Image
Τρίτη 04 Απριλίου 2023 19:46 Αυτοδιοίκηση
 

Ηράκλειο: Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε το “ταξίδι στα έργα ΕΣΠΑ που αλλάζουν την Κρήτη”

Την προβολή σημαντικών έργων που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Κρήτη, είχαν σαν στόχο το συναρπαστικό πενθήμερο ταξίδι (Road Trip) στη Μεγαλόνησο που διοργανώθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέσα από αυτό έγινε η προβολή σημαντικών έργων που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Κρήτη, αφήνοντας στους ταξιδιώτες πολύ καλές εντυπώσεις! Στο ταξίδι αυτό επικεφαλής ήταν  ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης και συνεπιβάτες: η Έφη Νταλάκα, ο Γιώργος Νταλάκας  και  η Ειρήνη Ζάχου.

Η παρουσίαση αυτής της ευχάριστης και συνάμα χρήσιμης ταξιδιωτικής εμπειρίας ήταν το κεντρικό θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στις 18:00, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μέρος μιας από κοινού προσπάθειας της Περιφέρειας Κρήτης και της Διαχειριστικής της Αρχής για την ευρύτερη προβολή των έργων ΕΣΠΑ και ειδικότερα των έργων του ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Στην εκδήλωση:

Προβλήθηκε το video του ταξιδιού, το οποίο καταγράφει όλες τις στάσεις του Crete Future Van στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. Ο «ξεναγός» Τσαπατάκης και οι συνταξιδιώτες του είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να γνωρίσουν τους υπεύθυνους των έργων ΕΣΠΑ, απολαμβάνοντας παράλληλα τη διαδρομή.

Οι συμμετέχοντες στην περιήγηση (ταξιδιώτες) πήραν μέρος σε συζήτηση και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από το ταξίδι και τα έργα που επισκέφτηκαν.

Σε δηλώσεις τους οι φορείς του τόπου είπαν στο press office online (poo.gr):


www.youtube.com/watch

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες και τη γνώση που αποκτήσαμε διαχρονικά από την διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που υλοποιήσαμε και παρακολουθώντας τις μεταβολές του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος σχεδιάσαμε το νέο μας πρόγραμμα το οποίο τώρα καλούμαστε να υλοποιήσουμε.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουμε ξεκινήσει την ενεργοποίησή του. Πρόκειται για το 1ο Περιφερειακό Πρόγραμμα που εγκρίθηκε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022, οι πόροι του οποίου φτάνουν τα 565 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 170 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Το ταξίδι στα έργα του ΕΣΠΑ που παρουσιάζεται σήμερα, με οδηγό τον Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη και συνοδοιπόρους την Έφη Νταλάκα, τον Γιώργο Νταλάκα και την Ειρήνη Ζάχου, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει πολιτική χωρίς αποτέλεσμα και αποτέλεσμα χωρίς να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αναβάθμιση της καθημερινότητάς του.

Συνεχίζοντας όλοι μαζί αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στην Κρήτη, σχεδιάζουμε το μέλλον. Ανοίγουμε πανιά, δουλεύοντας για την ευημερία του σήμερα. Ταυτόχρονα χτίζουμε τις βάσεις για να είναι η ανάπτυξη δίκαιη και να εγγυάται ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Διαχειριστική Αρχή και όλα τα στελέχη αυτής, στο πρόσωπο της Μαρίας Κασσωτάκη καθώς και έναν άνθρωπο που έχει «φύγει» από τη ζωή, τον Γιάννη Παναντινάκη στον οποίο είχαμε αφιερώσει το νέο πρόγραμμα. Δεν ικανοποιούμαστε όμως μόνο από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Οφείλουμε να διεκδικούμε από τα τομεακά, τα ανταγωνιστικά προγράμματα, από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, όπως και από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί η Κρήτη πρέπει να πάρει αυτό που δικαιούται» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη είπε: «στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι το να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες και να τους ενημερώσουμε για τα έργα που έχουν γίνει μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της Κρήτης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και έχει φέρει ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στον τόπο μας. Η ενημέρωση των πολιτών πάνω σε αυτό είναι ένα πολύ βασικό θέμα, γιατί χωρίς τον ενημερωμένο πολίτη δεν έχουμε τον ενεργό πολίτη. Ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει στην αναπτυξιακή διαδικασία και να κατανοήσει τί γίνεται με όλους αυτούς τους πόρους. Όλα αυτά τα έργα αποσκοπούν στο να βελτιώσουν την καθημερινότητά του και να βελτιώσουν το οικονομικό επίπεδο του τόπου μας, άρα ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει σε όλο αυτό».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «ήρθαμε να δούμε μια σειρά έργων που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των κρητικών και των επισκεπτών μας και κάνουμε τον τόπο μας να είναι σύγχρονος, να σέβεται το περιβάλλον και ανταποκρίνεται στις επιταγές της σύγχρονης εποχής ότι πρέπει τα έργα μας να είναι προσβάσιμα σε άτομα που έχουν ειδικά προβλήματα κινητικότητας. Αυτό νομίζω είναι και το μήνυμα της εκδήλωσης καθώς αυτό το ταξίδι γίνεται με τον εξαιρετικό Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, είναι δείγμα ότι αυτός ο άνθρωπος μπόρεσε να πάει παντού και να δει έργα ποικίλα σε όλη την Κρήτη. Αυτό ακριβώς δείχνει τη δύναμη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων αλλά και την αποτελεσματικότητα μεταξύ Περιφέρειας, Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών».

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μανώλης Τσακαλάκης ανέφερε: «είναι σημαντικό το ότι έγιναν τόσα έργα ειδικά με γνώμονα το μέλλον της Κρήτης. Με χαρά είδα ότι ελήφθησαν υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις που είναι το περιβάλλον, η βιωσιμότητα του τόπου μας που έχει αντίκτυπο και στον τουρισμό. Ελπίζω και το νέο ΕΣΠΑ να είναι πολύ καλύτερο και να αγγίξει ακόμα περισσότερο την Κρήτη». 

poo.gr

Κάντε Like το daypress.gr