Image
Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 14:48 Τουρισμός
 

Κρήτη: Μηνύματα για μια πολύ καλή τουριστική σεζόν με αυξημένα έσοδα (vid)

Εκτιμήσεις ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από την περυσινή, εκφράζουν οι φορείς του τουρισμού της Κρήτης που αναμένουν εναγωνίως την έναρξή της.

Ήδη έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα πρώτα ξενοδοχεία ενώ και λόγω του Πάσχα από τις 26 Μαρτίου άρχισαν να καταφτάνουν στο νησί μας οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες, δίνοντας έτσι μια τονωτική ένεση στην οικονομία της Κρήτης και στην κίνηση τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην αγορά.
Έως τις 30 Απριλίου θα έχουν ανοίξει και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία ενώ αρχές Μάϊου αναμένεται να έχουμε πλήρη κίνηση στο αεροδρόμιο και στο νησί μας, οπότε και θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία. Η ροή των κρατήσεων πάντως συνεχίζεται ικανοποιητικά, πράγμα που δείχνει ότι θα έχουμε μια πολύ καλή σεζόν.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι θα είναι μια δυναμική σεζόν. Πιστεύω ότι αν όλα πάνε καλά με τη φετινή τουριστική σεζόν να είναι ίσως και καλύτερη από την περυσινή. Ταμείο βέβαια θα κάνουμε στο τέλος, όπως συνηθίζω να λέω πάντα» είπε μιλώντας στο Press Office Online ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης ο Μιχάλης Βλατάκης, δίνοντας έτσι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του τουρισμού το 2023.

Φέτος βέβαια, λόγω του πολέμου θα χάσουμε μεγάλη μερίδα Ουκρανών και Ρώσων που αποτελούσαν μια πολύ δυναμική παρουσία για την τουριστική μας οικονομία, όμως από την άλλη μεριά παρουσιάζεται αύξηση από τους παραδοσιακούς μας επισκέπτες, δηλαδή από την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία που καλύπτουν κατά κάποιον τρόπο αυτό το κενό.

Μένουν στην Κρήτη 9 μέρες
Σημαντικό επίσης είναι και το ότι έχουμε και πτήσεις από την Μέση Ανατολή, το Καζακστάν, που όπως είπε χαρακτηριστικά στο Press Office Online ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης «αν και βρίσκονται σε νηπιακή κατάσταση», ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντικές αγορές για τον τουρισμό μας.

Οι ημέρες παραμονής τώρα των ξένων επισκεπτών μας στο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης που έχουν επιλέξει για τις διακοπές τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 8-9 μέρες.
Αναφορικά με την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας πολύ καλός τουριστικά μήνας, ενώ και τον Νοέμβριο φαίνεται να παραμένουν ανοικτά κάποια ξενοδοχεία, δεδομένου ότι θα έχουν κόσμο.

«Δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε σοβαρά για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αν δεν γίνουν κάποια πράγματα τα οποία τα έχουμε επισημάνει στην πολιτεία. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση να γίνουν πράξη τα όσα έχουμε ζητήσει ώστε να δούμε την Κρήτη να μπορεί να φιλοξενεί κόσμο όλο το χρόνο».

Αυξημένα τα έσοδα

Στην εκτίμηση ότι τα έσοδα από την τουριστική κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι φέτος στο νησί μας, προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι αφίξεις δεν μπορούν να είναι περισσότερες από άλλες χρονιές, διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, οπότε στην ουσία θα είναι πάνω-κάτω οι ίδιες. Ίσως, κατά τον κ. Χαλκιαδάκη αναφορικά με τις αφίξεις, να σημειωθεί μια αύξηση της τάξεως του 10%.

«Η τουριστική σεζόν φέτος στο νησί μας ξεκίνησε πολύ νωρίς λόγω του Πάσχα. Μόνο το πρώτο πενθήμερο του Μάρτη είχαμε περίπου 12.000 αφίξεις στο αεροδρόμιο ‘’Νίκος Καζαντζάκης’’. Καθημερινά είχαμε 30 πτήσεις όσο πλησιάζαμε στις ημέρες των εορτών και στα Σαββατοκύριακα άγγιζαν τις 50 πτήσεις. Την περίοδο αυτή λειτούργησε το 25-30% των ξενοδοχείων, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 80%. Πιστεύω ότι η σεζόν θα συνεχίσει σε αυτά τα καλά επίπεδα. Ο τουρισμός βέβαια κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Με τον πόλεμο έχουμε χάσει αρκετούς επισκέπτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Παραμένει βέβαια σταθερή η ζήτηση από τους παραδοσιακούς μας πελάτες» είπε ο κ. Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο Press Office Online.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης μίλησε στο Press Office Online αναφέροντας τα εξής: «Λίγο μετά τα μέσα Μαΐου, αναμένεται να έχουμε ανοδική πορεία ενώ μετά τον Ιούνιο αναμένονται πολύ υψηλές πληρότητες. Αυτή την εποχή τα πακέτα κλείνονται σε πολύ καλές τιμές για τους υποψήφιους επισκέπτες μας. Δηλαδή γύρω στα 600 - 800 ευρώ ενώ όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι δηλαδή Ιούλιο Αύγουστο οι τιμές θα τριπλασιαστούν. Αναφορικά με τις εθνικότητες των επισκεπτών μας στις πρώτες θέσεις βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι Γερμανοί και οι Άγγλοι, και ακολουθούν οι Ολλανδοί, οι Βέγλοι ενώ και η Πολωνία είναι μια πολύ σημαντική αγορά».

Μιλώντας για τον δικό του κλάδο και το πώς αναμένεται να κινηθούν τα καταλύματα την φετινή τουριστική σεζόν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης και Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Χριστοδουλάκης σημείωσε πως: Τα μηνύματα από τις κρατήσεις και προκρατήσεις είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Οι πληρότητες αρχίζουν να ανεβαίνουν περί τα μέσα Μαΐου και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και φέτος ξεκινάμε με τις βασικές μας αγορές Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και κάποιες Σκανδιναβικές χώρες ενώ ελπίζουμε να ανέβει η επισκεψημότητα από την Πολωνία που είναι μια σημαντική αγορά και ευελπιστούμε και σε νέες αγορές. Σκοπός μας βέβαια είναι να διασφαλίσουμε τους επαναλαμβανόμενους πελάτες μας. Ταμείο βέβαια θα κάνουμε στο τέλος. Ένα όμως πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι αυτό του προσωπικού που ακόμα και ο δικός μας κλάδος το βιώνει. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια λύση γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες».

Ο Απρίλιος τελειώνει το καλοκαίρι έρχεται, εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων για να δούμε αν και φέτος ο τουρισμός θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Δείτε το βίντεο:


Κάντε Like το daypress.gr