Image
Τρίτη 02 Απριλίου 2024 18:35 Υγεία
 

Πώς θα κάψεις περισσότερες θερμίδες περπατώντας

Ο Απρίλιος πέρα από τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης αποτελεί και την περίοδο εκείνη που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς θα φροντίσουμε περισσότερο το σώμα μας ενόψει του καλοκαιριού που βρίσκεται πλέον πολύ - μα πολύ - κοντά μας. Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση για την εικόνα του σώματός μας, ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν ότι πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με γυμναστική.

Αν, λοιπόν, οι επισκέψεις σου στο γυμναστήριο έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεών σου, έφτασε η στιγμή να βρεις τον χρόνο που έχει χαθεί μέσα στο πρόγραμμα της καθημερινότητας και να φορέσεις και πάλι τα αθλητικά σου. Αν πάλι, ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που η σχέση τους με τη γυμναστική ήταν και παραμένει ανύπαρκτη, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις για να ζήσεις περισσότερο; Σίγουρα όχι 10.000

Δεν χρειάζεται από τη μια στιγμή στην άλλη να βγάλεις τα σετ των pilates με μια ανάσα ή να καείς στις έλξεις και τα καθίσματα. Όχι. Υπάρχει κάτι πιο απλό - και αποτελεσματικό, που μπορείς να το κάνεις όποια κι αν είναι η ηλικία σου χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ. Και αναφερόμαστε φυσικά στο περπάτημα.

Το περπάτημα μπορεί να αλλάξει το σώμα σου

Επιστρέφεις στο σπίτι από το γραφείο και είσαι έτοιμη να αρχίσεις τις δουλειές στο σπίτι, που έμειναν σε εκκρεμότητα από το πρωί ή για να είμαστε πιο ειλικρινείς από το προηγούμενο βράδυ. Πριν αρχίσεις να πλένεις τα πιάτα, φόρεσε τα αθλητικά σου και βγες για ένα περπάτημα στο τετράγωνο ή ακόμα καλύτερα στο κοντινότερο πάρκο. Πέρα από το ότι θα κάνεις ένα διάλειμμα, θα φροντίσεις και το σώμα σου.

Το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις θερμίδες, ενώ έχει πολλά οφέλη και για την υγεία σου, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της διάθεσή σου και την καλύτερη πέψη. Νέα έρευνα δείχνει ότι, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, το περπάτημα μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο υγιή και πιθανώς ακόμη και να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι είδους γυμναστικής να κάνεις, ξεκίνα το περπάτημα asap. «Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο γρήγορους και ευκολότερους τρόπους για να κάψεις θερμίδες, γιατί μπορείς να το κάνεις ανά πάσα στιγμή, ακόμα και μέσα στο σπίτι σου», λέει η ειδικός στο fitness και συγγραφέας Ντενίζ Όστιν. Το κόλπο είναι να προσθέσεις σκόπιμα περισσότερο περπάτημα μέσα στην ημέρα σου (τουλάχιστον 30 λεπτά) και να κινηθείς με έντονο ρυθμό, ώστε να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του fitness, ένας μέσος άνθρωπος καίει περίπου 100 θερμίδες ανά χιλιόμετρο που περπατάει. Αν περπατάς γρήγορα, δηλαδή αν χρειάζεσαι 12 λεπτά για το ένα χιλιόμετρο, τότε θα κάψεις περίπου 8,3 θερμίδες το λεπτό. Αν αποφασίσεις να περπατήσεις πιο χαλαρά και χρειαστείς 20 λεπτά για να διανύσεις ένα χιλιόμετρο, τότε θα κάψεις περίπου 5 θερμίδες ανά λεπτό. Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα περπατάς, τόσο λιγότερος χρόνος θα χρειαστεί για να κάψεις τις ίδιες θερμίδες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη ως μέσος άνθρωπος θεωρείται ένας που ζυγίζει 150 κιλά. Συνεπώς, αν ζυγίζεις περισσότερο, θα καις περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό, ενώ αν τα κιλά σου είναι πιο λίγα, θα χρειαστεί να περπατήσεις περισσότερο για να κάψεις τις ίδιες θερμίδες.

Περπάτημα & θερμίδες: Πόσες καις ανάλογα με τον ρυθμό σου

Περπάτημα με μέτριο ρυθμό

 • 15 λεπτά: 50 θερμίδες
 • 30 λεπτά: 100 θερμίδες
 • 1 ώρα: 200 θερμίδες

Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό

 • 15 λεπτά: 95 θερμίδες
 • 30 λεπτά: 185 θερμίδες
 • 1 ώρα: 370 θερμίδες

Περπάτημα σε ανηφόρα

 • 15 λεπτά: 90 θερμίδες
 • 30 λεπτά: 180 θερμίδες
 • 1 ώρα: 355 θερμίδες

Περπάτημα στις σκάλες

 • 15 λεπτά: 120 θερμίδες
 • 30 λεπτά: 240 θερμίδες
 • 1 ώρα: 500 θερμίδες

Αν στόχος σου είναι να κάψεις περισσότερες θερμίδες σε συγκεκριμένο χρόνο, μπορείς κατά τη διάρκεια του περπατήματος να κάνεις ασκήσεις με τα χέρια σου ή να επιλέξεις να περπατήσεις σε έναν ανηφορικό δρόμο. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που θα περπατήσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η απόφασή σου θα ωφελήσει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα σου.

Πηγή: jenny.gr

Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης

Δειτε επισης...