Image
Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 18:25 Επιστήμη
 

NASA: Ιστορική ενημέρωση για τα UFO


Σε μια ιστορική ενημέρωση για τα UFO προχωρά η NASA, μετά από δεκαετίες έντονης φημολογίας και αμφισβήτησης.

Μια επιτροπή της NASA, που σχηματίσθηκε πέρυσι για να μελετήσει τα ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα), τα οποία περιγράφονται συνήθως με τον όρο UFO, πραγματοποιεί αυτή την ώρα την πρώτη δημόσια συνεδρίασή της, πριν συντάξει μια έκθεση, η δημοσιοποίηση της οποίας αναμένεται τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η ενημέρωση μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι της NASA στο YouTube από τις 17:30 ώρα Ελλάδος:

Αυτό το 16μελές σώμα, στο οποίο μετέχουν ειδικοί από τομείς που κυμαίνονται από τη φυσική μέχρι την αστροβιολογία, σχηματίσθηκε τον περασμένο Ιούνιο για να εξετάσει θεάσεις UFO και άλλα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από μη στρατιωτικούς τομείς της κυβέρνησης και του εμπορίου.

Η σημερινή τετράωρη δημόσια συνεδρίαση επικεντρώνεται «σε τελικές συζητήσεις πριν η ανεξάρτητη ομάδα έρευνας της υπηρεσίας δημοσιοποιήσει φέτος το καλοκαίρι μια έκθεση», ανέφερε η NASA ανακοινώνοντας τη συνεδρίαση.

Η επιτροπή αυτή διεξάγει την πρώτη τέτοια έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ υπό την αιγίδα της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για ένα θέμα που η κυβέρνηση περιόριζε άλλοτε στην αποκλειστική και απόρρητη αρμοδιότητα των αξιωματούχων των στρατιωτικών και εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η μελέτη της NASA είναι χωριστή από μια νέα έρευνα από το Πεντάγωνο για άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα (UAP), τα οποία έχουν τεκμηριωθεί τα τελευταία χρόνια από πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών και έχουν αναλυθεί από αξιωματούχους υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών των ΗΠΑ.

Στροφή των ΗΠΑ, δεκαετίες μετά το Ρόσγουελ

Οι παράλληλες προσπάθειες της NASA και του Πενταγώνου -που διεξάγονται και οι δύο με κάποιο δημόσιο έλεγχο- υπογραμμίζουν μια στροφή της κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες απέρριπτε πληροφορίες για θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (ATIA, UFO) που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και συγκεκριμένα από το λεγόμενο Συμβάν του Ρόσγουελ που αφορούσε την υποτιθέμενη ανάκτηση υλικού κοντά στην περιοχή του Ρόσγουελ, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ, τηv 7η Ιουλίου 1947 το οποίο έγινε αντικείμενο έντονης φημολογίας και αμφισβήτησης. Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα του Ρόσγουελ (RAAF) φέρεται να είχε εκδόσει ένα δελτίο τύπου που ανέφερε ότι ένας «ιπτάμενος δίσκος» είχε ανακτηθεί, ωστόσο φέρεται να αποσύρθηκε γρήγορα και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντικείμενο που ανέκτησαν ήταν ένα υψίστης μυστικότητας μετεωρολογικό μπαλόνι το οποίο συνετρίβη.

Ωστόσο, δεκαετίες μετά το συμβάν εκφράστηκαν εντελώς διαφορετικές απόψεις για το τι πραγματικά συνέβη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ταγματάρχη Jesse Marcel ο οποίος είχε αναμειχθεί στην αρχική ανάκτηση το 1947. Ο Marcel εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός είχε συγκαλύψει την ανάκτηση ενός εξωγήινου σκάφους.

Παρ ‘όλα αυτά, το περιστατικό του Ρόσγουελ εξακολουθεί να ενδιαφέρει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και οι θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν το γεγονός συνεχίζουν. Πολλοί υποστηρικτές των ΑΤΙΑ πιστεύουν ότι τα συντρίμμια ανήκαν σε εξωγήινο σκάφος που κατέπεσε στη περιοχή και ότι η ανάκτηση του σκάφους συγκαλύφθηκε από τον στρατό. Το περιστατικό έχει αναχθεί σε παγκοσμίως γνωστό και από τα πλέον δημοφιλή στη λαϊκή κουλτούρα και για κάποιους το Ρόσγουελ είναι συνώνυμο με τα ΑΤΙΑ. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον διαφημισμένα περιστατικά, μαζί με την «Μεγάλη Αεροπορική Επιδρομή του Λος Άντζελες» το 1942, τους πυραύλους φαντάσματα το 1946-47, το Συμβάν του Μάντελ το 1948, τις φήμες για «Διαπλανητική Μονάδα Φαινομένων», αλλά και τη θεωρία ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ φύτεψε τους σπόρους των θεωριών συνωμοσίας ΑΤΙΑ με το Πρόγραμμα Sign το οποίο ιδρύθηκε μετά το Ρόσγουελ και μετονομάστηκε αρχικά σε Project Grudge και στη συνέχεια σε Project Blue Book, αλλά και πιο πρόσφατα όπως τα «Φώτα πάνω από το Φοίνιξ» το 1997.

Ο όρος UFO, που συνδέεται από παλιά με τα περί ιπτάμενων δίσκων και εξωγήινων, έχει αντικατασταθεί στην ορολογία της κυβέρνησης από τον όρο UAP (Unidentified Aerial Phenomena, Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα).

Ενώ η επιστημονική αποστολή της NASA θεωρήθηκε από μερικούς ότι υπόσχεται μια πιο ανοικτή προσέγγιση σ’ ένα θέμα που αντιμετωπιζόταν από καιρό σαν ταμπού από το αμυντικό κατεστημένο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έκανε εξαρχής γνωστό πως δεν πρόκειται να σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση», ανέφερε η NASA ανακοινώνοντας το σχηματισμό της επιτροπής τον περασμένο Ιούνιο.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις της, η υπηρεσία παρουσίασε μια εν δυνάμει αλλαγή στο ίδιο το ακρωνύμιο UAP, αναφερόμενη σ’ αυτό ως συντομογραφία του «Unidentified Anomalous Phenomena» (Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα). Αυτό σημαίνει πως μπορεί να περιληφθούν και θεάσεις άλλες από αυτές που φαίνεται να συμβαίνουν στον αέρα.

Ωστόσο, ανακοινώνοντας τη σημερινή συνάντηση, η NASA ανέφερε πως ορίζει τα UAP «ως παρατηρήσεις συμβάντων στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωρισθούν ως αεροσκάφη ή ως γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη».

Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η πρόσφατη προσπάθεια του Πενταγώνου να ερευνήσει τέτοιες θεάσεις οδήγησε σε εκατοντάδες νέες αναφορές που βρίσκονται υπό εξέταση, αν και οι περισσότερες παραμένουν στην κατηγορία του ανεξήγητου.

Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας του Πενταγώνου All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) έχει δηλώσει πως η ύπαρξη νοήμονος εξωγήινης ζωής δεν έχει αποκλεισθεί, ωστόσο καμιά από τις θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων δεν έχει παράσχει στοιχεία ότι ήταν εξωγήινης προέλευσης.

πηγή: topontiki.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr