Image
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 19:15 Ελλάδα
 

Θεσσαλία: Νέο τηλεφωνικό κέντρο για την πρώτη αρωγή – Έκτακτα μέτρα ελέγχων από τον ΕΦΕΤ

Το νέο τηλεφωνικό κέντρο 213 1331300 όπου οι πληγέντες της Θεσσαλίας μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων και χρηστικές απαντήσεις από 11 στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης κατά τη νέα ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας. Οι αυτοψίες ξεπερνούν τις 10.200 σε έξι περιφερειακές ενότητας της χώρας. Οι οριστικοποιημένες αιτήσεις ανέρχονται σε 15.200 ενώ προστίθενται 4.671 προσωρινές.

 Αδιάκοπες χαρακτήρισε ο κ. Καμπούρης τις ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων στη Θεσσαλία. Συνεχίζεται ταυτόχρονα το έργο της απόδοσης κρατικής αρωγής «με βασικό εργαλείο» την πλατφόρμα arogi.gov.gr.

«Έχουμε αποτυπώσει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ιδιώτες προτίθενται να προσφέρουν κάποια χρήματα προς όφελος των συμπολιτών μας με τη μορφή δωρεάς. Προσπαθούμε με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουμε κάποια ασφαλή και αξιόπιστα εργαλεία προκειμένου να ενισχύσουμε το έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των συμπολιτών μας. Η ύπαρξη αυτού του λογαριασμού δεν θέλει με κανένα τρόπο να υποκαταστήσει την υποχρέωση που έχει το κράτος να μεριμνήσει για τους πολίτες του», τόνισε.

Πολύ σημαντικό χαρακτηρίστηκε το έργο ελέγχου των στοιχείων που υποβάλουν οι πολίτες προκειμένου να διασταυρωθούν οι αιτήσεις «και να λάβουν την κρατική αρωγή αυτοί που πραγματικά την δικαιούνται».

 Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ενημέρωσε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας που δεν υπάρχει πρόσβαση για περισυλλογή νεκρών ζώων. Πρόσθεσε ότι οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των συνεργείων στα 3 την ερχόμενη εβδομάδα.

«Μετά από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης ελέγχων οι οποίες εστιάζονται σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών, διερεύνηση αναφορών και καταγγελιών ως απόρροια της διαμόρφωσης των έκτακτων συνθηκών», είπε ο κ. Σταμενίτης. 

 Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι συνολικά μέχρι σήμερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.051 κλήσεις, 3.451 αντλήσεις υδάτων ενώ 3.576 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

«Επεμβαίνουμε κυρίως σε απαντλήσεις υδάτων, συνδράμουμε σε μεταφορές τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού προς υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν στο πιο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τη λίμνη Κάρλα ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι «παρακολουθείται η εξέλιξη της στάθμης του νερού με drones και παραμένουν σε επιφυλακή πλωτά μέσα και ερπυστριοφόρα οχήματα της μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών.

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας με όλες μας τις δυνάμεις, με όλα μας τα μέσα«, είπε ο κ. Αρτοποιός.

Πηγή: ΕΡΤ

Κάντε Like το daypress.gr