Image
Τρίτη 23 Απριλίου 2024 20:35 Διεθνή
 

Κλίμα εξέγερσης στα κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Συλλήψεις φοιτητών στο Yale και tο Columbia

Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 150 διαδηλωτές σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας, ενώ το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα διδάσκονται εξ αποστάσεως για το υπόλοιπο του εξαμήνου, καθώς η οργή κορυφώθηκε σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 47 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. Οι φοιτητές που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν για πειθαρχική δίωξη.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν διαμαρτυρηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Γέιλ, μεταξύ των οποίων και απεργοί πείνας, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων και άλλες εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ. Το Γέιλ δήλωσε ότι ζήτησε επανειλημμένα από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου και πειθαρχικά μέτρα εάν δεν το έκαναν.

Και στο κέντρο του Μανχάταν, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Υπήρξαν αναφορές για αστυνομικούς που έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα λεωφορείο της αστυνομίας να φύγει από το σημείο με τους φοιτητές που είχαν συλληφθεί, ενώ περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν.

Οι αστυνομικοί μπήκαν σε καμπ κοντά στο πανεπιστήμιο λίγο μετά το σούρουπο. Εκεί, επίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αψηφήσει τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετώπιζαν συνέπειες αν δεν εκκενώσουν την πλατεία.

Ο εκπρόσωπος του NYU, John Beckman, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «υπήρξαν εκφοβιστικά συνθήματα και αναφέρθηκαν αρκετά αντισημιτικά περιστατικά».

Οι καθηγητές του NYU έγραψαν ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από την εκτελεστική επιτροπή της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP) στο πανεπιστήμιο, αρνούμενοι ότι οποιοσδήποτε διαδηλωτής που συνδέεται με το NYU είχε εμπλακεί σε αντισημιτισμό ή εκφοβισμό άλλων μέσω της διαδήλωσης.

Στην επιστολή καταγγέλλονται οι σκληρές τακτικές της αστυνομίας και οι περιορισμοί στον αριθμό των φοιτητών ή των καθηγητών του NYU που μπορούσαν να συμμετάσχουν στον καταυλισμό διαμαρτυρίας μετά την τοποθέτηση ενός φράγματος, ενώ αναφέρεται ότι όσοι συμμετείχαν ήταν δυνατοί αλλά ειρηνικοί και ότι «σε καμία στιγμή κανείς στην πλατεία [χώρος του καταυλισμού] δεν ήταν είτε βίαιος είτε αντισημιτικός σε λόγο ή συμπεριφορά».

Η επιστολή ανέφερε: «Ο σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να εκφράσει την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη» και κατηγορούσε το NYU ότι είναι συνένοχο «στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» και «στην επένδυση του NYU στην κατασκευή όπλων που διευκολύνει την εν λόγω γενοκτονία».

Το βράδυ της Δευτέρας, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε την αστυνομία να κατεδαφίζει σκηνές στον καταυλισμό των διαδηλωτών σε μια τεταμένη και κατά διαστήματα χαοτική σκηνή. Ορισμένοι αστυνομικοί πέταξαν σκηνές και άλλοι πιάστηκαν στα χέρια με διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς και φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε».

Κύμα διαμαρτυριών

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι έγιναν συλλήψεις αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από την αστυνομία να επιβάλει την τάξη.

Οι καταστολές της αστυνομίας ήρθαν μετά την τεράστια αποχώρηση του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κολούμπια τη Δευτέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα αφού είχαν στήσει καταυλισμό διαμαρτυρίας, με αίτημα το ελίτ ίδρυμα να εκποιήσει τις εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Ο Bassam Khawaja, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Κολούμπια δήλωσε στον Guardian ότι «σοκαρίστηκε και συγκλονίστηκε που ο πρόεδρος πήγε αμέσως στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης».

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επρόκειτο για μια μη βίαιη διαμαρτυρία», είπε. «Ήταν μια ομάδα φοιτητών που κατασκήνωσαν στο γκαζόν στη μέση της πανεπιστημιούπολης. Δεν διαφέρει καθόλου από την καθημερινή ζωή στην πανεπιστημιούπολη».

Μετά την καταστολή στο Κολούμπια, φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις δικές τους διαμαρτυρίες σε ένδειξη αλληλεγγύης, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν από τα πανεπιστήμιά τους να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να αποεπενδύσουν από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Φοιτητές στο Brown, το Princeton και το Northwestern πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Κάντε Like το daypress.gr