Image
Τρίτη 21 Μαΐου 2024 17:05 Υγεία
 

Τι χρώμα έχουν τα γυαλιά ηλίου σας; – Πώς θα επιλέξετε το πιο ασφαλές για τα μάτια σας

Οι φακοί που έχουν τα γυαλιά ηλίου κατασκευάζονται με διαφορετικές αποχρώσεις. Δείτε τι σημαίνει κάθε χρώμα και πότε μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Εκτός από το αντηλιακό, είναι καλό να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου έξω για να προστατεύετε τα μάτια σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Όμως οι φακοί των γυαλιών ηλίου μπορούν να κυκλοφορήσουν σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις, όπως καφέ, γκρι, πράσινο και άλλες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Το χρώμα των φακών των γυαλιών ηλίου σας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο φιλτράρεται το ηλιακό φως και – ανάλογα με την εργασία ή τη δραστηριότητα – ορισμένες αποχρώσεις ή χρώματα είναι καλύτερα από άλλα. Λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα των φακών καθώς κυνηγάτε το επόμενο ζευγάρι γυαλιών ηλίου σας, θα μπορέσετε να κερδίσετε τα πολλά οφέλη που έχουν τα γυαλιά ηλίου.

Το χρώμα των φακών στα γυαλιά ηλίου

Ακολουθούν περισσότερα για το χρώμα των φακών και πώς οι διαφορετικές αποχρώσεις επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα μάτια σας.

Καφέ ή κεχριμπαρένιο

Οι πιο σκούρες αποχρώσεις, όπως το καφέ ή το κεχριμπάρι, είναι κοινές και είναι μια χαρά για καθημερινή χρήση. Το καφέ προσφέρει πλήθος πλεονεκτημάτων που το καθιστούν τόσο δημοφιλές χρώμα. Βοηθάει στην προστασία των ματιών σας, κόβοντας την αντανάκλαση και αποτρέποντας την καταπόνηση των ματιών. Επίσης, ενισχύει τα ζεστά χρώματα και φωτίζει την όρασή σας.

Επιπλέον, η υψηλή αντίθεση που παρέχουν αυτοί οι φακοί εξασφαλίζει ότι τα αντικείμενα φαίνονται πιο καθορισμένα και ευκρινή ακόμη και από απόσταση. Αυτό τους καθιστά εξαιρετική επιλογή για αθλήματα και υπαίθριες δραστηριότητες που απαιτούν καθαρή όραση και αυξημένη οπτική οξύτητα, όπως το κυνήγι και το γκολφ.

Κίτρινο ή πορτοκαλί

Τα γυαλιά ηλίου κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος είναι ιδανικά για συνθήκες μέτριου έως χαμηλού φωτισμού. Μπορούν να φανούν χρήσιμα σε ομιχλώδεις, θολές ή συννεφιασμένες καιρικές συνθήκες, επειδή ενισχύουν την αντίθεση και τη διαύγεια. Αυτό το χρώμα διευκολύνει επίσης την εστίαση των ματιών σας σε κινούμενα αντικείμενα. Οι gamers, οι πιλότοι, οι κυνηγοί και οι αθλητές του χειμώνα προτιμούν αυτή την απόχρωση.

Μπλε ή μοβ

Τα γυαλιά ηλίου μπλε ή μοβ απόχρωσης βοηθούν στη μείωση της αντανάκλασης σε φωτεινές, ηλιόλουστες συνθήκες και περιβάλλοντα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν την ενόχληση που προκαλούν οι έντονες αντανακλάσεις. Βελτιώνουν επίσης την αντίληψη του χρώματος και του περιγράμματος. Αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικά για θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες στο χιόνι, καθώς και για υγρές ή ομιχλώδεις συνθήκες.

Πράσινο

Τα γυαλιά ηλίου με πράσινο χρώμα είναι κατάλληλα για διάφορες καταστάσεις. Βελτιώνουν την αντίληψη των χρωμάτων και την αντίθεση, μειώνουν την αντανάκλαση και βοηθούν επίσης στη φωτεινότητα των σκιών. Αυτό τα καθιστά χρήσιμα για ηλιόλουστες υπαίθριες δραστηριότητες όπως το γκολφ, το ψάρεμα και η πεζοπορία, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικά και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή μερικώς συννεφιασμένου καιρού.

Ροζ ή κόκκινο

Οι φακοί ροζ ή κόκκινου χρώματος είναι ιδανικοί για την αντίληψη του βάθους. Αυτό το χρώμα είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για χειμερινά αθλήματα, επειδή προσφέρει μεγάλη αντίθεση σε λευκό φόντο. Επιπλέον, αυτοί οι φακοί μπορεί να είναι ευεργετικοί για άτομα με ευαισθησία στο φως ή ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις, παρέχοντας καταπραϋντικό αποτέλεσμα και διευκολύνοντας την καταπόνηση των ματιών.

Γκρι

Τα γκρι γυαλιά ηλίου παρέχουν ουδέτερη αντίληψη των χρωμάτων και μειώνουν τη συνολική φωτεινότητα χωρίς να παραμορφώνουν τα χρώματα. Είναι ευέλικτα και κατάλληλα για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, καθιστώντας τα ιδανικά για καθημερινή χρήση.

Στο έντονο ηλιακό φως, ελαχιστοποιούν την αντανάκλαση και την κόπωση των ματιών και παρέχουν άνεση στα μάτια. Παραμένουν εξίσου χρήσιμα και σε συνθήκες συννεφιάς ή χαμηλού φωτισμού. Φορέστε τα για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, ποδηλασία και εξορμήσεις στην παραλία, ή κατά την οδήγηση.

Τι άλλο να προσέξετε

Όταν εξετάζετε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών, υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να σκεφτείτε πέρα από το χρώμα και το στυλ. Για παράδειγμα, η επίστρωση φακού, το υλικό του φακού και το υλικό του σκελετού. Οι πολωμένοι φακοί μειώνουν την αντανάκλαση, ενώ οι επιστρώσεις με καθρέφτη ή λάμψη ενισχύουν την οπτική άνεση.

Ωστόσο, ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, εξασφαλίζοντας ότι τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν τις βλαβερές ακτίνες που μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένες παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης ή ο καρκίνος. Ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων, προσαρμοσμένος σε συγκεκριμένες καταστάσεις, βοηθά στον καθορισμό των καλύτερων γυαλιών ηλίου για βέλτιστη ασφάλεια και άνεση των ματιών.

Πηγή: oloygeia.gr

Κάντε Like το daypress.gr