Image
Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 20:35 Επικαιρότητα
 

Διακόσμηση σπιτιού: Ήρθε η ώρα να διακοσμήσετε το μπαλκόνι σας – Τι πρέπει να αποφύγετε


Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επικρατούν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, και προσπαθούν να βρουν τρόπους να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους μένοντας στο σπίτι.

Σίγουρα το διάβασμα ενός βιβλίου ή η παρακολούθηση μιας ταινίας είναι αυτό που μας προτείνουν οι περισσότεροι, ωστόσο υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως για παράδειγμα η διακόσμηση του μπαλκονιού μας. Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε καν έπιπλα ή να το έχετε μετατρέψει σε αποθήκη. Κάποια στιγμή μάλιστα, μπορεί να θεωρήσατε καλή ιδέα να βάλετε δυο πλαστικές καρέκλες, μερικά κλεμμένα καφάσια και μια κουρελιασμένη ομπρέλα, ονομάζοντας το και “όαση” τρομάρα σας!

Λοιπόν φτάνει πια, πρέπει να καταλάβετε ότι η διακόσμηση δεν περιορίζεται μόνο στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας αλλά και στον εξωτερικό. Εξάλλου είναι ο χώρος που θα περάσετε τις περισσότερες ώρες τους επόμενους μήνες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετατρέψετε το βρώμικο και σκονισμένο μπαλκόνι σας, σε ένα γαλήνιο καταφύγιο όπου θα μπορείτε να κάθεστε με άνεση και στυλ όλο το χρόνο.

Πριν ξεκινήσετε την διακόσμηση του μπαλκονιού σας, θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε τα παρακάτω:

  •     Δεν είναι αποθήκη, οπότε ξεχάστε τα ερμάρια για να αποθηκεύετε τα παπούτσια σας ή ότι άλλο σας κατέβει στο κεφάλι.
  •     Οι κιτς πλαστικές καρέκλες, που θεωρούνται το έμβλημα του ελληνικού καλοκαιριού, απαγορεύονται δια ροπάλου.
  •     Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τα CD που διώχνουν τα πουλιά, είναι ένα μεγάλο όχι!
  •     Πέταξτε εκείνα τα άθλια σιδερένια τετράγωνα τασάκια που πήρατε από το ΙΚΕΑ όταν πρωτοάνοιξε. Ξέρετε για ποια μιλάμε…
  •     Ξεχάστε αυτά τα άσχημα συντριβανάκια και άλλα παρόμοια διακοσμητικά, τα οποία υποτίθεται ότι κάνουν καλό στο Φενγκ Σουι.
  •     Αποφύγετε κάθε τύπου χρωματιστή λάμπα που θα κάνει το μπαλκόνι σας να μοιάζει με παραλιακή τουριστική ταβέρνα.

 

Η πρόταση μας είναι απλή: μεταμορφώστε το μπαλκόνι, την αυλή ή την ταράτσα σας σε μια όαση πρασίνου που θα απελευθερώσει το μυαλό και το σώμα σας.

Δεν έχουμε όλοι το προνόμιο να έχουμε το δικό μας κήπο, ειδικά αν ζούμε σε μια μεγάλη πόλη και μένουμε σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε ένα μπαλκόνι, μικρό ή λίγο μεγαλύτερο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε το προσωπικό μας παράδεισο, το καταφύγιο μας για τις δύσκολες στιγμές, τώρα και για πάντα.

Οι ιδέες που θα σας παραθέσουμε παρακάτω δεν κοστίζουν ακριβά και με λίγη φαντασία και διάθεση, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ειδυλλιακό χώρο.

1.    Τοποθετήστε συνθετικό γκαζόν στο δάπεδο

Για αρχή μπορείτε να τοποθετήσετε συνθετικό γκαζόν στο δάπεδο. Όπως θα διαπιστώσετε το συνθετικό γκαζόν είναι ιδανικό για μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές αλλά και κήπους σπιτιών. Ένας εξωτερικός χώρος θα πρέπει να έχει όσο περισσότερο πράσινο γίνεται προκειμένου να είναι χαλαρωτικός και αναζωογονητικός για αυτούς που τον χρησιμοποιούν.

Το φυσικό γκαζόν δεν αποτελεί πρακτική λύση για μικρούς χώρους, όπως βεράντες, ταράτσες και αυλές. Αντίθετα, το συνθετικό γκαζόν προϋποθέτει ελάχιστη συντήρηση, εγκαθίσταται εύκολα και με πολύ χαμηλό κόστος, είναι διάτρητο κι ως εκ τούτου επιτρέπει την απορρόφηση των υδάτων της βροχής, είναι μαλακό στης αφή και ιδιαίτερα αναπαυτικό για κάποιον που θέλει να το περπατήσει, να κάτσει πάνω του ή να ξαπλώσει. Το συνθετικό γκαζόν έχει τη μαγική ιδιότητα να μεταμορφώνει τους χώρους όπου τοποθετείται. Τους προσθέτει δροσιά και φρεσκάδα.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα αφρώδες υλικό όπως είναι το  eva tatami σαν υπόστρωμα κάτω από το γκαζόν για να δημιουργήσετε μια επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας και ασφάλειας, κυρίως αν έχετε παιδιά.
Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συνθετικά γκαζόν σε ποικιλία χρωμάτων αλλά και σε διαφορετικές ποιότητες στον ακόλουθο σύνδεσμο plastelhome

Από τότε που το συνθετικό γκαζόν μπήκε στη ζωή μας , τη δεκαετία του 60, η ευρεία γκάμα των εφαρμογών του έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αυτό οφείλεται, εν μέρει στις εξελίξεις της τεχνολογίας που καθιστούν δυνατή τη χρήση του συνθετικού γκαζόν σε μπαλκόνια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς καθώς και τη δημιουργία ενός μικρού κήπου στην αυλή ή την ταράτσα ενός σπιτιού αλλάζοντας τελείως το σκηνικό αλλά και την ψυχολογία των κατοίκων.

Παρακάτω, σας παραθέτουμε κάποιες από τις βασικότερες εφαρμογές του συνθετικού γκαζόν.

Κήποι σπιτιών

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή του συνθετικού γκαζόν είναι σε κήπους σπιτιών σε αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα.

Η δημοτικότητα του συνθετικού γκαζόν έχει αυξηθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών αντιλαμβάνονται πλέον τα οφέλη του να έχει κάποιος συνθετικό γκαζόν στο σπίτι σου.

Καταρχάς, η συντήρηση που χρειάζεται το συνθετικό γκαζόν σε σχέση με το φυσικό είναι ελάχιστη και σχεδόν αμελητέα.

Αυτό αρέσει σε πολύ κόσμο που έχει φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα, καθώς και σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συντηρούν τον κήπο τους και το γκαζόν τους.

Είναι επίσης ιδανικό για γκαζόν το οποίο χρησιμοποιείται σε τακτική βάση από παιδιά και κατοικίδια.

Το συνθετικό γκαζόν είναι απόλυτα ασφαλές τόσο για την οικογένεια σας, όσο και για τα κατοικίδια σας και θεωρείται ασφαλέστερο από το φυσικό γκαζόν , καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιείτε παρασιτοκτόνα και λιπάσματα.

Το συνθετικό γκαζόν είναι επίσης ιδανικό για κήπους που είναι σκεπασμένοι ή τους βλέπει πολύ λίγο ο ήλιος. Αυτές οι συνθήκες, ανεξάρτητα από τα λιπάσματα και την φροντίδα, δεν επιτρέπουν στο φυσικό γκαζόν να αναπτυχθεί.

Ακόμα κι εκείνοι που προτιμούν την όψη του φυσικού γκαζόν επιλέγουν πολλές φορές το συνθετικό γκαζόν για περιοχές όπως ο κήπος στη πρόσοψη του σπιτιού, καθώς και για μικρές περιοχές γκαζόν που δεν αξίζει τον κόπο η συντήρηση τους.


Μπαλκόνια και κήποι σε ταράτσες

Ένας τρόπος για να αναβαθμίσετε ένα μπαλκόνι ή το κήπο μιας ταράτσας είναι να προσθέσετε λίγο πράσινο στο χώρο.

Οι πλάκες πεζοδρομίου ή τα κεραμικά πλακάκια δίνουν μια ψυχρή όψη στο χώρο, σε αντίθεση με το συνθετικό γκαζόν που αναμφίβολα μετατρέπει το χώρο σε φιλικό και φιλόξενο.

Επίσης, η εγκατάσταση του συνθετικού γκαζόν σε μια ταράτσα συνιστά μια πολύ πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με το φυσικό, καθώς το υλικό είναι πιο εύκολο στη μετακίνηση και η προετοιμασία του εδάφους για το συνθετικό γκαζόν είναι απλή και εύκολη.

Συχνά, ακόμα και μετά από σωστή και δύσκολη προετοιμασία, το φυσικό γκαζόν δεν ευδοκιμεί στις ταράτσες και τα μπαλκόνια.

Επιπλέον το συνθετικό γκαζόν δεν χρειάζεται πότισμα και κούρεμα, γεγονός που το καθιστά κορυφαία επιλογή.

 

2.    Αξιοποιήστε τους τοίχους του μπαλκονιού σας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσετε τους τοίχους του μπαλκονιού ή της ταράτσα σας και να τους κάνετε πιο ενδιαφέροντες. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε ένα πράσινο τοίχο, είτε φυσικό, είτε τεχνητό. Η τάση των πράσινων τοίχων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο διάστημα γιατί λοιπόν να μην την ακολουθήσετε.

Εναλλακτικά μπορείτε να κρεμάσετε κάποιες μικρές γλάστρες στους τοίχους, ώστε να δημιουργήσετε πινελιές πρασίνου.
Τέλος μπορείτε να εγκαταστήσετε ράφια κι εν συνεχεία να τοποθετήσετε σε αυτά όμορφα αντικείμενα όπως κεριά, κεραμικά γλαστράκια, αλυσίδες με πολύχρωμα φωτάκια κ.α.

3.    Δημιουργήστε ένα κήπο με αρωματικά φυτά
Δεν χρειάζεται τεράστιος χώρος για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά της αρεσκείας σας. Αρκούν μερικές μεταλλικές ανθοστήλες ή ζαρντινιέρες που θα σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε χώρο. Ο μικρός σας κηπάκος όχι μόνο θα κάνει το μπαλκόνι σας να ευωδιάζει, αλλά θα σας δώσει και τη δυνατότητα να έχετε πάντα διαθέσιμα τα αγαπημένα σας μυρωδικά για το μαγείρεμα φρέσκα, μυρωδάτα και… βιολογικά.

4.    Τοποθετήστε φράχτες από μπαμπού
Οι μπαμπού φράκτες είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τις ταράτσες και τα μπαλκόνια. Μπορούν να είναι λειτουργικοί και αισθητικά όμορφοι, ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύουν και ως οθόνες ιδιωτικότητας.
Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν μπαμπού φράκτες, επειδή το μπαμπού είναι πραγματικά ισχυρό, φιλικό προς το περιβάλλον και εξαιρετικά ανθεκτικό στις βροχές, το χιόνι, τη θερμότητα και τις ακτίνες UV. Τέτοιοι φράχτες μπορούν να κατασκευαστούν από μίσχους μπαμπού δεμένους μαζί με ένα σύρμα.  Το μπαμπού μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικά χρώματα, όπως φυσικό, σκούρο και μαόνι. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να βρείτε περιφράξεις σε διαφορετικές αποχρώσεις. Το φυσικό χρώμα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή αφού συμπληρώνει εξαιρετικά διαφορετικούς χώρους.

5.    Επιλέξτε τα έπιπλα που ταιριάζουν στο χώρο αλλά και το προσωπικό σας γούστο
Αναμφίβολα, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα τραπεζάκι με καρέκλες ή πολυθρόνες για να μπορείτε να απολαύσετε την όαση που δημιουργήσατε.
Θα σας προτείναμε να επιλέξετε ελαφριά και πρακτικά έπιπλα σε γήινες αποχρώσεις που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν. Προσθέστε σε αυτά όμορφες πολύχρωμες μαξιλάρες και υφάσματα που θα κάνουν το χώρο ζεστό και φιλικό. Επίσης, αν υπάρχει χώρος ώστε να τοποθετήσετε μια αιώρα ή μια μικρή κούνια σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

6.    Μεριμνήστε για το σωστό φωτισμό του μπαλκονιού σας
Η τελευταία πινελιά που θα σας προτείνουμε αφορά στο σωστό φωτισμό του μπαλκονιού ή της ταράτσας σας.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την εμπειρία ενός κήπου στο μπαλκόνι είναι να επιλέξετε το σωστό φωτισμό που θα κάνει το χώρο σας πιο cosy.
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα είδη φωτισμού για εξωτερικούς χώρους όπως μικροί προβολείς, μεγάλα κεριά μέσα σε επιβλητικά κηροπήγια για το δάπεδο, μικρότερα κεριά που μπορείτε να κρεμάσετε στους τοίχους, ρεσώ για το τραπέζι, λάμπες για το δάπεδο ή το τραπέζι καθώς και αλυσίδες με πολύχρωμα φωτάκια.

Σίγουρα όλες οι παραπάνω ιδέες είναι ενδεικτικές και οι προτάσεις για τον εξοπλισμό και την διακόσμηση ενός μπαλκονιού, μιας αυλής ή μιας βεράντας είναι ανεξάντλητες και περιορίζονται μόνο από την φαντασία μας.
Ελπίζουμε ειλικρινά το άρθρο αυτό να σας εμπνεύσει και να σας κινητοποιήσει να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό παράδεισο μέσα στο σπίτι. Μικρός ή μεγάλος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ένας καλόγουστος ζεστός χώρος αποτελεί την καλύτερη παρηγοριά στις δύσκολες ημέρες που περνάμε.
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους!!!

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης