Image
Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 13:00 Τουρισμός
 

Ηράκλειο: Ρεκόρ επισκέψεων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού (vid)

Ρεκόρ εισιτηρίων και εισπράξεων, σημειώνει ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού στο Ηράκλειο, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για μια χρυσή χρονιά από άποψη επισκεψιμότητας και τζίρου.

Και για να μιλήσουμε με νούμερα, όλο τον Απρίλιο του 2022 εκδόθηκαν 58.000 εισιτήρια, ενώ ο φετινός αριθμός έκδοσης εισιτηρίων στον χώρο «εκτοξεύθηκε» στα 85.000! Πέρυσι τον ίδιο μήνα οι εισπράξεις ήταν της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ ενώ φέτος έφθασαν το 1.300.000 ευρώ.

Το νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Μινωικό Ανάκτορο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους τουρίστες κρουαζιέρας που σε σχεδόν σε καθημερινή βάση καταφθάνουν στο νησί μας με κρουαζιερόπλοια και παραμένουν αρκετές ώρες, πράγμα που τους δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εκδρομές, βόλτες στην αγορά αλλά και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μιας και έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους.

«H σεζόν από άποψη επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ξεκίνησε πάρα πολύ καλά. Εκτίμησή μου είναι ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα το επόμενο διάστημα, εκτός απροόπτου. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ρεκόρ εισπράξεων. Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι προχθές κάναμε 4.600 εισιτήρια. Για την περίοδο που διανύουμε το νούμερο αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τον Απρίλιο που μας πέρασε κάναμε 85.000 εισιτήρια. Πέρυσι το ίδιο διάστημα - που ήταν επίσης μια πολύ καλή χρονιά- κάναμε 58.000 εισιτήρια. Είμαι σίγουρος ότι φέτος, αν όλα πάνε καλά, θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο επισκέπτες», ανέφερε στο Press Office Online, ο αρχιφύλακας της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης.

«Δεν προλαβαίνουμε να κόβουμε εισιτήρια», πρόσθεσε ο αρχιφύλακας της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι μέσα μόλις σε μια μέρα, και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου κόπηκαν 4.600 εισιτήρια, αριθμός πρωτοφανής για την εποχή!
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί για να διευκολύνονται οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια έως τις 8 το βράδυ. Να σημειώσουμε ότι στον χώρο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συνολικά 38 υπάλληλοι, 22 μόνιμοι και 16 εποχιακοί φύλακες.

Το προσωπικό είναι όλο στις θέσεις του από την πρώτη μέρα. Έχουν προσληφθεί 16 εποχικοί λειτουργούν τρία ταμεία το πρωί και τρία στην απογευματινή σχετικά με την έκδοση εισιτηρίων ώστε να γίνεται ομαλά. Χωρίς καθυστερήσεις και ουρές.
Φέτος για πρώτη χρονιά βρίσκονται καθημερινά στο χώρο και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για τις περιπτώσεις μικροτραυματισμών.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν σχηματίζονται ουρές τουριστών οι οποίοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω και της παρουσίας εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή βάση στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Παράλληλα όμως, μεγάλο αίσθημα ασφάλειας δημιουργεί και η παρουσία της Τουριστικής Αστυνομίας στον χώρο.

Προσβάσιμα τον Οκτώβριο τα βασιλικά διαμερίσματα
Προς το παρόν το μόνο που δεν επιτρέπεται ακόμα είναι η ξενάγηση στα βασιλικά διαμερίσματα όπου εκτελούνται εργασίες συντήρησης τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, έχει φροντίσει ώστε να έχουν γίνει εγκαίρως όλες οι διαδικασίες συντήρησης του μνημείου και σε ότι αφορά στα βασιλικά διαμερίσματα, μέχρι τέλος Οκτώβρη θα έχουν ολοκληρωθεί και εκεί οι όποιες εργασίες γίνονται».

Όσοι επισκέπτονται τον χώρο, φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, με το μόνο μελανό σημείο να αποτελεί το γεγονός ότι οι επισκέπτες αναγκάζονται ακόμα να κυκλοφορούν στη μέση του δρόμου, για να φθάσουν στο Μινωικό Ανάκτορο, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους και σίγουρα οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να επιληφθούν επί του θέματος.

Δείτε το βίντεο:

poo.gr
Κάντε Like το daypress.gr