Image
Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 18:15 Υγεία
 

Μέλι: Ενισχυεί την γονιμότητα;

Το μέλι το έχουμε στο μυαλό μας ως μια εναλλακτική της ζάχαρης. Μπαίνει σε φαγητά και γλυκά ενώ τρώγεται και σκέτο στο πρωινό μας επάνω στο ψωμί. Θεωρείται υγιεινό. Και φαίνεται πως βοηθάει και στο κομμάτι της γονιμότητας.

Μεταξύ των τροφών που δεν πρέπει λείπει από τη διατροφή σας αν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι και το μέλι.

Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη από ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ceará στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι το ακατέργαστο βιολογικό μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Οι ερευνητές το ονόμασαν «μέλι γονιμότητας».

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και βρέθηκε υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ακατέργαστο μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από τη μετφορμίνη, η οποία είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη.

Αποδείχθηκε επίσης ότι βελτιώνει τη γονιμότητα ρυθμίζοντας τις ορμόνες, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μέλι και γονιμότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ακατέργαστο βιολογικό μέλι είχε υψηλά επίπεδα αρκετών αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, φαινολών και μονοτερπενίων που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Παράγεται από απομακρυσμένες φυλές στο βραζιλιάνικο τροπικό δάσος, οι οποίες το συλλέγουν από άγριες μέλισσες που γονιμοποιούν στα δέντρα γύρω από τα χωριά τους. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας. Ωστόσο, το ακατέργαστο βιολογικό μέλι, είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να βρεθεί.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές δοκίμασαν το μέλι σε θηλυκά ποντίκια που δεν μπόρεσαν να κυοφορήσουν λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο επηρεάζει έως και το 30% των γυναικών παγκοσμίως.

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το μέλι γονιμότητας, διαπίστωσαν ότι άλλαξε τον τρόπο αλληλεπίδρασης της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο σώμα. Στη μελέτη βρέθηκε πως ήταν σε θέση να βελτιώσει την ανοχή στη γλυκόζη σε ποντίκια με PCOS και επίσης αύξησε τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώθηκαν από τις ωοθήκες.

Επίσης, είδαν ότι όταν τάισαν μερικά από αυτά τα ποντίκια ωμό μέλι για δύο εβδομάδες (και μετά σταμάτησαν), περίπου τα μισά κυοφόρησαν μέσα σε επτά εβδομάδες – σε σύγκριση με λιγότερο από 10% μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν καμία θεραπεία με μέλι.

Μια άλλη μελέτη το 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Reproductive Health επεσήμανε ότι το ωμό μέλι είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Το ακατέργαστο βιολογικό μέλι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Βελτίωση γονιμότητας με μέλι

Το να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ανακατεμένο σε αυτό μισή ώρα πριν το πρωινό με άδειο στομάχι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα ένζυμα και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ωμό βιολογικό μέλι.

Πηγή: tromaktiko.gr

Κάντε Like το daypress.gr
Μεσογειακό Κέντρο Γονιμότητας

Το Mediterranean Fertility Center & Genetic Services, Chania εξειδικεύεται στη θεραπεία της υπογονιμότητας και στην πρόληψη γενετικών ασθενειών. Διαθέτοντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, τεχνογνωσία και εκτεταμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας, διασφαλίζουμε ένα υψηλότατο επίπεδο θεραπείας
http://www.fertilitymed.gr