Image
Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 11:15 Υγεία
 

Κορωνοϊός: Τρομάζουν οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 – Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη


Μπροστά σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού, το έκτο κατά σειρά, φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη Ευρώπη καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση ημερήσιων κρουσμάτων.

Όπως αναφέρεται άρθρο στο topontiki.gr κυρίαρχη θέση στο νέο αυτό κύμα έχουν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού Όμικρον.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, μέσα σε τρεις εβδομάδες τα 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα ΒΑ.4 και BA.5 που εντοπίστηκαν στον σχετικό έλεγχο εκτινάχθηκαν σε 135, αυξημένα κατά 11 φορές.

Πιο αναλυτικά, έχουν εντοπιστεί σε 14 περιοχές της χώρας, με την Αττική, το Ηράκλειο Κρήτης, το Λασίθι, την Άρτα να καταγράφουν περισσότερες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις λόγω αυτών των υποπαραλλαγών.

Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων έχει χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς, με σενάρια για εσπευσμένη επαναφορά περιοριστικών μέτρων να βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

«Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες», τόνισε πρόσφατα ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ειδικά «η υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη» σύμφωνα και με τον Ιταλό καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο.

Ο Ιταλός καθηγητής πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επιδημιολογικό κύμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Ιουλίου».

Ο Πρελιάσκο υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες στις παραλίες, όταν υπάρχει συνωστισμός».

O Ιταλός επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό «ο ιός προκαλεί, σε όποιον μολύνεται, σαφώς λιγότερα προβλήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν» αλλά ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια περιστατικά πνευμονίας, τα οποία προκαλούν ανησυχία και ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται».

Στην τελευταία τους έκθεση οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5 το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν στην Ευρώπη.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Μεσογειακό Κέντρο Γονιμότητας

Το Mediterranean Fertility Center & Genetic Services, Chania εξειδικεύεται στη θεραπεία της υπογονιμότητας και στην πρόληψη γενετικών ασθενειών. Διαθέτοντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, τεχνογνωσία και εκτεταμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας, διασφαλίζουμε ένα υψηλότατο επίπεδο θεραπείας
http://www.fertilitymed.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης