Image
Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024 11:50 Πολιτισμός
 

Με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου με τρεις Συμφωνικές Ορχήστρες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ έριξε αυλαία το Φεστιβάλ Τέχνη Καθ’ Οδόν 2024

Με μια μεγαλειώδη συναυλία στην οποία συνέπραξαν 4 Συμφωνικές Ορχήστρες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, έριξε αυλαία του Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» για το 2024 το βράδυ της Κυριακής 30/6 στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Οι ορχήστρες University of Delaware Symphony Orchestra, η Συμφωνική Ορχήστρα Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η MOYSA-η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ) υπό τη Διεύθυνση των James Allen Anderson και Δημήτρη Χανδράκη και τη συμμετοχή της δεινής σολίστ του βιολιού Irmina Trynkos πρόσφεραν μια μοναδική μουσική βραδιά την οποία απόλαυσε το κοινό στο κατάμεστο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άση Λυγερού, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της ότι «Απόψε κλείνει αυτό το Τέχνη Καθ’ Οδόν μετά από δύο εβδομάδες. Σε 47 σημεία πάνω από 470 καλλιτέχνες, πάνω από 100 εκδηλώσεις και η τροπή που έχουμε δώσει σε αυτή την καλή ιδέα είναι περισσότερη ανάδειξη του νεανικού μας δυναμικού, περισσότερη διασπορά μέσα στην πόλη, περισσότερη ζωντάνια παντού.
Είμαστε στην τάφρο του Ενετικού Τείχους στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης». Θέλουμε να κάνουμε όλο το τείχος να ζει και αυτό είναι μέσα στις προσπάθειες μας. Το Τέχνη Καθ’ Οδόν απόψε κλείνει εδώ, με κάτι που είναι ξεχωριστό γιατί είναι αυτή η σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Delaware με τρεις Συμφωνικές Ορχήστρες της Ελλάδας, την Ορχήστρα του ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη Μούσα που είναι και αυτή νεανική ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονικής και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου την οποία υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε σθεναρά, δυνατά, πάντα γιατί είναι το φυτώριο που ξεκινά από τα ωδεία της πόλης και το Δημοτικό μας Ωδείο. Γιατί η μουσική είναι για όλους και ακόμα και για αυτούς που δεν θα είχαν να καταβάλουν τα δίδακτρα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα, πόσο η μουσική ενώνει πόσο η μουσική εμπνέει, πόσο η μουσική μας ανεβάζει και πόσο συμβάλλει σε αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό. Αυτό το οποίο σήμερα θα απολαύσετε είναι το προϊόν και η μέθεξη αυτού του νεανικού δυναμικού που έρχεται από την Αμερική, από την Ελλάδα, από διάφορες χώρες και επικοινωνεί με αυτή την παγκόσμια γλώσσα. Αυτό που θα ακούσετε είναι μουσική συμφωνική του 20ου αιώνα. Στο πρώτο μέρος δύο Αμερικανούς συνθέτες και στο δεύτερο μέρος έναν Έλληνα συνθέτη και αυτό με το οποίο όλοι θα φύγουμε είναι πώς όλα αυτά ενώνονται και πως μας ενώνουν.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη τονίζοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω, κλείνοντας, τη Ρένα Παπαδάκη και τους συνεργάτες, τις συνεργάτιδες της, μια ολιγομελή ομάδα η οποία νομίζω ότι έχει πετύχει αυτό πάνω στο οποίο θα στηριχθούμε για να προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια με την τέχνη στο δρόμο, με την τέχνη στις γειτονιές, με την τέχνη παντού, γιατί ακριβώς η τέχνη μας ενώνει, μας κάνει καλό.».

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου η οποία ιδρύθηκε το 2015 και έκτοτε έχει σημαντική εξέλιξη και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ σημειώνοντας ότι «Σήμερα ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» για το 2024. Φέτος για 14 ημέρες, με 100 εκδηλώσεις σε 27 σημεία στο κέντρο της πόλης και σε 20 σημεία εκτός κέντρου στην περιφέρεια, προσπαθήσαμε να δώσουμε χαρά και ψυχαγωγία, να προσφέρουμε πολιτισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες του τόπου μας.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Delaware, προηγήθηκαν της χθεσινής εκδήλωσης, δύο ακόμα συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την παράσταση στο Ηράκλειο, η οποία πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου και σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΑΛ, παρακολούθησαν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου καθώς και πλήθος κόσμου.

Κάντε Like το daypress.gr