Image
Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 20:45 Διεθνή
 

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για την διεύρυνση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης

Το «πράσινο φως» με μεγάλη πλειοψηφία έδωσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ψήφισμα που παραχωρεί νέα δικαιώματα και προνόμια στην Παλαιστίνη, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το αίτημά της να γίνει το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

«Καμπανάκι» ανθρωπιστικών οργανώσεων για την Γάζα: Περίπου 110.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ράφα
Η Γενική Συνέλευση με τα 193 μέλη ενέκρινε το ψήφισμα που υποστήριξαν οι Άραβες και οι Παλαιστίνιοι με ψήφους 143 υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου που υποστηρίχθηκε ευρέως στις 18 Απριλίου και το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν εδώ και καιρό να ενταχθούν στο ΟΗΕ, ενώ το Ισραήλ εργάζεται για να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Λωρίδα της Γάζας: Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτάχθηκε στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των εννέα χωρών που το καταψήφισαν, μαζί με το Ισραήλ.

Τι προβλέπει το ψήφισμα

Έως σήμερα η Παλαιστίνη ήταν κράτος παρατηρητής μη μέλος του ΟΗΕ. Έχει δηλαδή το ίδιο καθεστώς με το Βατικανό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση, αλλά μπορεί να συμμετέχει σε όργανα του ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει ότι η Παλαιστίνη «πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη» και συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Παρέχει επίσης στην Παλαιστίνη μια σειρά από «πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια», που σταματούν στα δικαιώματα που έχει μία πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα δίνεται το δικαίωμα στην Παλαιστίνη να τοποθετείται μεταξύ των κρατών μελών με αλφαβητική σειρά και το δικαίωμα να συνυπογράφει προτάσεις.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Παλαιστίνη δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση ούτε δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στα όργανα του ΟΗΕ.

Η διατύπωση αυτή εισήχθη στο κείμενογια να αποφευχθεί η ενεργοποίηση αμερικανικής νομοθεσίας από τη δεκαετία του 1990 που απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση οργανισμών του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος.

Πριν από την ψηφοφορία, μια ομάδα 25 Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας στις ΗΠΑ εισήγαγε νομοθεσία – το Νόμο περί μη επίσημης εισόδου στην Παλαιστίνη (No Official Palestine Entry (NOPE) Act) – που θα εμπόδιζε τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους οργανισμούς που χορηγούν στους Παλαιστίνιους «οποιοδήποτε καθεστώς, δικαιώματα ή προνόμια πέραν του καθεστώτος παρατηρητή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται εδώ και καιρό στην προσπάθεια των Παλαιστινίων για αναγνώριση στον ΟΗΕ. Διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν την θέση ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, το οποίο το 1967 κατέλαβε τα εδάφη που οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν ως μέρος της ανεξάρτητης πατρίδας τους.

Για να γίνει δεκτή ως νέο μέλος του ΟΗΕ, η Παλαιστίνη θα πρέπει να λάβει την έγκριση τουλάχιστον εννέα μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μην υπάρξει βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Κίνα, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση και το αίτημα να κερδίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος.
 
Πηγή: enikos.gr

Κάντε Like το daypress.gr