Image
Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023 07:55 Πολιτική
 

Τα ονόματα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ρόλος - έκπληξη για τον Δένδια


Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου θα παραμείνουν οι Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος. Στο ίδιο πόσο θα παραμείνει ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής και ο Θανάσης Κοντογιώργης. Σταθερά δίπλα στον Μητσοτάκη θα παραμείνει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Επικοινωνιακή ομάδα
Στις θέσεις τους αναμένεται ότι θα παραμείνουν και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας, η σύμβουλος Επικοινωνίας, Κύρα Κάπη και ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννης Βλαστάρης. Στο επικοινωνιακό επιτελείο θα παραμείνει, πιθανότατα, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος και η Αριστοτελία Πελώνη.

Ο νέος παίκτης

Σας είχα ενημερώσει έγκαιρα για την επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου του Σταύρου Παπασταύρου που είχε κομβικό ρόλο επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Πλέον είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο συνδέονται με φιλία από την εποχή του Κολεγίου Αθηνών. Ο Σταύρος Παπασταύρου πιθανότατα θα αναλάβει κάποια θέση και έναν ρόλο με την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας ή θα έχει περισσότερο παρασκηνιακή δραστηριότητα ως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού και διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Στο Εσωτερικών ο Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε κομβικό ρόλο την περασμένη τετραετία στο Μέγαρο Μαξίμου θα φύγει από το πρωθυπουργικό επιτελείο, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αντίθετο, αλλά αποφασίστηκε όπως μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ή Εξωτερικών (αυτό το σενάριο έχει λιγότερες πιθανότητες) ή το Δικαιοσύνης. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να προταθεί για Επίτροπος στην Ε.Ε. το 2025.

Στο ΥΠΕΞ ο Κ. Χατζηδάκης
Και επειδή σας ανέφερα πριν για το υπουργείο Εξωτερικών, για τη συγκεκριμένη θέση παίζει το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη. Ο Νίκος Δένδιας θα ήθελε να παραμείνει αλλά κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον ορίζοντα και μην λησμονούμε τις ουκ ολίγες κόντρες με τον Μητσοτάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λόγω εξελίξεων με την Τουρκία θα τοποθετηθεί πρόσωπο που έχει παρόμοιες θέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είναι ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο ρόλος Άδωνι και Δένδια
Για τον Ν. Δένδια που σας ανέφερα προηγουμένως υπάρχει σκέψη για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, αλλά εδώ θα υπάρξει εμπλοκή με τον Κώστα Τασούλα που πρέπει να βρεθεί κάτι πολύ δυνατό ως πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλλον δε θα συνεχίσει με το ίδιο χαρτοφυλάκιο και ότι πιθανό είναι να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται πιθανή η αναβάθμιση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση. Για το υπουργείο Ενέργειας έχει πολλές πιθανότητες πλέον το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα είναι και ο υφυπουργός Αθλητισμού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει συμφωνήσει σχετικά με τον Πύρρο Δήμα. Στο παιχνίδι είναι και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, το όνομα του οποίου συζητείται έντονα. Ο πρώτος στο δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά σε παραγωγικό υπουργείο.

Ο τσάρος
Πολλά ακούγονται για το υπουργείο Οικονομικών. Ένα από τα σενάρια είναι να παραμείνει το δίδυμο, Χρήστου Σταϊκούρα ως υπουργού και του Θεόδωρου Σκυλακάκη ως αναπληρωτή. Υπάρχουν όμως εισηγήσεις να αναβαθμιστεί ο δεύτερος και να είναι ο νέος τσάρος. Όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά συζητείται εντόνως. Σε αυτή την περίπτωση ο Σταϊκούρας θα οδεύσει προς το υπουργείο Ανάπτυξης ή Εργασίας.

Η αναβαθμισμένη Αγαπηδάκη
Για το Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Διετέλεσε γραμματέας στο ίδιο υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια και η θητεία της αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως θετική.

Με στολή ο Βορίδης
Στα σώματα ασφαλείας φαίνεται να πηγαίνει ο Μάκης Βορίδης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέπτεται να τοποθετήσει τον σκληρό δεξιό είτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι 3 γυναίκες
Η νέα κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θα έχει αρκετές γυναίκες. Για υπουργείο προορίζεται και η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία πρώτευσε σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σε υπουργείο ίσως το Δικαιοσύνης καθώς είναι και νομικός θα οδεύσει η Νίκη Κεραμέως (και τη θέση της θα πάρει πιθανότατα ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι υποψήφιος σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Σε υπουργική θέση πιθανώς στο νεοσύστατο υπουργείο Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής, αναμένεται να τοποθετηθεί και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

.newsbeast.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr