Image
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 16:50 Υγεία
 

Οι γυναίκες που νιώθουν πικρία, αλλά δεν παραπονιούνται ποτέ έχουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

Η μνησικακία και η πικρία είναι δηλητήριο που τρώει την ψυχή των ανθρώπων. Δεν καταστρέφει μόνο την ευημερία αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.  Όσο την κρατάμε μέσα μας, σιγοβράζει και προκαλεί περισσότερη ζημιά. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι η μνησικακία έχει κατακλύσει την ψυχή μίας γυναίκας.

Οι γυναίκες που νιώθουν πικρία, αλλά ποτέ δεν παραπονιούνται έχουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

  • Τρέχει διαρκώς πίσω από τους άλλους
  • Απομακρύνεται όταν θυμώνει ή όταν στεναχωριέται
  • Μιλά διαρκώς στους άλλους για όσα κάνει
  • Διακωμωδεί όσα την ενοχλούν
  • Δεν μπορεί να πει «όχι»
  • Αγχώνεται και ανησυχεί
  • Είναι κυκλοθυμική
  • Υπάρχει μία αδιόρατη ένταση στον αέρα
  • Έχει ψυχολογία θύματος
  • Μπορεί να είναι αρκετά ψυχρή

Τρέχει διαρκώς πίσω από τους άλλους

Οι άνθρωποι που θέλουν να ικανοποιούν διαρκώς τους άλλους, καταλήγουν να συσσωρεύουν πίεση και αρνητικότητα μέσα τους. Είναι άλλωστε φυσικό, αφού όταν κάποιος ανησυχεί διαρκώς για το αν θα ικανοποιηθούν οι άλλοι, καταλήγει να παραμελεί τον εαυτό του. Έτσι, όταν μία γυναίκα δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων, επέρχεται ανισορροπία. Αργά ή γρήγορα, είναι δεδομένο ότι θα καταλήξει να θυμώνει επειδή φροντίζει διαρκώς για τους άλλους.

Απομακρύνεται όταν θυμώνει ή όταν στεναχωριέται

Η τιμωρητική σιωπή είναι μία συνηθισμένη τακτική των ανθρώπων με παθητικό-επιθετική συμπεριφορά, οι οποίοι δεν μπορούν να εκφραστούν με πιο υγιείς τρόπους.  Όταν λοιπόν κάποιος φοβάται τη σύγκρουση, καθώς φοβάται την απόρριψη, αν δεν μπορεί να βρει τα λόγια ώστε να μοιραστεί με ειλικρίνεια τα αρνητικά του συναισθήματα, απομακρύνεται όταν θυμώνει ή όταν στεναχωριέται.

Βέβαια, αυτή η τακτική τους οδηγεί στο να ξεσπούν, αφού πρώτα έχουν καταπιέσει για πολύ καιρό τα συναισθήματά τους.  Η αποφυγή είναι ένας μηχανισμός άμυνας, με τον οποίον προσπαθούν να διαχειριστούν συναισθήματα που προκαλούν δυσφορία.

Μιλά διαρκώς στους άλλους για όσα κάνει

Μερικές γυναίκες, στην προσπάθειά τους να ικανοποιούν τους άλλους, μετατρέπονται σε μάρτυρες και μέσα τους, σιγοβράζουν, νιώθουν αδικία, γίνονται μάρτυρες, ελπίζοντας κάποιος να καταλάβει πόσο αδικημένες είναι.  Δεν θέτουν ξεκάθαρα όρια αλλά αφήνουν υπονοούμενα που συχνά αγνοούνται. Στην προσπάθειά τους να μην εκφραστούν, φαίνονται μία χαρά και ικανοποιημένες.

Με πολύ λεπτό τρόπο θα τονίσουν πόσο απασχολημένες είναι, ή θα λένε πόσα κάνουν για τους άλλους. Για παράδειγμα, «είμαι εξαντλημένη, αυτή την εβδομάδα η αδερφή σου μου ζήτησε να της κρατήσω πάλι τα παιδιά…γιατί, τι ανάγκη έχω». Μία τέτοια έκφραση είναι σαφώς παράπονο, αλλά δεν εκφράζεται ξεκάθαρα.

Διακωμωδεί όσα την ενοχλούν

Ο σαρκασμός στις σχέσεις χρησιμοποιείται ως μεταμφίεση, που κρύβει παράπονα.  Στην πραγματικότητα όμως, κρύβονται πολλές αλήθειες κάτω από ένα «πλάκα έκανα». Ο σαρκασμός γίνεται η εξέδρα όπου εκφράζονται πραγματικά παράπονα, με έναν λιγότερο συγκρουσιακό και περισσότερο έμμεσο τρόπο. Πρόκειται για μία παθητικό-επιθετική τακτική που υιοθετούμε όταν δεν θέλουμε να μιλήσουμε ευθέως και με ειλικρίνεια.

Δεν μπορεί να πει «όχι»

Ορισμένες γυναίκες νιώθουν υποχρεωμένες να κάνουν κάθε χάρη που τους  ζητούν.  Ακόμη και στα πρόθυρα της εξάντλησης, εξακολουθούν ν’ αναλαμβάνουν υποχρεώσεις. Είτε πρόκειται για κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες δεν θέλουν να παρευρεθούν, χατίρια που δεν θέλουν να κάνουν, επιπλέον υποχρεώσεις που δεν έχουν τον χρόνο να εκπληρώσουν, εξακολουθούν να απαντούν θετικά.

Όμως, όλοι οι άνθρωποι έχουν περιορισμένο χρόνο και ενέργεια. Όταν λέμε σε όλα ναι, βλάπτουμε τη δική μας ευημερία. Αυτός είναι ο λόγος που η ανάγκη να τους ικανοποιούμε όλους, ασκεί πίεση στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα την επόμενη χαρακτηριστική συμπεριφορά.

Αγχώνεται και ανησυχεί

Η γενική δυσαρέσκεια στη ζωή, οδηγεί στην εμφάνιση του στρες. Η υπερβολική ανάληψη καθηκόντων στις σχέσεις μας, μπορεί να εκφραστεί με συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.  Το κόστος δεν είναι μόνο σωματικό, αλλά και ψυχικό. Τα συναισθήματα του θυμού, της λύπης, της πίκρας, του πόνου, της αγανάκτησης, συσσωρεύονται και, κάπου πρέπει να διοχετευθούν.  Κάτι που μας οδηγεί στο επόμενο χαρακτηριστικό σημάδι…

Είναι κυκλοθυμική

Η αιτία της κυκλοθυμίας είναι ότι, η γυναίκα που νιώθει μνησικακία, είναι αναγκασμένη να μείνει μόνη με τα συναισθήματά της. Όσο προσπαθούμε να καταπιέζουμε τα συναισθήματα της απελπισίας και του εκνευρισμού, τόσο περισσότερο θα συσσωρεύονται κάτω από την επιφάνεια.  Τ’ αρνητικά συναισθήματα πρέπει να εκτονώνονται και, αν δεν φροντίσετε να τα διοχετεύσετε με τρόπο υγιή, θα εκραγούν.

Υπάρχει μία αδιόρατη ένταση στον αέρα

Συχνά, δεν χρειάζονται τα  λόγια για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να διαβάζουμε τα μη λεκτικά στοιχεία της επικοινωνίας, αφού μεγάλο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας βασίζεται στα άρρητα αυτά στοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η πικρία μπορεί να εμφανιστεί ως αμηχανία και δυσφορία στην ενέργεια. Είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς, αλλά μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Έχει ψυχολογία θύματος

Η νοοτροπία του θύματος μας καθιστά όμηρους πραγμάτων που δεν είναι στον έλεγχό μας. Εκφράζεται με τρόπους όπως «δεν μπορώ να κάνω τίποτα», «έτσι είναι τα πράγματα», δημιουργώντας τη νοοτροπία και την ψυχολογία του θύματος. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν αλλάζουν περιμένοντας από τους άλλους  να κάνουν την πρώτη κίνηση. Δεν συνειδητοποιούμε ότι εμείς έχουμε τον έλεγχο των δικών μας συναισθημάτων, σκέψεων ή δράσεων. Η αίσθηση της ανικανότητας τροφοδοτεί περισσότερη πικρία και ο άνθρωπος καταλήγει να αισθάνεται εγκλωβισμένος σ’ αυτή.

Μπορεί να είναι αρκετά ψυχρή

Μία συνέπεια της μνησικακίας είναι η άρνηση της στοργής. Η γυναίκα πλέον μπορεί να μην θέλει να περνά τόσο χρόνο μαζί σας, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες.  Αντί να εξηγεί το πως αισθάνεται, προσποιείται ότι είναι απασχολημένη ή κουρασμένη. Στην πραγματικότητα ωστόσο, αυτό είναι σημάδι ότι κλείνεται στον εαυτό της και δεν εκδηλώνει τη στοργή η την προσοχή της.

Τip: Τα παράπονα δεν αφορούν εσάς προσωπικά

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μία γυναίκα που νιώθει μνησικακία πρέπει να βρίσκει μία βαλβίδα αποσυμπίεσης. Όσοι κακολογούν τους άλλους πίσω από την πλάτη τους, το κάνουν από ανικανότητα ν’ αντιμετωπίσουν απευθείας όσα τους ενοχλούν.

Δυστυχώς, η κοινωνία μας είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να περιμένει από τις γυναίκες να είναι διαρκώς ευχάριστες  και ευγενικές, με αποτέλεσμα να καταπιέζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και τις σκέψεις, θεωρώντας ότι είναι κάτι κακό.  Πράγμα όμως που δεν είναι φυσιολογικό.

Πώς να αφήσετε πίσω την πικρία

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και εσωτερική, όσο και εξωτερική προσπάθεια. Ευτυχώς, η βελτίωση των σχέσεων και η εξασφάλιση της ψυχικής υγείας είναι εφικτές.

Θέστε σαφή και υγιή όρια

Η οριοθέτηση είναι μία πρόκληση, όμως είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση υγιών σχέσεων.  Πρέπει να μπορούμε να εκφράσουμε όσα περιμένουμε και θέλουμε από τους άλλους.

Δεν είναι  λογικό να περιμένουμε από τους άλλους να διαβάσουν το μυαλό μας, ωστόσο, συμβαίνει πολύ συχνά. Οι άνθρωποι έχουν γενικές προσδοκίες, αλλά δεν τις προσδιορίζουν με ακρίβεια. Όταν οι άλλοι παραβιάζουν τα όριά μας, αρχίζουμε να νιώθουμε πικρία. Είναι αναγκαίο να είμαστε άνετοι στο  να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια. Όσο και αν είναι περίεργο στην αρχή, τα όρια και οι τρόποι σεβασμού τους, είναι απαραίτητα για την ισορροπία και την ψυχική μας υγεία.

Αναλάβετε την ευθύνη του εαυτού σας

Το συναίσθημα της αδικίας, προκαλεί μνησικακία.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν, συνοδεύεται από την απελπισία και την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι αβοήθητος και δεν μπορεί να κάνει κάτι για ν’ αλλάξει την κατάσταση. Το αφήγημα του θύματος είναι εξαντλητικό για τον ίδιο τον άνθρωπο. Η ανάληψη της πλήρους ευθύνης μας δίνει την δύναμη να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα ν’ αλλάξουμε πολλά.

Αν δεν μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίον μας συμπεριφέρεται κάποιος, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να καταλάβει μόνος του το λάθος του και να το διορθώσει. Εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δυνατότητα ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η αυτοσυμπόνοια και η αυτοφροντίδα μπορεί να μας βοηθήσει να εκτονώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μαζεύονται μέσα μας.

Όσο πιο ευγενικοί είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο λιγότερο βάρος κουβαλάμε. Πολλά από όσα μας προκαλούν μνησικακία, μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το κλειδί είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας και να τις θεωρούμε εξίσου σημαντικές με εκείνες των υπόλοιπων ανθρώπων.

Η ενσυναίσθηση θα σας βοηθήσει να μην κρατάτε κακίες

Η πικρία συσσωρεύεται και γεμίζει τα άτομα με αρνητικότητα.

Προσπαθήστε να έρθετε στη θέση του άλλου γιατί, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο που μπορούν, με όσα μέσα διαθέτουν και τις δεξιότητες που έχουν τη δεδομένη στιγμή.

Όταν κάποιος δεν τα καταφέρνει, δεν σημαίνει ότι είναι κακός χαρακτήρας, αλλά ότι είναι απλά άνθρωπος και, όπως όλοι, κάνει λάθη.

Να θυμάστε να είστε ευγνώμονες και να εστιάζετε στα θετικά

Η  ευγνωμοσύνη είναι η μαγική χροιά που μπορεί να διαλύσει την πικρία.

Η μνησικακία μας κάνει να εστιάζουμε στα προβλήματά μας, ξεχνώντας όλα τ’ αρνητικά. Αυτή η τακτική μας ενθαρρύνει χαιρόμαστε με τα θετικά, βοηθώντας τις σχέσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε τ’ αρνητικά-αντίθετα, πρέπει να τ’ αντιμετωπίζουμε κατευθείαν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε την ισορροπία ώστε να μην μας ξεφεύγουν τα καλά.

Πηγή: enikos.gr

Κάντε Like το daypress.gr