Image
Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023 15:06 Οικονομία
 

Ηράκλειο: Τα προβλήματά τους στους βουλευτές κατέθεσαν οι Έμποροι - Ζητούν επίσκεψη στον Υπουργό Οικονομίας (pics,vid)

Κοινή σύσκεψη με τους βουλευτές της Κρήτης με θέμα «Το πρόβλημα των επιτοκίων», έλαβε χώρα την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τη συμμετοχή των φορέων του επιχειρείν του νησιού στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Σκοπός της σύσκεψης αυτής ήταν η άμεση ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του τόπου μας και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθεί από κοινού το βέλτιστο αποτέλεσμα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που οι οικονομικοί φορείς κατέθεσαν ελπίζοντας στις δικές τους ενέργειες και στην προώθηση τους προς την Κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια και τα δυσβάσταχτα επιτόκια των τραπεζών που έχουν γονατίσει τις εμπορικές επιχειρήσεις και ιδίως τις μικρομεσαίες, με πολλές από αυτές να έχουν ήδη βάλει λουκέτο και άλλες τόσες να κινδυνεύουν να βάλουν.

Δείτε το βίντεο:
Επισιτισμού & Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, οι έμποροι ανέδειξαν το μεγάλο αυτό θέμα, καταθέτοντας υπόμνημα με κοινές θέσεις όλων των φορέων και μετά από τις τοποθετήσεις όλων των Βουλευτών που συμμετείχαν, δεσμεύτηκαν για την προώθηση τους προς την Κυβέρνηση αλλά και για τον προγραμματισμό επίσκεψης μας στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη το ερχόμενο διάστημα.
«Το τελευταίο διάστημα, η χώρα μας έχει καταφέρει μεγάλες επιτυχίες στην οικονομία όπως η επενδυτική βαθμίδα, η μείωση της ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό της τελευταίας 15ετίας, το ρεκόρ εξαγωγών και η πολύ καλή τουριστική χρονιά. Δυστυχώς, λόγω εξωγενών παραγόντων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και του ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Αμερικής, οι τιμές έχουν αυξηθεί και ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κύμα πληθωρισμού που δημιουργεί μεγάλο ζήτημα στα νοικοκυριά. Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ για να συζητήσουμε με τους ανθρώπους της αγοράς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να δούμε στην πράξη τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Θα συνεισφέρουμε όλοι με προτάσεις και ιδέες ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων και των πληθωρισμό», σημείωσε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης που έδωσε το παρών στην εκδήλωση.

«Το κόστος δανεισμού σήμερα στις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελλάδος είναι πάρα πολύ υψηλό. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος και αυτό αφορά και την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών», τόνισε ο Ευάγγελος Γκλάκας μέλος της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης. «Ένα τεράστιο θέμα που αφορά την ελληνική οικονομία και κατατρώει την βάση της δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα και κινδύνους στις αγορές είναι το ζήτημα των επιτοκίων που αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στα ύψη. Η Ομοσπονδία και οι φορείς του επιχειρείν της Κρήτης από κοινού διαμορφώσαμε θέσεις για την αντιμετώπισή του. Είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση μαζί με τους πολιτικούς φορείς πρέπει να αντιμετωπίσουν με πολιτικές τέτοιες που θα δώσουν λύση διότι διαφορετικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξει μεγάλη ύφεση στην οικονομία», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης. « Το επιτόκιο είναι ένα φλέγον θέμα. Οι επιχειρήσεις πάντα χρειάζονται δανεισμό. Ο δανεισμός θα έπρεπε να είναι αντίστοιχος στην Ευρωζώνη και όχι να υπάρχουν αυτές οι μεγάλες διαφορές που έχει η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης», είπε ο Οικονομικός Επόπτης που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου λόγω απουσίας του, Γιώργος Φασουλάκης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι κ.κ. Βουλευτές:
Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ελένη Βατσινά και Κατερίνα Σπυριδάκη. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Λευτέρη εκπροσώπησαν οι συνεργάτες του κ. Φραγκιαδάκης Χαράλαμπος και κ. Ξυλούρης Εμμανουήλ. Επίσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Καρκανάκης Βαγγέλης.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:
Επιμελητήριο Ηρακλείου, Επιμελητήριο Ρεθύμνης, Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Σύνδεσμος Επαγγελματιών


Την σύσκεψη συγκάλεσαν επίσης οι:
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης