώ η ηλεκτρική αυτονομία είναι 55 χλμ. για το i8 Coupé και 53 χλμ. για το i8 Roadster.

Καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του soft top του roadster. Για πρώτη φορά οι αλουμινένιες βάσεις έδρασης του μηχανισμού της υφασμάτινης οροφής στο αμάξωμα κατασκευάστηκαν μέσω μίας νέας διαδικασίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτή η μέθοδος κατασκευής για αλουμινένια εξαρτήματα, που είναι νέα στον χώρο του αυτοκινήτου, καθιστά δυνατή τη δημιουργία συνδέσμων με γεωμετρικά σχήματα που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με συμβατικές μεθόδους χύτευσης και διασφαλίζει βέλτιστη ισορροπία μεταξύ αντοχής και βάρους εξαρτήματος.

Το εργοστάσιο της Λειψίας κατασκευάζει αυτή τη στιγμή τα 200 αντίτυπα της περιορισμένης έκδοσης Ultimate Sophisto Edition του i8. Ένα από τα ειδικά μοντέλα κατασκευάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 ως το 20.000ό αντίτυπο του plug-in υβριδικού μοντέλου. Με τέτοιο όγκο παραγωγής, το i8 έχει ήδη ξεπεράσει πολλά θρυλικά σπορ μοντέλα της μάρκας μέχρι σήμερα, όπως η BMW M1, από την οποία μόνο 399 μονάδες κατασκευάστηκαν για χρήση στον δρόμο, αλλά και η Z8 roadster, η οποία κυκλοφόρησε σε περίπου 5.000 αντίτυπα.

Κάπως έτσι το πιο επαναστατικό και εντυπωσιακό μοντέλο της νέας εποχής αυτοκίνησης, προχωρά για τους τίτλους τέλους. Χαράς ευαγγέλια για όσους έχοντες και κατέχοντες, που βρίσκονται με ένα από τα κορυφαία ιστορικά μοντέλα τους μέλλοντος.

Νίκος Τσάδαρης

newsbeast.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης