Image
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 09:45 Οικονομία
 

Καίει το πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος - Τι ισχύει με το επίδομα


Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα αρχίσει κατά τα μέσα Οκτωβρίου σε… τσουχτερή τιμή - σαφώς πιο αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο OPEN το Σάββατο (30/09), το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 1,41 ευρώ ανά λίτρο τον Οκτώβριο του 2022 και για φέτος υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 1,58 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση κατά 17 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και κατά 170 ευρώ στα 1.000 λίτρα.

Εντούτοις, δεν θα υπάρξει φέτος κρατική επιδότηση στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο και αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεφύγει πάνω από τα 1,75 ευρώ ανά λίτρο. Πάντως, από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητά από την κυβέρνηση την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία αντί της χρονοβόρας και γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, με την προβλεπόμενη δαπάνη των 237 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να επιδοτηθεί η τιμή κατά τουλάχιστον 24 λεπτά του ευρώ, οπότε θα ελαφρυνόταν αμέσως ο καταναλωτής, αφού θα αγόραζε το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,26 ευρώ ανά λίτρο αντί για 1,50 ευρώ ανά λίτρο. 

Τίποτα σίγουρο για το επίδομα θέρμανσης
Όλα ανοιχτά είναι ακόμα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, την τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και το τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις. Η διάθεση του πετρελαίου αρχίζει - παραδοσιακά - στις 15 Οκτωβρίου, όμως το οικονομικό επιτελείο είναι με το βλέμμα στις διεθνείς τιμές, προκειμένου να αναζητήσει το Plan B που θα σημάνει και φέτος επιδότηση. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει τεθεί και τιμή-όριο που θα διαμορφώσει και τις τελικές αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει σε νέα επιδότηση στην αντλία, όπως έγινε και πέρσι, προκειμένου να πέσουν οι τιμές. 
Πάνω από τα 1,50 ευρώ ανά λίτρο αναμένεται η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τους παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι διατεθειμένη να παρέμβει με επιδότηση στην αντλία εάν φτάσει στα 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, παρότι η τιμή αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2022, δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα συναγερμού που θα δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι, με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρσι για αρκετό διάστημα κοντά στα 1,20 ευρώ ανά λίτρο.

Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο διατηρείται στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρσι. Ως εκ τούτου, το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται και γι’ αυτούς σε 800 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης 2023
Το ετήσιο εισόδημα για να χορηγηθεί το επίδομα διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ και για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται και πάλι στις 27.000 ευρώ
Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ

Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες θα είναι τα εξής:

Από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
Από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
Από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα
Από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα
Από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο
Από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα
Από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα
Από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα
Τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια για τους άγαμους δικαιούχους παραμένει στα 200.000 ευρώ, για τους έγγαμους διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης 2023
Πέρσι, άλλαξε το ποσό βάσης στα 350 ευρώ (από τα 300 ευρώ). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

 
Συνεπώς, το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, από 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Η αίτηση με Taxisnet
Στο myΘέρμανση, όταν ανοίξει η πλατφόρμα κάτι που αναμένεται αυτό να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου, μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
Φυσικό αέριο ή υγραέριο
Καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

Επιλέξτε «Yποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς TAXISNet
Eπιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
Eπιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
Επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
Συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα
Σημειώνεται πως η διασταύρωση των παραστατικών αγοράς γίνεται αυτόματα για όσους καταναλώνετε πετρέλαιο. Ακόμα και αν επιλέξετε να μπείτε στο gov.gr για να κάνετε αίτηση, η εφαρμογή θα σας ανακατευθύνθει στην ΑΑΔΕ και το «myΘέρμανση».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr