Image
Σάββατο 03 Μαΐου 2025 12:00 Υγεία
 

Είναι το air fryer πραγματικά ασφαλές για την υγεία;


Το air fryer είναι παντού: Το βλέπεις σε συνταγές στο TikTok, στα Instagram stories, και – κατά πάσα πιθανότητα – ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του στην κουζίνα σου. Αυτή η μικρή αλλά θαυματουργή συσκευή υπόσχεται πιο υγιεινό, πιο γρήγορο και πιο εύκολο μαγείρεμα. Όμως πόσο διαφέρει πραγματικά από τον συμβατικό φούρνο – και αξίζει την (καλή του) φήμη;

Αν θέλεις να φτιάξεις ένα γρήγορο βραδινό, τραγανές πατάτες ή ακόμα και brownies χωρίς φασαρία, το air fryer έχει όλα τα φόντα να γίνει ο νέος σου βοηθός. Στην ουσία, πρόκειται για έναν δυνατό, μικρό φούρνο που λειτουργεί με άερα και έχει κατακτήσει τον πάγκο της κουζίνας.

Σύμφωνα με έρευνα του Good Food Nation, σχεδόν 60% των Βρετανών έχουν ήδη αποκτήσει ένα, ενώ είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιημένη μικροσυσκευή κουζίνας μετά τον φούρνο μικροκυμάτων και την τοστιέρα. Ο Jamie Oliver έχει αφιερώσει ολόκληρη εκπομπή και βιβλίο στο air fryer, λέγοντας πως «έχει κερδίσει πραγματικά τη θέση του στις κουζίνες μας», όπως σημειώνει η βρετανική Telegraph.

Πώς λειτουργεί το air fryer;
Η φιλοσοφία του είναι απλή: θερμαντικό στοιχείο από πάνω, δυνατός ανεμιστήρας και ένας δίσκος-καλάθι που αφήνει τον καυτό αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα. Το αποτέλεσμα; Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά, με ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Όπως εξηγεί η Dell Stanford, ανώτερη διαιτολόγος του British Heart Foundation, το air fryer μαγειρεύει πιο γρήγορα από φούρνο γιατί έχει μικρότερο όγκο και δυνατή κυκλοφορία θερμότητας.

Η συσκευή Foodi Dual Zone της Ninja μαγειρεύει έως και 75% ταχύτερα, ενώ το Instant Vortex Plus εξοικονομεί έως και 80% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με έναν συμβατικό φούρνο.

Το μοναδικό του «αρνητικό» είναι η χωρητικότητα: δύσκολα μαγειρεύεις για μεγάλη παρέα με ένα μόνο air fryer – εκτός κι αν πας για δεύτερη παρτίδα.

Είναι το air fryer πραγματικά πιο υγιεινό; Τα παρακάτω στοιχεία μας βοηθούν να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας:

1. Λιγότερο λάδι, λιγότερες θερμίδες

Το μεγαλύτερο ατού του air fryer είναι ότι χρειάζεται ελάχιστο λάδι. Ένα κουταλάκι αρκεί για μια παρτίδα πατάτες, μισή κουταλιά για κοτόπουλο. Σύμφωνα με μελέτη του Journal of Food Science, οι πατάτες σε air fryer έχουν πολύ λιγότερα λιπαρά από τις τηγανητές.

Ο διατροφολόγος Rob Hobson εξηγεί: «100 γραμμάρια τηγανητές πατάτες μπορεί να περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια λίπους, ενώ οι πατάτες του air fryer μόλις 3 έως 5 γραμμάρια. Είναι μια εξαιρετική λύση για όποιον προσέχει τη διατροφή του ή θέλει να μειώσει τα κορεσμένα λιπαρά».

2. Λιγότερο έτοιμο φαγητό, περισσότερο σπιτικό

Το air fryer σου επιτρέπει να μαγειρεύεις εύκολα και γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καταφεύγεις τόσο συχνά σε επεξεργασμένα έτοιμα φαγητά. Ο Hobson λέει ότι είναι ιδανικό για σπιτικά φαλάφελ, nuggets λαχανικών, ψαροκροκέτες και άλλες εκδοχές comfort food – χωρίς τα πρόσθετα και τα λιπαρά των έτοιμων, αν και υπάρχουν και φαγητά που καλό θα ήταν να μην μαγειρεύουμε στο air fryer.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Stanford, η υγιεινή διατροφή εξαρτάται από το τι βάζεις μέσα: «Τοστάκι με λευκό ψωμί, βούτυρο και διπλό τυρί δεν γίνεται αυτόματα υγιεινό επειδή το έψησες στο air fryer».

3. Πιο θρεπτικά γεύματα

Έρευνες δείχνουν ότι το air fryer διατηρεί περισσότερες βιταμίνες από ό,τι το τηγάνισμα, καθώς δεν εκθέτει τα τρόφιμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες λαδιού. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Ε και κάποιες από το σύμπλεγμα Β, που είναι ευαίσθητες, διατηρούνται καλύτερα όταν αποφεύγεται το λάδι.

πηγή: bovary.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr