Image
Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023 19:00 Ελλάδα
 

Πώς θα «τσιμπήσουν» οι αρχές και τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης


Θα εντοπίζονται οι διευθύνσεις IP και θα στέλνονται «ραβασάκια» στα σπίτια για κλήση στον ανακριτή και επιβολή προστίμου. Μεγάλα «χτυπήματα» από την Αστυνομία σε κυκλώματα πειρατικής τηλεόρασης.
«Ραβασάκι» στο σπίτι θα παραδίδεται στους χρήστες της πειρατικής τηλεόρασης, καθώς ο κλοιός σφίγγει υπό την πίεση των παρόχων που ζητούν να υπάρξουν λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τεράστιες επιχειρήσεις της Αστυνομίας όσο και τον παρόχων με δεκάδες συλλήψεις και εκατοντάδες κλεισίματα σελίδων πειρατικού περιεχομένου, ενώ πλέον και οι χρήστες κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.

 
Οι πάροχοι ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για τις παράνομες πλατφόρμες αλλά και για τους τελικούς χρήστες, με αρκετούς και στη χώρα μας να έχουν περάσει ήδη τους τελευταίους μήνες την πόρτα του ανακριτή. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο BD, ο εντοπισμός των χρηστών θα γίνεται όπως στο εξωτερικό, όπου υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο. Μέσα από το πελατολόγιο των πειρατών που συλλαμβάνονται θα γίνεται η αντιστοίχηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) και των στοιχείων και θα έρχεται το «ραβασάκι» στο σπίτι των χρηστών, όπου και θα καλούνται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή.

«Η μάχη με την πειρατεία στην Ελλάδα, δεν είναι καθημερινή, αλλά λεπτό με το λεπτό» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου στο BD που σημειώνει ότι «ο μόνος τρόπος για να χτυπηθεί πραγματικά η πειρατεία είναι να τιμωρηθεί και ο τελικός χρηστής που κάνει χρήση προϊόντος κλεπταποδοχής και στηρίζει εγκληματικές οργανώσεις».


 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Ωστόσο σπάνια έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας επισημαίνοντας, ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής.  Παράλληλα τονίζουν και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εντοπίζονται οι πειρατές και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ώστε να αλλάξει η στρεβλή κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί.

Υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός πως η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου αποτελεί μέρος του οργανωμένου εγκλήματος και είναι ένα από τα μέσα που διαθέτει για να ξεπλένει χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες όπως μαστροπία ή εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Παράλληλα η πειρατεία προκαλεί σημαντική απώλεια εσόδων, όπου τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ ενώ για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών η χασούρα μπορεί να ξεπερνά και τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αν υπολογιστεί πως οι 900.000 πειρατικές συνδέσεις σε περίπτωση που ήταν νόμιμες θα απέδιδαν 25 ευρώ κάθε μήνα στους παρόχους. Εάν συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς του εξοπλισμού, τα διαφυγόντα έσοδα εκτινάσσονται ακόμα υψηλότερα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατάργηση των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικό περιεχόμενο να στραφούν σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες να βγουν κερδισμένες με πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

 
Σφίγγει ο κλοιός για τα κυκλώματα
Πάροχοι και αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για τον περιορισμό του φαινομένου και τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα χτυπήματα κατά του οργανωμένου εγκλήματος είναι σημαντικά.

Μέσα στην εβδομάδα, εγκληματική οργάνωση που δρούσε τα τελευταία 8 χρόνια στη χώρα μας, διοχετεύοντας αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία,  όπου και πραγματοποιήθηκαν 10 συλλήψεις σε Πάτρα και Αττική, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν είσπραξη δια χειρός, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, καθώς και μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους και των μελών των οικογενειών τους.

Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πλήρη έλεγχο του πελατολογίου τους, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel), το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποιούσαν τα έσοδα από τις εγκληματικές τους πράξεις, μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ομάδες δράσης κατά της πειρατείας των Nova και Cosmote TV καθώς πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση φραγής πειρατικών IP, βάζοντας «μπλόκο» σε χιλιάδες χρήστες παράνομων συνδέσεων που ήθελαν να παρακολουθήσουν την αγωνιστική δράση κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μέσω παράνομων συσκευών.

Σημαντικό ήταν το πλήγμα και για τους παράνομους διανεμητές-πειρατές τέτοιων συνδέσεων, καθώς αξίζει να τονιστεί ότι στους αγώνες κορυφαίων πρωταθλημάτων που μεταδίδουν αποκλειστικά οι δύο πάροχοι (Cosmote TV, Nova) πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα ip blocking σε 20 σημαντικά παράνομα πειρατικά δίκτυα με δεκάδες ips, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΠΗΓΗ: BUSINESS DAILY

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης