Image
Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 14:05 Πολιτική
 

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκίνηση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή - Οι αιτίες της ήττας και η αυτοκριτική


Συνεδρίασε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του να στέλνει τα μηνύματα του στα στελέχη του κόμματος για τα φαινόμενα αμετροέπειας στο δημόσιο λόγο τους, ενώ έδωσε και το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ανοιχτά για το οδυνηρό σοκ της ήττας, για το οποίο όπως είπε η ευθύνη «είναι πρωτίστως δική μου».
Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης ο Αλέξης Τσίπρα εισήλθε στην ΚΕ με  παρατεταμένο ρυθμικό χειροκρότημα και επευφημίες που τον ανάγκασαν μάλιστα να σηκωθεί από τη θέση του και να χαιρετήσει το ανώτατο όργανο υψώνοντας τη γροθιά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε λήξη στο πένθος της συντριπτικής ήττας και ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη κλείνοντας την όποια προσπάθεια να ανοίξει νέος γύρος εσωστρέφειας.

«Αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη. Σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Τρεις μέρες τώρα δεν μπορούν να κρυφτούν και να κρύψουν την μεγάλη του χαρά. Τους απαντώ μην βιάζεστε, δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού».

Οι αίτιες της ήττας και η αυτοκριτική
Περιγράφοντας τα αίτια της ήττα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος τη λάθος επιμονή στη στρατηγική της απλής αναλογικής και τις επιθέσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, στα αδιανόητα λάθη των στελεχών που έδωσαν χώρο να επικρατήσει η ατζέντα της σταθερότητας της ΝΔ και στη συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο.

«Οφείλουμε να αλλάξουμε δραστικά ριζικά άμεσα δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα την υπευθυνότητα τη συλλογικότητα».

Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε μετά την τοποθέτηση του προέδρου να ανοίξει κύκλος ομιλητών με το εκτελεστικό γραφείο να καλεί τα μέλη της Κ.Ε να καταθέσουν σημειώματα με τις παρατηρήσεις τους.

Η γραμματέας του κόμματος έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση, η οποία απορρίφθηκε δια βοής από τη συντριπτική πλειοψηφία.

«Δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Κόμμα εξουσίας».

«Έθεσα εαυτόν στην κρίση του προέδρου»
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο ξενοδοχείο όπου διεξήχθη η συνεδρίαση της Κ.Ε συνοδευόμενος από την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής για την αφωνία της από το βράδυ των εκλογών.

Στις φήμες περί παραίτησής της απάντησε σήμερα, λέγοντας ότι έθεσε εαυτόν στην κρίση του Προέδρου.

«Αμέσως μετά το αποτέλεσμα και στη πρώτη συνάντηση που κάναμε για να δούμε τι συνέβη, έθεσε εαυτό στη διάθεση του προέδρου όπως θα έκανε στη θέση μου κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και αντιλαμβάνεται ότι μερίδιο της ευθύνης φέρνει και ο ίδιος».

«Και στραβός είναι ο γιαλός και τυφλός είναι ο λαός». Αυτό ουσιαστικά μας είπε στην αποψινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες την αυτοκριτική που δεν κατάφερε να κάνει μέσα σε 4 χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές και στα άτυπα όργανα που τον πλαισιώνουν στο πλαίσιο και της νέας στρατηγικής που χαράσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr