Image
Δευτέρα 06 Απριλίου 2020 22:30 Υγεία
 

Κορονοϊός: Αισιοδοξία για το φάρμακο στις ΗΠΑ - Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο

Χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγει από τις δοκιμές του φαρμάκου Remdesivir στην Αμερική, με όλο και περισσότερους ασθενείς να παίρνουν μέρος στην πειραματική χρήση του. Ένας από αυτούς είναι και ο Τζαγκ Σινγκ, καρδιολόγος του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και ασθενής με κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε ο κ. Σινγκ δεν το σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο για να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου.

Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη του αμερικανικού φαρμάκου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Virginia Commonwealth University, Αρούν Σαγιάλ, μιλώντας για το φάρμακο εξήγησε πως είναι ένα αντιβιοτικό φάρμακο και έχει σχεδιαστεί, ώστε να επιβραδύνει ή να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού. Οπότε, από τη στιγμή που ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί πλέον, τότε το ιικό φορτίο υποχωρεί και τα φυσικά συστήματα θεραπείας του σώματος αναλαμβάνουν και υποβοηθούν τη διαδικασία ανάρρωσης.

Με δεδομένη και την κατάσταση στις ΗΠΑ, πάντως, οι Αμερικανοί ειδικοί δίνουν μάχη με τον χρόνο.

«Με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία μου, γνωρίζω ότι η κανονική διαδικασία ανάπτυξης ενός φαρμάκου είναι μακρά. Αλλά, με δεδομένο το επείγον της κατάστασης, είναι απίστευτο πώς τα πράγματα έχουν εναρμονιστεί και πόσο γρήγορα προχωράνε.», είπε ο Σαγιάλ.

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Δαΐκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το Remdesivir είπε πως το φάρμακο αυτό έχει δείξει να δρα κατά του ιού σε πειραματόζωα και πρόκειται να αρχίσουν οι κλινικές μελέτες και όταν θα είναι έτοιμο θα έρθει και στην Ελλάδα.

Οι διαδικασίες θα είναι πολύ σύντομες, όπως είπε. Επίσης, δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και μαζικά τεστ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 40 άτομα σε 4 συνεργαζόμενες πανεπιστημιακές κλινικές.

 Έλληνες ερευνητές στη Νέα Υόρκη: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Τη μάχη για την ανακάλυψη εμβολίων και σκευασμάτων κατά του κορονοϊού δίνουν Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό.

Ένας εξ αυτών ο Δημήτρης Σκόκος διευθυντής του τμήματος Ανοσολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron στη Νέα Υόρκη μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι "ο καλύτερος τρόπος είναι η δημιουργία ενός ενεργού εμβολίου. Ωστόσο αυτό θα πάρει περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα. Πολλές εταιρείες και εργαστήρια εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία τέτοιου είδους εμβολίου" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος η ομάδα του αξιοποιεί παλαιότερες μελέτες που είχαν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του Έμπολα. "Αυτό το εμβόλιο πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές στις αρχές του καλοκαιριού. Ακόμη θα γνωρίζουμε εάν είναι αποτελεσματικό προς το τέλος του καλοκαιριού. Εάν δουλέψει όπως ελπίζουμε θα χορηγείται κάθε 1 με 2 μήνες. Ετσι ελπίζουμε ότι θα προφυλάξουμε πολύ κόσμο μέχρι να ξεκινήσει η θεραπεία με το ενεργό εμβόλιο, γύρω στο 1,5 χρόνο από τώρα".

Όμως μέχρι να βγει το εμβόλιο στην αγορά οι επιστημονικές ομάδες προχωρούν σε κλινικές μελέτες και πειράματα με φαρμακευτικά σκευάσματα που είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα σε άλλου τύπου κορονοϊούς. Πάνω σε αυτό εργάζεται στις ΗΠΑ ο καθηγητής δόκτωρ Ελευθέριος Μυλωνάκης και η ομάδα του.

"Ενα από τα φάρμακα που μελετάμε είναι το Remdesivir, που είναι ένα αντιϊκό που είχε χρησιμοποιηθεί παλιά για άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις όπως ο ιός Έμπολα. Επίσης αρχίζουμε μελέτες έτσι ώστε να παίρνουμε τον ορό του αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν για να τον δώσουμε σε ασθενείς που νοσούν. Παράλληλα έχουμε πρωτόκολλα για άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούμε όπως είναι η χλωροκίνη" υπογράμμισε μιλώντας στο Open TV.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των φαρμάκων αναμένει το επόμενο διάστημα η εταιρεία Regeneron.

Πηγή: skai.gr, έθνος

 

 

Κάντε Like το daypress.gr