Image
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 19:13 Αυτοδιοίκηση
 

Στην Κρήτη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης ο πρώτος Κόμβος Καινοτομίας στην Ελλάδα

Σάρκα και οστά, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, φαίνεται να παίρνει η δημιουργία του πρώτου Κόμβου Καινοτομίας στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη! Ο Κόμβος Καινοτομίας Κρήτης θα αποτελεί μια οργανωτική δομή δικτύου του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της Κρήτης, η οποία θα φέρνει σε συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αφενός την ακαδημαϊκή αριστεία, αφετέρου την επιχειρηματική και την κοινωνική καινοτομία. Βασική μέριμνα του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης αποτελεί η προώθηση της πρόσφατα αναθεωρημένης Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 της Περιφέρειας Κρήτης και η επίτευξη των στόχων αυτής.

Ο Κόμβος είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των περιφερειακών πλεονεκτημάτων στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Θα προωθεί την συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αφενός της ακαδημαϊκής αριστείας με την δημιουργία δικτύων Ερευνητικών υποδομών, αφετέρου την επιχειρηματική και την κοινωνική καινοτομία μέσω υποδομών θερμοκοιτίδων και δομών υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Η πρόταση στηρίζεται σε ένα πλαίσιο που επεξεργάστηκαν τα τέσσερα Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΕΛΜΕΠΑ, ΙΤΕ) σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης. Ακολούθησε μια διαδικασία αρχικής παρουσίασης της πρωτοβουλίας, μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Αντώνη Παπαδεράκη με τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Η πρόταση κατατέθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Σενετάκη και στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή οι οποίοι, κατά τη σημερινή σύσκεψη με την επιστημονική κοινότητα της Κρήτης, την υιοθέτησαν και δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη κάθε προσπάθειας για την υλοποίησή της.

Τονίζεται ότι στη σημερινή σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχαν ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοσιώρης, ο Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Ζερβάκης, ο Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΛΜΕΠΑ, Νικόλαος Βιδάκης και ο Πρόεδρος ΙΤΕ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Δείτε το Βίντεο:
youtu.be/LOvw9M_c29c

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε σχετικά: «Πέρα από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, η Κρήτη μπορεί να γίνει και η περιφέρεια της γνώσης και της καινοτομίας. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας, γιατί ο πρώτος Κόμβος Καινοτομίας στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί εδώ στην Κρήτη. Ο Κόμβος Καινοτομίας θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο της σπουδαίας επιστημονικής έρευνας που επιτελείται στο νησί μας, με την παραγωγική διαδικασία και την τοπική μας οικονομία. Με την υιοθέτηση νέων καινοτόμων πρακτικών αλλά και μέσω της δικτύωσης, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν περαιτέρω, να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές, δημιουργώντας κατ' επέκταση και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι νέοι μας θα έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες και τη γνώση τους σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

«Πρόκειται για μια ιδέα η οποία συμβάλλει στον κυβερνητικό στόχο που δεν είναι άλλος από την διασύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την αγορά και την παραγωγή. Συζητήσαμε τα τεχνικά θέματα αυτής της ενέργειας όπως και με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση αυτή την καινοτόμα πρόταση» είπε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης.

«Είναι ένα θέμα του οποίου το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ο ερευνητικός και τεχνολογικός ιστός της Κρήτης, τα Πανεπιστήμια και το ΙΤΕ, μπόρεσαν μα φτάσουν σε μια κοινή προσπάθεια που δεν είναι άλλη από το να γίνει η Κρήτη το πρώτο κομμάτι της συνεργασίας για την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη» τόνισε ο Γενικός Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

« Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός κοινού οράματος. Επιδιώκουμε μια Κρήτη ισχυρά καινοτόμα ευρωπαϊκή περιφέρεια που θα δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την γρηγορότερη ανάπτυξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων» δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης.

«Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση. Η καινοτομία που παράγεται στην περιφέρεια Κρήτης είναι εξαιρετική. Έρχεται μετά από την έρευνα που γίνεται στα Ιδρύματα μας και στο ΙΤΕ, και έχει να κάνει με το πως η γνώση αυτή θα περάσει στην αγορά. Ο κόμβος καινοτομίας έχει να κάνει με ένα δίκτυο Πανεπιστημίων, εταιρειών και του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Ζερβάκης.

«Γίνεται η επίσημη απαρχή μιας κοινής προσπάθειας όλων των Ιδρυμάτων και της Περιφέρειας Κρήτης με τη βοήθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και για αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σενετάκη και τον  Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κυριαζή όπως και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδεράκη, οι οποίοι είναι αρωγοί της όλης προσπάθειας, ανέφερε  ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης.

«Το ΙΤΕ συμμετέχει στην προσπάθεια δημιουργίας του κόμβου καινοτομίας, είμαστε αρωγοί και θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις. Ήδη το ΙΤΕ λειτουργεί το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και σε πολύ στενή συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης το επεκτείνουμε στα Χανιά όπου και προβλέπεται η κατασκευή ενός ακόμα Τεχνολογικού Πάρκου εκεί» είπε  ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Νεκτάριος Ταβερναράκης. 

Κάντε Like το daypress.gr