Image
Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 16:15 Διεθνή
 

Νέος συναγερμός στην Ισπανία: Ύποπτη επιστολή – βόμβα και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη


Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαδρίτη έλαβε μια επιστολή παρόμοια με τις πέντε επιστολές-βόμβα που εστάλησαν στην ουκρανική πρεσβεία στην Ισπανία και σε άλλους στόχους στη χώρα, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Ακόμη, παγιδευμένος φάκελος έφτασε στο Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας και οι πυροτεχνουργοί εξετάζουν εάν περιέχει εκρηκτικά. Μάλιστα, ένα άλλος φάκελος με «πυροτεχνικό υλικό» που απευθυνόταν στον Πέδρο Σάντσεθ κατασχέθηκε στις 24 Νοεμβρίου, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών το Ειδικό Δικαστήριο Audiencia Nacional με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες.

Όλα δείχνουν, τελικά, ότι οι πέντε φάκελοι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στάλθηκαν από το ίδιο άτομο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα επεδίωκε δημοσιότητα, επισημαίνουν πηγές της αστυνομίας.

Συναγερμός σήμανε λίγο νωρίτερα στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ στην Ισπανία, όπου εντοπίστηκε από την ασφάλεια ένας παγιδευμένος φάκελος με εκρηκτική ύλη, σύμφωνα με την El Mundo.

Τα συστήματα ασφαλείας της αεροπορικής βάσης εντόπισαν τον ύποπτο φάκελο μεταξύ στις 3-4 τα ξημερώματα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες 30/11, η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη ειδοποίησε την Εθνική Αστυνομία μετά την καταγραφή μιας έκρηξης που τραυμάτισε έναν εργαζόμενο στην διπλωματική αντιπροσωπεία ενώ χειριζόταν μία επιστολή, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

«Η αστυνομία ενημερώθηκε γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα 14:00 ώρα Ελλάδας) για μια έκρηξη στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη. Σημειώθηκε την ώρα που ένας εργαζόμενος της πρεσβείας χειριζόταν επιστολή», επισήμανε αστυνομική πηγή.

«Ο εργαζόμενος αυτός τραυματίστηκε ελαφρά και μετέβη μόνος του στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο υπάλληλος, με τραύμα στο χέρι, έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχει επιστρέψει στην εργασία του, επισήμανε αργότερα χθες ο Σέρχιι Ποχορελτσέφ, ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ισπανία, σε συνέντευξή του στην κρατική ισπανική τηλεόραση.

«Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», σημείωσε η αστυνομική πηγή, ενώ και η ισπανική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, που ενδέχεται να συνδέεται με «τρομοκρατία».

 Ένα επιπλέον πακέτο παγιδευμένο με εκρηκτικό υλικό, εντοπίστηκε την Τετάρτη σε μία εταιρεία στρατιωτικού υλικού στη Σαραγόσα. Ειδικότερα, χθες, πριν από τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), «ένα ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην έδρα του εργοστασίου παραγωγής όπλων Instalaza στη Σαραγόσα».

Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας «προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη», δήλωσε πηγή του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι ερευνητές εξετάζουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και εξετάζουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του περιστατικού και εκείνου που σημειώθηκε το πρωί στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Instalaza είναι ο κατασκευαστής των εκτοξευτών χειροβομβίδων που το Υπουργείο Άμυνας έστειλε στην κυβέρνηση του Ζελένσκι λίγο μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης, ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας.

Ο φάκελος που εξερράγη ήταν κατασκευασμένος από χαρτόνι, διαστάσεων περίπου 18 επί 10 εκατοστών και είχε σταλεί με απλό ταχυδρομείο, με ταχυδρομικά τέλη 2,70 ευρώ, σύμφωνα με φωτογραφία της αστυνομίας. Σε μια λευκή ετικέτα εμφανιζόταν το όνομα του πρεσβευτή Ποχορελτσέφ ως παραλήπτη, καθώς και η θέση του και η διεύθυνση της πρεσβείας και όλα χειρόγραφα με μπλε μελάνι. Δεν αναφέρθηκε αποστολέας. Το Κεντρικό Δικαστήριο 4 του Εθνικού Ειδικού Δικαστηρίου, ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Instalaza είναι εταιρεία όπλων που απασχολεί περισσότερα από 150 άτομα σε τρία εργοστάσια που βρίσκονται στη Σαραγόσα και εξάγει την παραγωγή της σε περισσότερες από 35 χώρες. Η εταιρεία κατασκευάζει συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, χειροβομβίδες και συσκευές νυχτερινής όρασης. Ο κατάλογος προϊόντων στην ιστοσελίδα της περιλαμβάνει τους εκτοξευτές χειροβομβίδων τύπου C90 και το Alcotán.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Ισπανία έστειλε 1.370 εκτοξευτές χειροβομβίδων τύπου C-90 και Alcotán, μαζί με ένα φορτίο ελαφρών πολυβόλων και 700.000 φυσίγγια διαφορετικού διαμετρήματος, σε μία από τις πρώτες αποστολές βοήθειας για την άμυνα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

Επομένως, έξι συνολικά οι φάκελοι με εκρηκτικό υλικό στην Ισπανία.

Η ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη καταδικάζει την αποστολή εκρηκτικών πακέτων
Η ρωσική πρεσβεία στην Ισπανία καταδίκασε μέσω των κοινωνικών δικτύων «οποιαδήποτε απειλή ή τρομοκρατική ενέργεια». Σε μια σύντομη δήλωση, η οποία αναφέρεται στα δημοσιεύματα που αφορούν στις επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς που στάλθηκαν στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ισπανία και «ορισμένες ακόμα επίσημες ισπανικούς θεσμούς» δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή ή τρομοκρατική ενέργεια, ακόμη περισσότερο κατά διπλωματικής αποστολής, είναι απολύτως καταδικαστέα».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr