Image
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 09:24 Ελλάδα
 

Χανιά: Ανακοίνωση Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης

Για ακόμα μια χρονιά, στο ίδιο έργο θεατές!
Την Τετάρτη 20/9 ανακοινώθηκαν από τη φοιτητική μέριμνα τα προσωρινά αποτελέσματα των αιτήσεων στέγασης για την φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Για μια ακόμα χρονιά, ο καθιερωμένος «διαγωνισμός φτώχειας» κατάφερε να προκαλέσει την σύγχυση δεκάδων συμφοιτητών μας, καθώς για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, τα φετινά αποτελέσματα έχουν και «επιλαχόντες» !!! Φοιτητές, δηλαδή, που με βάση τα (απαράδεκτα) κριτήρια που θέτει η πρυτανεία είναι δικαιούχοι εστίας αλλά μένουν ‘στην απ’ έξω’ διότι οι θέσεις δεν επαρκούν! Συγκεκριμένα αφορά 31 συμφοιτητές μας, 19 εκ των οποίων είναι ήδη διαμένοντες στην εστία, και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Η κατάσταση όσον αφορά την φοιτητική στέγη, γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη στα Χανιά. Τα νοίκια των 350-400ευρώ για 20τ.μ., η βραχυχρόνια μίσθωση, η ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής σε μια τουριστική πόλη δυσκολεύουν όλο και περισσότερο έναν φοιτητή να σπουδάσει σήμερα.
Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση αλλά και στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος «νίπτει τας χείρας» της. Το καλοκαίρι που πέρασε οι δηλώσεις τις Πρυτανείας στον τοπικό τύπο έδιναν μια ιδανική εικόνα για τις φοιτητικές εστίες και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιμετωπίζει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα.
Η εμπειρία των οικότροφων φοιτητών όμως είναι τελείως διαφορετική. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εστίες δεν χτίστηκαν από τη «καλή καρδιά» καμίας κυβέρνησης και κανενός επενδυτή, αλλά από τους πολύχρονους και αδιάκοπους αγώνες των φοιτητών! Γνωρίζουμε επίσης ότι σήμερα οι εστίες δεν μπορούν να στεγάσουν ούτε το 5% των ενεργών φοιτητών, ενώ οι «παλιές» εστίες είναι ασυντήρητες εδώ και τρεις δεκαετίες (από το 1993, όταν και κατασκευάστηκαν) και πλέον 5 δωμάτια έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν δίνονται προς χρήση.
Θυμόμαστε όμως επίσης:
• Τον καημό της Πρυτανείας κάθε χρόνο να διώξει τους φοιτητές από τα σπίτια τους, την ώρα που σφυρίζει αδιάφορα στα τραγικά προβλήματά μας
• Τον άδικο αποκλεισμό 5 εστιακών συμφοιτητών μας πέρυσι τέτοια εποχή, που με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας δεν επιτρέψαμε να χάσουν το σπίτι τους
• Την «έξωση» των τελειόφοιτων φοιτητών φέτος από τα σπίτια τους εμποδίζοντάς τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ανακοίνωση που τους έδινε λιγότερο από 30 ημέρες προθεσμία.
• Την ίδια ώρα που υποκριτικά η Πρυτανεία διαλαλεί πως “προωθεί την αριστεία και την μάθηση” δίνοντας δωμάτια στην εστία σε “άριστους” φοιτητές σαν “επιβράβευση”, “δεν της καίγεται καρφί” για τους δεκάδες συναδέλφους μας πρωτοετής που δεν έρχονται καν να σπουδάσουν στα Χανιά ενώ έχουν περάσει γιατί δεν βρίσκουν σπίτι!
Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης διατρανώνει ότι κύριο μέλημά της είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών της, όμως οι πράξεις της και τα νούμερα την διαψεύδουν, αφού δεν διασφαλίζουν ούτε την κατάλληλη διαχείριση των ελάχιστων αυτών θέσεων που ήδη διατίθενται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 301 θέσεις που υπάρχουν στις εστίες, πάνω από 9 κρατούνται κενές για τυχόν «επισκέπτες» της Πρυτανείας, δηλαδή ανθρώπους που έρχονται στο Ίδρυμα βραχυπρόθεσμα για παρακολούθηση σεμιναρίων, εργασία σε ερευνητικά προγράμματα κ.α. Αν κάποιος βάλει στο άθροισμα τα 5 ακατάλληλα προς διαμονή δωμάτια, αλλά και το 1 δωμάτιο το οποίο έχει μετατραπεί σε γραφείο εργασίας της επόπτριας των εστιών αντί να της δοθεί ένας κανονικός χώρος εργασίας (ίσως σε ένα από τα δεκάδες κενά γραφεία του Ιδρύματος…), φτάνουμε στο συμπέρασμα πως με έναν δικό μας πρόχειρο υπολογισμό, πάνω από 15 θέσεις εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι τις ανάγκες των φοιτητών, την στιγμή που οι δικαιούχοι «επιλαχόντες» είναι 31 άτομα.
Η διοίκηση του Πολυτεχνείου και η κυβέρνηση, έχουν σχέδιο το οποίο μαρτυρούν και τα λόγια και οι πράξεις της διοίκησης. Την επιχειρηματική δηλαδή αξιοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, πχ εστίες, λόφος Καστέλι κλπ, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την δημιουργία ενός Πανεπιστημίου Α.Ε. για λίγους και εκλεκτούς, που θα “πουλάει” την γνώση σαν εμπόρευμα.
Το σχέδιο τους όμως πάει κόντρα στις ανάγκες μας!
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να στεγαστεί ο κάθε φοιτητής που το έχει ανάγκη. Την ίδια ώρα που λένε πως το αίτημα αυτό είναι παράλογο, μια χαρά υπογράφουν κερδοφόρες συμβάσεις και κάνουν μπίζνες με τα ΚΤΕΛ εις βάρος μας. Και την ίδια ώρα τα ΚΤΕΛ απ’ την μία μας λένε “να λέτε και ευχαριστώ που δεν ανεβάζουμε και άλλο το εισιτήριο” και απ’ την άλλη κόβουν γραμμές από και προς το Πολυτεχνείο, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ την ίδια απαράδεκτη κατάσταση με τις μεταφορές! Τελικά ο λόγος που δεν υπάρχουν εστίες, που δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών μας ξενοδοχεία, περιουσία του Πανεπιστημίου κλπ που εν τέλει δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί δεν προορίζονται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά για τις μπίζνες τους.
Κανείς δεν είναι μόνος! Καλούμε όλους τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αίτησή τους να απευθυνθούν στο σύλλογό τους!
Το κάνουμε ξεκάθαρο! Δεν θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη, να χάσει το σπίτι του! Αυτό έχει αποδείξει η δράση και οι κατακτήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών όλα τα χρόνια ύπαρξής του. Έχουμε πείρα! Με συλλογικό αγώνα κατακτήθηκε η άνοδος των εισοδηματικών κριτηρίων στα 27.500 ευρώ, το κτίσιμο της Β’ και Γ’ φάσης των εστιών, το να μείνουν εσωτερικοί κανονισμοί στα χαρτιά, να μην πεταχτούν συμφοιτητές μας εκτός εστιών!
Απαιτούμε:
• Κανένας δικαιούχος εστιακός φοιτητής να μην εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω έλλειψης δωματίων. Η δωρεάν στέγαση είναι δικαίωμά μας και όχι επιβράβευση ή ελεημοσύνη.
• Αξιοποίηση όλων των δωματίων της φοιτητικής εστίας για τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών. Άμεση συντήρηση των ακατάλληλων δωματίων και διάθεσή τους προς χρήση.
• Αξιοποίηση ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση των υπόλοιπων επιλαχόντων φοιτητών με ευθύνη του κράτους.
• Να εξασφαλιστεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου στο ύψος των 400 ευρώ για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, όσων δεν πάρουν δωμάτιο στην εστία.
• Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατασκευή της νέας φάσης εστιών και άμεση και δωρεάν διάθεσή των δωματίων για τις ανάγκες των φοιτητών.

Καλούμε σε :

• Παρέμβαση στην Πρυτανεία, την Τετάρτη 27/9, στις 11:00 

Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης