Image
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 23:20 Πολιτική
 

ΝΔ: «Φτωχός» ανασχηματισμός με ερωτήματα και το βλέμμα στην ακρίβεια


Την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση είδαν 4 υπουργοί και 7 υφυπουργοί.

Οι 11 νέοι υπουργοί και υφυπουργοί μετά τον ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στην ακρίβεια και την καθημερινότητα ορκίστηκαν το απόγευμα.

Οι περισσότεροι έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τις οικογένειές τους.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ξεκινούν από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς προστέθηκε ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Υπουργείο Εσωτερικών
 
Σε επίπεδο υπουργών έγιναν 5 μεγάλες αλλαγές.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος αναβαθμίστηκε και από αναπληρωτής αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών στη θέση της Νίκης Κεραμέως η οποία πήρε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας με την προκάτοχό της Δόμνα Μιχαηλίδου να τίθεται εκτός κυβέρνησης.

«Να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα, έχουμε μπροστά μας τον χρόνο να το κάνουμε για να κάνουμε τα ζωή των πολιτών καλύτερη», δήλωσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραδίδω τη θέση αυτή καθώς ολοκληρώνεται ένας γόνιμος κύκλος στη θέση αυτή που στόχος ήτανε ένα καλύτερο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Υπουργείο Ανάπτυξης
 
Θέλοντας να δώσει έμφαση στο μέτωπο της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε και τον υπουργό Ανάπτυξης αναθέτοντας τα υπουργικά καθήκοντα στον Τάκη Θεοδωρικάκο στη θέση του Κώστα Σκρέκα που βγαίνει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

«Σκληρή δουλειά για το καλό όλων των πολιτών. Για τα δύσκολα είμαστε», ήταν το σχόλιο του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν έως στον Μάιο του 2023 υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το ’19.

«Οφείλουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και να πετύχουμε την αποκλιμάκωση των τιμών ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τα καταναλωτικά αγαθά σε όσο γίνεται καλύτερες τιμές», πρόσθεσε.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αλλαγές έχουμε επίσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αναλαμβάνει υπουργός ο Κώστας Τσιάρας στη θέση του Λευτέρη Αυγενάκη.

«Η εντολή του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη, να ανακουφίσουμε τον αγροτικό κόσμο από τα πολλά και μεγάλα προβλήματα, χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

Υπουργείο Μετανάστευσης
Στο υπουργείο Μετανάστευσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Δημήτρη Καιρίδη.

«Ένα υπουργείο κομβικής σημασίας με εθνική διάσταση, με ευρωπαϊκή διάσταση, μια πρόκληση η οποία και αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί», επεσήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι 10 αλλαγές υφυπουργών
Στο Μαξίμου προστέθηκε ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε και δέκα αλλαγές υφυπουργών αξιοποιώντας βουλευτές της ΝΔ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Δήμας μετακινείται από το υπουργείο Πολιτισμού και παίρνει τη θέση του Χάρη Θεοχάρη.

«Δεν είναι ώρα για δηλώσεις αλλά για δουλειά», δήλωσε ο Χρήστος Δήμας.

Ο Βασίλης Σπανάκης από το Εργασίας μετακινείται στο Εσωτερικών για τα θέματα αυτοδιοίκησης.

«Στοίχημα να λύσουμε ό,τι αφορά την καθημερινότητα. Αυτοδιοίκηση σημαίνει καθημερινότητα», σημείωσε ο Βασίλης Σπανάκης.

Στο ίδιο υπουργείο ο Κώστας Γκιουλέκας είναι ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης στη θέση του Στάθη Κωνσταντινίδη και καταργείται η θέση αναπληρωτή υπουργού.

«Το καλό είναι στην πολιτική να μην περιμένεις θέσεις, αν όμως δοθεί μια ευκαιρία να τιμήσεις αυτό που σου δίνεται και να προσπαθήσεις για το καλύτερο», ανέφερε ο Κώστας Γκιουλέκας.

Στο Υποδομών ο Βασίλης Οικονόμου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Χριστίνας Αλεξοπούλου. «Η καθημερινότητα του πολίτη να γίνει καλύτερη», σημείωσε ο Βασίλης Οικονόμου.

Στο Ανάπτυξης η Ζώη Ράπτη τα καθήκοντα του Μάξιμου Σενετάκη.

Στο Εργασίας ο Κώστας Καραγκούνης ορκίστηκε υφυπουργός στη θέση το Βασίλη Σπανάκη, στο Πολιτισμού ο Ιάσων Φωτήλας στη θέση του Χρίστου Δήμα.

«Στροφή στην καθημερινότητα, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες», τόνισε ο Κώστας Καραγκούνης

«Το μήνυμα είναι ένα: πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πάντα σεμνά και ταπεινά», είπε ο Ιάσων Φωτήλας.

Στο Συνοχής και Οικογένειας η Κατερίνα Παπακώστα στη θέση της Μαρίας Κεφάλα. «Να ενώσουμε δυνάμεις για να ενισχύσουμε την οικογένεια που τόσο πολύ το έχει ανάγκη», ήταν το σχόλιο της Κατερίνας Παπακώστα.

Αιχμές του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και η απάντηση του Μαξίμου
Στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Χρήστος Κέλλας στη θέση του Σταύρου Κελέτση ο οποίος θεωρεί ότι τέθηκε εκτός κυβέρνησης επειδή δεν ψήφισε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Γνώριζα τότε τις πιθανές συνέπειες που θα είχε αυτή η στάση από την πλευρά μου. Και τις αποδέχθηκα». Με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν: «Προφανώς και δεν ισχύει. Απόδειξη ότι μπήκαν στην κυβέρνηση και πρόσωπα που δεν ψήφισαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Νέο υφυπουργό έχουμε και στο Ναυτιλίας τον Στέφανο Γκίκα στη θέση του Γιάννη Παππά.

Στις 10 αύριο το πρωί  το νέο Υπουργικό Συμβούλιο
Αύριο το πρωί στις 10.00 θα συνεδριάσει το υπουργικό με τη νέα του σύνθεση ενώ άμεσα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα τέσσερα υπουργεία που άλλαξαν οι επικεφαλής τους.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
 
Σφοδρή κριτική εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών και όπως χαρακτηριστικά είπε ο ανασχηματισμός ήταν «περσινά ξινά σταφύλια και δεξιά ανακύκλωση».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως έτσι επιβραβεύονται οι υπουργοί του μπαζώματος.

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως επιβραβεύονται οι υπουργοί του άλλοθι του 41% ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως μπήκαν «δοκιμασμένα πρόσωπα στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr