Image
Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2022 20:45 Ελλάδα
 

Κρήτη: Διασώθηκε μωρό-φώκια μόλις 10 ημέρων

Την τύχη με το μέρος του είχε μωρό - φώκια που ξεβράστηκε χωρίς τη μητέρα του στην παραλία του Κουρεμένου στην Κρήτη.

Μια έκπληξη περίμενε τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρέθηκαν στην παραλία του Κουρεμένου στην Κρήτη καθώς ένα μωρό φώκια βρέθηκε μόνο του στο σημείο.

Τα άτομα που εντόπισαν το νεογέννητο θηλαστικό κάλεσαν την Λιμενική Υπηρεσία, η οποία και το περισύλλεξε μεταφέροντας το σε ειδικό κλουβί.

Οι υπάλληλοι του Λιμενικού έσπευσαν σε για να προμηθευτούν την κατάλληλη αγωγή ώστε να ενυδατώσουν την μικρή φώκια μετά από υπόδειξη φαρμακοποιού.

Στην συνέχεια οι Λιμενικές Αρχές ήρθαν σε επαφή με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm) παίρνοντας πληροφορίες για το πώς πρέπει να διαχειριστούν το περιστατικό.

 Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φώκια είναι περίπου 10 κιλά ενώ δεν φαίνεται να φέρει τραύματα, όπως αναφέρει το neakriti.gr.

Το θηλαστικό έφτασε στην ακτή για να βρει βοήθεια καθώς είτε έχασε την μητέρα του είτε το έδιωξε. Σημειώνεται ότι οι νεαρές φώκιες μέχρι και τον τέταρτο μήνα της ζωής τους είναι προσκολλημένα στην μητέρα τους για να επιβιώσουν.

Το Λιμενικό σε συντονισμό με την MOm αποφάσισε την μεταφορά της φώκιας στην Αθήνα με το πλοίο της γραμμής ώστε να μεταφερθεί σε κατάλληλο περιβάλλον και να τύχει της κατάλληλης περίθαλψης.

Η ανακοίνωση του MOm για την νεογέννητη φώκια

«Ο Νοέμβρης ξεκίνησε με ένα νεογέννητο φωκάκι από την Κρήτη, το οποίο, έπειτα από αναφορές ντόπιων και τουριστών, εντοπίστηκε χωρίς τη μητέρα του στην παραλία Κουρεμένου στο Παλαίκαστρο Λασιθίου και σε πολύ μεγάλη απόσταση από κάθε καταγεγραμμένη σπηλιά αναπαραγωγής. Εθελοντές της Ομάδας Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας (που τα τελευταία χρόνια βοηθούν εξαιρετικά και στην παρακολούθηση της μεσογειακής φώκιας στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας) περισυνέλλεξαν το φωκάκι, το οποίο με όχημα του Λιμεναρχείου μεταφέρθηκε στη Σητεία όπου και του χορηγήθηκε ισοτονικό υγρό για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου απ' όπου ταξίδεψε με το Blue Horizon στον Πειραιά, όπου και παρελήφθη από την Ομάδα Διάσωσης της MOm για να μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης της οργάνωσης που φιλοξενείται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα. Το όνομα αυτού...Μίνωας!

Η αλυσίδα των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή τη δύσκολη διάσωση είναι μεγάλη και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους ξεχωριστά! Ευχαριστούμε λοιπόν την Ομάδα Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας για την περισυλλογή της μικρής φώκιας και τη φροντίδα της, το Λιμεναρχείο Σητείας για την άμεση επέμβαση και συμβολή του, την ΑΝΕΚ και τη Blue Star Ferries, καθώς και τον ύπαρχο του Blue Horizon για την ασφαλή μεταφορά του ζώου και την προσοχή που του έδειξαν και φυσικά όλους αυτούς τους ανθρώπους που μόλις είδαν τον Μίνωα μας ενημέρωσαν άμεσα και δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος!

Το δύσκολο έργο της Περίθαλψης έχει ξεκινήσει ήδη και ελπίζουμε ότι σε μερικούς μήνες ο μικρός Μίνωας θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στις θάλασσες όπου ανήκει!», γράφει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η MOm την οποία συνοδεύει με φωτογραφίας της μικρής φώκιας.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Κάντε Like το daypress.gr