Image
Τρίτη 16 Απριλίου 2024 21:05 Υγεία
 

Ψευδάργυρος: Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό σας. Παίζει βασικό ρόλο στην  εγκεφαλική ανάπτυξη, την επούλωση πληγών, τον σχηματισμό θρόμβων αίματος και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για τα πάντα, από το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέχρι την επούλωση πληγών και η λήψη του σε τακτική βάση είναι σημαντική. Καθώς ο οργανισμός μας αδυνατεί να τον συνθέσει από μόνος του, η πρόσληψη του μέσω της διατροφής είναι αναγκαία.

Το συγκεκριμένο μέταλλο βοηθά στην αναπαραγωγή των κυττάρων, στην παραγωγή των ορμονών και στη διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα, στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στην απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις, οι χορτοφάγοι και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη ψευδαργύρου.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ψευδάργυρο και πώς να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα αυτού του σημαντικού μετάλλου.

Δείτε τα 7 συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου

  • Καθυστερημένη ή καχεκτική ανάπτυξη
  • Ευερεθιστότητα
  • Αργή επούλωση πληγών
  • Σκληρό και ξηρό δέρμα
  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Απώλεια όρεξης

1. Καθυστερημένη ή καχεκτική ανάπτυξη

Ορισμένα σημάδια έλλειψης ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τη μη τήρηση ορισμένων προτύπων ανάπτυξης και δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Dr Boyan Hadjiev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός αυξημένης απώλειας ιδρώτα με μειωμένη πρόσληψη ορισμένων τροφών είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε μεταξύ των αθλητών, καθώς αυτές οι ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη ψευδαργύρου. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν θαλασσινά όπως στρείδια, αστακό και καβούρια, μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό κρέας, ξηρούς καρπούς όπως κάσιους και αμύγδαλα και όσπρια όπως ρεβίθια και φασόλια.

2. Ευερεθιστότητα

Η χαμηλή ενέργεια και η κατάθλιψη, καθώς και παθήσεις, όπως η ΔΕΠΥ, έχουν επίσης συνδεθεί με ελλείψεις ψευδαργύρου, σύμφωνα με τον Dr Hadjiev.

Oι άνδρες και οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 40 χιλιοστόγραμμα (0,04 γραμμάρια) σε ψευδάργυρο την ημέρα, αλλά οι δόσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη διατροφή για την αποφυγή έλλειψης ψευδαργύρου. Μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη, είναι το εισιτήριο για τη θρέψη του σώματός σας και τη διατήρηση της σωστής υγείας.

3. Αργή επούλωση πληγών

Ο ψευδάργυρος, που θεωρείται «απαραίτητο ιχνοστοιχείο», παίζει πολλούς ρόλους στον τρόπο λειτουργίας του σώματος. Η αργή επούλωση πληγών είναι ένα πιθανό σημάδι ανεπάρκειας ψευδαργύρου. «Ένας ασθενής δεν μπαίνει στην πόρτα και λέει: έχω έλλειψη ψευδαργύρου. Πρέπει κατά κάποιο τρόπο να το καταλάβεις. Πρόκειται για σημάδια στα οποία οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία» τονίζει στο thehealthy ο Dr Hadjiev.

4. Σκληρό και ξηρό δέρμα

Η εμφάνιση δερματικών παθήσεων –ιδίως εξανθημάτων- μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου είναι παρόμοια με άλλες παθήσεις, γι’ αυτό πρέπει να είστε υποψιασμένοι. «Ο κατάλογος των συμπτωμάτων είναι πολύ γενικευμένος. Μπορεί να έχετε κοιλιακό πόνο, απώλεια μαλλιών, απώλεια όρεξης, καθυστερημένη επούλωση πληγών» αναφέρει ο Dr Hadjiev και προσθέτει ότι «Μπορεί να έχετε κατάθλιψη, μπορεί να έχετε έκζεμα ή δερματίτιδα, ειδικά αν είναι γύρω από το στόμα ή τον πρωκτό».

5. Διάρροια

«Μπορεί να έχετε διάρροια, η οποία είναι ένα πολύ συνηθισμένο εύρημα. Είναι το πιο συνηθισμένο εύρημα» λέει ο Dr Hadjiev. Αν και τα συμπτώματα ποικίλλουν για τον καθένα, η διάρροια είναι ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζουν πολλοί με έλλειψη ψευδαργύρου.

6. Ναυτία

Ενώ η ναυτία μπορεί να είναι σύμπτωμα ανεπάρκειας ψευδαργύρου, μπορεί επίσης να είναι σημάδι υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου. Η υπερβολική δόση θα μπορούσε να προκύψει πιθανότατα από τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου. Θα ήταν δύσκολο να υπερβείτε τα συνιστώμενα επίπεδα ψευδαργύρου μόνο με τις τροφές.

Είναι σπάνιο να παρουσιάσει κανείς τοξικότητα ψευδαργύρου μόνο με τα τρόφιμα, αλλά υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι από τη ναυτία και τη διάρροια, καθώς μπορεί να προκληθεί αναιμία και βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου.

7. Απώλεια όρεξης

Η απώλεια όρεξης μπορεί επίσης να συνοδεύεται από διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης όταν δεν λαμβάνετε αρκετό ψευδάργυρο. «Μπορεί να έχετε συμπτώματα που μιμούνται την ανορεξία» αναφέρει ο Dr Hadjiev.

Μπορεί να έχετε συμπτώματα που επηρεάζουν τη νοητική σας λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μαθαίνετε και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την ευχαρίστηση. Ο Dr Hadjiev σημειώνει ακόμη τη νευρικότητα και τις δυσκολίες συγκέντρωσης ως πρόσθετα συμπτώματα.

Τι να τρώτε για περισσότερο ψευδάργυρο

Μερικές από τις πιο νόστιμες τροφές είναι επίσης πλούσιες σε ψευδάργυρο. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα στρείδια, το μοσχάρι, το αρνί, τους κολοκυθόσπορους, τους ξηρούς καρπούς, το κοτόπουλο, τα φασόλια και τα προϊόντα κακάο. Ο ψευδάργυρος προστίθεται επίσης σε πολλά δημητριακά πρωινού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά καταναλώνονται καλύτερα πρώτα μέσω της διατροφής. Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούν αυστηρή vegan δίαιτα ή έχουν τροφικές αλλεργίες ή σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα για την πρόληψη της ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πηγή: oloygeia.gr

Κάντε Like το daypress.gr