Image
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 18:45 Υγεία
 

Μπεχράκης: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιτρέπει την ανάπτυξη όγκων

Πιο επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό, επιτρέπει την ανάπτυξη όγκων - Η πρόταση για αγορά τσιγάρων με ταυτότητα στο περίπτερο
Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους κινδύνους για την υγεία μίλησε ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης,

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι αθώο, είναι μία μορφή καπνίσματος και τίποτα άλλο. Ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αμέσως εμφανίζει αντίδραση» και αυτό το έχουμε αποδείξει και έχει γίνει πολύ αποδεκτό στη διεθνή βιβλιογραφία μέχρι σήμερα, με επτακόσιες αναφορές για αυτό» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Εμφανίζει αντίδραση λοιπόν, όσον αφορά στη μηχανική της αναπνοής του και στη φλεγμονώδη αντίδραση του αναπνευστικού του συστήματος που τη μετρήσαμε και όλα αυτά είναι δημοσιευμένα και αποδεκτά. Από τότε υπάρχουν εκατοντάδες papers για να μην πω χιλιάδες, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι όλη αυτή η ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο εμπορικό ζήτημα το οποίο στοχεύει στα παιδιά» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Και στο τελευταίο θα σταθώ λιγάκι, γιατί εδώ το πρόβλημα έχει πάρει μία πολύ μεγάλη διάσταση. Εμφανίζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο με μορφές, με σχέδια, με χρώματα, με αρώματα και με γεύσεις οι οποίες σαφέστατα στοχεύουν στο παιδί. Και αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με το κάπνισμα είναι ακριβώς αυτό: Το πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη χρήση του ηλεκτρονικού καπνίσματος, το οποίο στοχεύει ακριβώς σε αυτή την ηλικία, Δημοτικό και Γυμνάσιο».

«Πιο επικίνδυνο από το κανονικό – Οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων»

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης «αυτό πιο εύκολα γίνεται αποδεκτό από τα νέα παιδιά και βλάπτει τη δημόσια υγεία ως μηχανισμός εξάπλωσης του καπνίσματος στα παιδιά, στην έναρξη. Με τη σημερινή ευκαιρία, να το τονίσουμε ότι γονείς, δάσκαλοι και η κοινωνία ολόκληρη, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, για το ότι το εμπορικό σύστημα του καπνίσματος αυτή τη στιγμή έχει δώσει όλη του την έμφαση στη διαφήμιση, στην προώθηση και στην διείσδυση αυτού του προϊόντος στα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου» επισήμανε.

«Δεν λέω για το Λύκειο γιατί εκεί τα παιδιά είναι μεγάλα, αλλά τα αθώα παιδιά των 10, των 12 και των 15 ετών δεν προστατεύονται όπως πρέπει. Και μια μορφή προστασίας, κάτι που θα ήθελα να εφαρμοστεί είναι αυτό που θα σας πω τώρα: Η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων σε άτομα κάτω των 18 ετών. Είναι ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται καθόλου και κάνω έκκληση μέσω της ΕΡΤ να κάνετε ότι νομίζετε σαν επικοινωνιακό δίκτυο, ώστε η πολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία την ίδια. Δεν ζητάμε κάτι καινούργιο» τόνισε.

Ερωτηθείς αν το ηλεκτρονικό κάπνισμα επιτρέπει και την ανάπτυξη όγκων, ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι βεβαίως και συμβαίνει αυτό αφού όπως είπε – κάτι το οποίο το έχουν αποδείξει από το ’12 – ερεθίζει και προκαλεί άμεση φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή αλλάζει το DNA και οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων. Το αναπνευστικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα. Ό,τι άλλο του βάζουμε μέσα το καταστρέφουμε, το χαλάμε».

«Με ταυτότητα στο περίπτερο»

Ο κ. Μπεχράκης είπε ότι η αγορά τσιγάρων στο περίπτερο θα έπρεπε να γίνεται με επίδειξη ταυτότητας. «Με ταυτότητα στο περίπτερο για την αγορά των τσιγάρων. Ο φραγμός πρέπει να μπει στην πώληση και η πρόταση που κάνουμε από την Επιτροπή και αυτές τις ημέρες θα την προωθήσουμε δεόντως, είναι να μην επιτρέπετε να πουλάει κανένας περιπτερούχος τσιγάρα χωρίς επίδειξη ταυτότητας. Όποιος αγοράζει τσιγάρα οφείλει να δείχνει την ταυτότητά του ότι είναι άνω των 18 ετών» ανέφερε.

Και κατέληξε: «Αυτό να εφαρμοστεί διότι στα σχολεία υπάρχει περίπτερο στην έξοδο και στην είσοδο του σχολείου όπου πάνε τα παιδιά κι αγοράζουν τσιγάρα. Δεν μπορεί αυτό να το συνεχίσουμε. Και είναι και διεθνής δέσμευση της χώρας μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι πρέπει να εμποδίσουμε την πώληση τσιγάρων στα παιδιά».

Πηγή: tovima.gr

Κάντε Like το daypress.gr