Image
Σάββατο 25 Μαΐου 2024 13:15 Πολιτική
 

Κασσελάκης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας: Η ΝΔ πάει στις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα


Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας ξεδίπλωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τις επιχειρήσεις, ενώ έκανε και επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας είναι στοχευμένες και εναρμονισμένες με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την τρέχουσα συγκυρία τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας και ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι χρειάζεται άλλος δρόμος και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία όπως είπε οδεύει στις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα.

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την ομιλία του έπλεξε το εγκώμιο στον Φρανσουά Ολάντ – ο οποίος επίσης συμμετέχει στο συνέδριο και θα έχουν και κατ ιδίαν συνάντηση – λέγοντας ότι «ο φίλος που φάνηκε στα δύσκολα, ο άνθρωπος που τίμησε τις αρχές της ελληνογαλλικής φιλίας, ο πολιτικός που συνέβαλε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο να γίνει η Ελλάδα μέρος της λύσης, αντί της κρίσης».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «έχει γίνει φανερό πολλές φορές την τελευταία δεκαετία, αλλά και κατά τις πρόσφατες κρίσεις, ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό. Το πρόβλημα ήταν και είναι πανευρωπαϊκό.

Ο λαός μας δοκιμάστηκε σκληρά, ώστε όλο και περισσότεροι να συνειδητοποιήσουν -νομίζω ότι είναι πλέον πλειοψηφία- ότι η λύση δεν είναι να κοιτάζει ο καθένας το σπίτι του, τη δική του αυλή.

Η λύση είναι κοινές οικονομικές πολιτικές, αλληλεγγύη, αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες, που δίνουν επίσης πραγματικό νόημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «το 2015 και τα επόμενα χρόνια πετύχαμε σταθερότητα στην περιοχή, κοινωνική συνοχή, κοινωνική ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη, πιο συνεκτική, πιο χωρίς αποκλεισμούς, πιο ανθρώπινη Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η οικονομία στο σύνολό της βιώνουν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών.

Ειδικά μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλων, εγχώριων και διεθνών, προκλήσεων και κρίσεων. Τις οποίες η Ν.Δ. δεν μπορεί, δεν θέλει για να το πω ορθότερα, να αντιμετωπίσει. Αντιθέτως, τις αξιοποιεί, τις γιγαντώνει και τις εκμεταλλεύεται για να υλοποιήσει τη στρατηγική της.

Αφήνοντας πίσω μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας. Υπηρετώντας ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους. Υποθηκεύοντας το μέλλον. Φιλοδοξεί να παρουσιάσει ως ανάπτυξη μια μικρή μεγέθυνση του ΑΕΠ που αφορά λίγους, δεν είναι βιώσιμη και βάζει τα θεμέλια των επόμενων κρίσεων.

Στη καρδιά των επιλογών της βρίσκεται το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο διατυπώνει ευθέως τον στόχο της συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της περαιτέρω συμπίεσης αυτού που λέμε μεσαία τάξη.

Προφανώς, και αυτές οι επιλογές δεν ευνοούν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με στοιχεία από 47 χώρες, η υπερσυγκέντρωση, κατά την οποία κυριαρχεί ένας μικρός αριθμός πολύ μεγάλων εταιρειών, συνδέεται με βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη. Η μικρή και μεσαία επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον ενός εκβιαστικού «take it or leave it». «Ή παραδίνεστε στις εταιρείες κολοσσούς ή εξαφανίζεστε» είναι το μήνυμα».

Όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Μητσοτάκης:

 • άφησε την ενεργειακή κρίση να πέσει πάνω τους. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 21% (στοιχεία ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).
 • «χαιρέτισε» τον αποκλεισμό του 96% των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και αδιαφόρησε για τον πρωταθλητισμό της χώρας στη διαφορά επιτοκίων.
 •  τις άφησε να βουλιάζουν στο ιδιωτικό χρέος και στην έλλειψη ρευστότητας, να πιέζονται από τους υψηλούς έμμεσους και άμεσους φόρους.
 •  τις απέκλεισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
 • μπλόκαρε την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τις ίδιες.
 • τις λοιδόρησε ως «φοροφυγάδες» και τους επέβαλλε τον ληστρικό κεφαλικό φόρο, που αφαιρεί από τη μεσαία τάξη 750 εκατ. ευρώ.

Σοκαριστικά τα στοιχεία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως είπε στη συνέχεια, «είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν τη μεθοδευμένη ασφυξία. Πρόσφατα καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση για το μέγεθος των επιχειρήσεων που έχουν στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ξέρετε, πόσες πολύ μικρές επιχειρήσεις (με ως 10 εργαζόμενους), πόσες από αυτές που αποτελούν το 85 με 90% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενισχύθηκαν από αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο; Μόνο 7! Ακριβώς 7! 7 δεν είναι μόνο οι μέρες της εβδομάδας, είναι και οι επιχειρήσεις που έλαβαν σχετικά δάνεια.

Που πήγαν τα πολλά λεφτά; Στις πάνω από 150 μεγάλες επιχειρήσεις που μοιράστηκαν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 9,5 δις ευρώ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά το… αόρατο χέρι της εξουσίας τους έδωσε την ευκαιρία να αναχρηματοδοτούν ακριβά δάνεια με φθηνά. Όταν οι μικρές και μεσαίες μοιράστηκαν περί το 1,5 δις ευρώ δάνεια.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κινδυνεύει να καταστεί μία ακόμα χαμένη ευκαιρία. Για τη Ν.Δ., οι μικρές και μεσαίες επιχείρησης θεωρούνται ρίζα της κακοδαιμονίας της χαμηλής παραγωγικότητας της οικονομίας. Δεν είναι, όμως, έτσι. Ούτε τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς διαφέρουν δραματικά από αυτά της ευρωπαϊκής».

 • Το 99,9% της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από 1 ως 250 εργαζόμενοι). Ο μ.ο. της Ε.Ε. ανέρχεται στο 99,8%.
 • Το 83,5% των εργαζομένων απασχολούνται σε ΜμΕ. Στην Ε.Ε. (μ.ο.) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 65%.

Απαιτείται μια άλλη πορεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε πως «είναι σαφές ότι απαιτείται μια άλλη πορεία. Μια πορεία που θα εκκινεί από την ενίσχυση της ρευστότητας, από μία δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κρίσιμο, σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, και από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι στοχευμένες και εναρμονισμένες με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την τρέχουσα συγκυρία.

Είναι προτάσεις, ενταγμένες σε ένα πρόγραμμα, που βρίσκεται μακριά από τα μνημονιακά απόνερα και απέχει σε φιλοσοφία από τις υποχρεώσεις που γεννούσαν οι συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού την περίοδο 2015- 2019.

Προτείνουμε, λοιπόν:

 • Αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους για όλους. Και για τους επαγγελματίες.
 • Ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.
 • Προοδευτική κλίμακα φορολόγησης επιχειρήσεων, με 5% μείωση στον συντελεστή (από 22 σε 17%) για επιχειρήσεις με κέρδη ως 220 χιλιάδες και αύξηση κατά 2 μονάδες για όσες έχουν κέρδη άνω των 220 χιλιάδων ευρώ.

Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα κόκκινα δάνεια προτείνουμε:

 • Διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής σε ταμεία και εφορία και ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
 • Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.
 • Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων, με στόχο το κούρεμα και τη ρύθμισή τους.
 • Πρόσβαση των ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα ευρωπαϊκά κονδύλια, στον τραπεζικό δανεισμό, σε μικροπιστώσεις (μέσω και του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα).

πηγή: topontiki.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr