Image
Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 22:05 Πολιτική
 

Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου - Το χρονοδιάγραμμα


Πώς ελήφθη η απόφαση του Πρωθυπουργού για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Η προεκλογική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσκληση για debate.

Ο κύβος ερρίφθη μετά την 50η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη διεξαγωγή των εκλογών για τις 21 Μαΐου.  
 
«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό της κυβερνητικής θητείας στη στήριξη της κοινωνίας, την οικονομία, την ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη συνέπεια λόγων και έργων, υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας μέσω της αυτοδυναμίας και χαρακτήρισε «παγίδα ακυβερνησίας» την απλή αναλογική.   

«Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, έρχεται», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λιβαδειά, μιλώντας για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή.
 
«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
«Ο κ. Τσίπρας επανήλθε δυναμικά στην εποχή της δημιουργικής ασάφειας και μιλά με χρησμούς. Γιατί, άραγε, δεν τολμά να μας πει συγκεκριμένα τι εννοεί με την «προοδευτική» κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιοι θα συμμετάσχουν;», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
 
Με αιχμηρό τρόπο υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
 
«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί «ακυβερνησίας ή σταθερότητας». Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους», επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
«Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη ΝΔ και πρωθυπουργία για τον ίδιο. Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων αλλά η δική του καρέκλα», δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
 
«Στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ` όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το χρονοδιάγραμμα της κάλπης

Η Βουλή αναμένεται να διακόψει τις εργασίες της για Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την Κυριακή του Θωμά.

Θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής, με Προεδρικό Διάταγμα στις 24 ή 28 Απριλίου, για να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Ορίζεται επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Στο τελευταίο υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το διακύβευμα της κάλπης, ενώ σε ενάμιση λεπτό στο TikTok αναφέρθηκε στο ζητούμενο της επόμενης ημέρας.

«Και κυρίως να μιλήσουμε για αυτά που μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Κι αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό. Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
 
Τις επόμενες ημέρες έρχονται στη Βουλή και τα τελευταία προς ψήφιση νομοσχέδια, χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το σκεπτικό της επιλογής της 21ης Μαΐου

Στο ερώτημα «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου» κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως η συγκεκριμένη Κυριακή επελέγη για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί αμέσως μετά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί αυτή η κορυφαία διαδικασία και,
Δεύτερον, γιατί ελήφθησαν υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Σε αυτόν τον προεκλογικό μαραθώνιο που ανοίγεται μπροστά μας, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούν στην πρώτη γραμμή το στόχο της αυτοδυναμίας. Και η «γαλάζια» παράταξη αναμένεται ότι θα προτάξει:

– Το έργο που έχει παραχθεί, στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.

– Τη σύγκριση για το πού βρισκόταν η χώρα το 2019 και το πού βρίσκεται σήμερα.

– Το σχέδιο για την επόμενη τετραετία, με έμφαση στους καλύτερους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

– Την επόμενη ημέρα του κράτους και ποιος μπορεί να δώσει τη μάχη με τις παθογένειες ετών

Μέσα σε αυτό το προεκλογικό κλίμα, πρέπει να πούμε ότι η κυβερνητική παράταξη θα επενδύσει πολλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την προσέλκυση των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων. Ήδη, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε βίντεο σε TikTok, Facebook και Twitter, ζητώντας ισχυρή εντολή για να σαρωθούν, όπως ανέφερε, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που μας κρατάνε πίσω.

«Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου» είναι το μήνυμά του.

Το στίγμα ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από την κάλπη

Το σύνθημα πολιτική αλλαγή και δικαιοσύνη παντού έδωσε ο Α. Τσίπρας από τη Λαμία στο δρόμο για την κάλπη την 21ης Μαϊου.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα του για το πώς θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κόψει πρώτο το νήμα το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής, χωρίς να χρειαστεί η χώρα να μπει στην περιπέτεια δεύτερων και τρίτων εκλογών.
 
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος:

– Εθνικό σχέδιο αναγέννησης
– Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για όλους και όχι για τους λίγους
– Στήριξη της μεσαίας τάξης που σήμερα ζει με κουπόνια, όπως είπε
– Ενίσχυση της περιφέρειας
– Στήριξη της νέα γενιάς
– Προστασία πρώτης κατοικίας- Ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες
– Στήριξη και ενίσχυση των συνταξιούχων
– Αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που είναι made in Greece
 
Ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συνεργασίες:

– Κυβέρνηση πάνω σε προγραμματικές βάσεις, γιατί κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τα προβλήματα του τόπου
– Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο σταθερές από τις αλαζονικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις
 
Ήταν η χαρακτηριστική η φράση του «φανταστείτε μετά τις υποκλοπές, τι άλλο θα κάνει ο Μητσοτάκης αν βγει αυτοδύναμος».

Τον κατηγόρησε ότι «σε όλα τα κρίσιμα θέματα δεν ήξερε». Και στο σημείο αυτό απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση για ντιμπέιτ στον κ. Μητσοτάκη.

ertnews.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr