Image
Δευτέρα 08 Μαρτίου 2021 18:10 Ελλάδα
 

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να άρει το lockdown - Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση


Σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση από τα τέλη Μαρτίου, δίνοντας προτεραιότητα σε λιανεμπόριο και σχολεία, ενώ σε δεύτερη φάση, εντός Απριλίου σειρά έχει η επανεκκίνηση της εστίασης, σε εξωτερικούς χώρους η οποία έχει πληγεί σφόδρα από το lockdown.

Κυβερνητικά στελέχη - Πελώνη, Γεραπετρίτης, Σταϊκούρας - προανήγγειλαν σήμερα το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα και κατά προσέγγιση τις ημερομηνίες - "κλειδιά" έως και τον Μάιο, αρχίζοντας από τις 16 ή τις 22 Μαρτίου.

Πελώνη: Ανοίγουν λιανεμπόριο, γυμνάσια και λύκεια τέλη Μαρτίου
Ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε σήμερα ότι στόχος είναι το λιανεμπόριο να μπορέσει να ανοίξει κανονικά, με κανόνες και ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν και εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τουλάχιστον τα γυμνάσια και τα λύκεια.

"Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί - σύντομα θα εμβολιαστούν οι πολύ ευπαθείς - και με τις αυξημένες παραδόσεις στο β' τρίμηνο του έτους - ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Απρίλιο να είμαστε σε διαφορετική φάση όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα το Μάιο όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό", πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Γεραπετρίτης: Στόχος το άνοιγμα της εστίασης τον Απρίλιο
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος μίλησε στο Mega.

"Πρόθεση της κυβέρνησης και το λιανεμπόριο και τα σχολεία, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, και στη συνέχεια τα δημοτικά, να ανοίξουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας ως το τέλος του μήνα αυτού", ξεκαθάρισε.

"Αν θα είναι 16 ή 22 (σ.σ.: Μαρτίου) θα το δούμε εν καιρώ" είπε ο κ. Γεραπετρίτης, παραπέμποντας και στη σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων. "Είναι όμως καθαρή δική μας πρόθεση να ανοίξουμε, κι επιπλέον εντός του Απριλίου αν τα πράγματα πάνε με τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, σταδιακώς να σκεπτόμαστε και τα υπόλοιπα κεφάλαια της αγοράς που παραμένουν κλειστά, όπως η εστίαση κ.α. οικονομικές δραστηριότητες".

Εν κατακλείδι, "έχουμε την πεποίθηση ότι τον Μάιο θα είμαστε σε μια πάρα πολύ βελτιωμένη κατάσταση" σημείωσε.

Σταϊκούρας: Το βασικό και τα εναλλακτικά σενάρια
Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρώτο Θέμα".

Όπως δήλωσε, "το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών".

Γεωργιάδης: Δε θα ανοίξει η αγορά για να ξανακλείσει 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, επιβεβαίωσε ότι το πιθανότερο σενάριο για να ανοίξουν λιανεμπόριο αλλά και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, είναι στις 22 Μαρτίου, πάντα εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας.

 Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα μαγαζιά κάποιες ώρες την ημέρα, στέλνοντας μήνυμα σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ο περιορισμός θα είναι μόνο χρονικός και όχι χιλιομετρικός, με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους.

Συμφωνά με τον υπουργό Ανάπτυξης , οι έως τώρα εκτιμήσεις είναι ότι η αγορά δε θα ανοίξει με τη μορφή ακορντεόν, για να ξανακλείσει δηλαδή στη συνέχεια, λόγω των εμβολιασμών αλλά και λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

 Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Συμφωνά με τον υπουργό λόγω της προόδου στο κομμάτι των εμβολιασμών είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

με πληροφορίες από thetoc

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης