Image
Δευτέρα 05 Μαΐου 2025 12:10 Οικονομία
 

Ζητούνται επειγόντως χέρια: 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν


Θέμα στον Guardian είναι η έλλειψη προσωπικού τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα και τα νησιά, ενόψει του καλοκαιριού, όπου αναμένεται μεγάλο κύμα τουριστών.

«Στην πρόσοψη της ταβέρνας «Καρυάτις» σε μια πλατεία με φοίνικες και λουλούδια, στη σκιά της Ακρόπολης, η επιγραφή τα λέει όλα: «Ζητείται προσωπικό – μάγειρες, σερβιτόροι, άτομα για κουζίνα», ξεκινά το άρθρο της Helena Smith. 

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις προσωπικό», λέει ο Δημήτρης Σταθοκοστόπουλος, που διαχειρίζεται το κατάστημα με τον αδερφό του. «Ο τουρισμός αναμφίβολα αυξάνεται, αλλά πλέον οι Έλληνες προτιμούν να δουλεύουν σε δουλειές γραφείου 9 με 5, χωρίς βάρδιες βραδινές ή τα Σαββατοκύριακα».

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, πλησιάζει η κορύφωση της σεζόν και η αναζήτηση προσωπικού για να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας αποκτά χαρακτήρα επείγοντος.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, αλλά το εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί. Λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη των αφίξεων, εκτιμάται πως παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας στον επισιτιστικό τομέα και στα ξενοδοχεία – τη ραχοκοκαλιά μιας βιομηχανίας που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Δεν είναι όμως μόνο η Αθήνα που αντιμετωπίζει προβλήματα, σε όλη τη χώρα, ξενοδόχοι αγωνίζονται να βρουν ρεσεψιονίστ, καθαριστές, ναυαγοσώστες, σερβιτόρους και μάγειρες.

 
Στα δημοφιλή νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, οι αναφορές για «κλοπή» υπαλλήλων από ανταγωνιστές με υποσχέσεις καλύτερων αποδοχών και συνθηκών εργασίας αυξάνονται συνεχώς.

«Είναι εν μέρει κληροδότημα της πανδημίας Covid-19, που την ένιωσε όλη η Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο», δήλωσε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στον Guardian. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα, μετά την έξοδο υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του lockdown. Πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι σήμερα χρειάζονται περίπου 80.000 άτομα».

Για τον Χότζογλου, η εποχικότητα του κλάδου είναι ο βασικός παράγοντας. «Μόλις τελειώσει η σεζόν, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση ακρίβειας, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου;»

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, και εν μέρει υπό πίεση από βουλευτές, η κεντροδεξιά κυβέρνηση προχώρησε στη νομιμοποίηση περίπου 30.000 παράτυπων μεταναστών.

Παράλληλα, υπέγραψε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες – όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία – για «εργασιακή κινητικότητα».


Αιτούντες άσυλο που μέχρι πρόσφατα ζούσαν σε δομές φιλοξενίας, θα ξεκινήσουν εργασία στη Βόρεια Ελλάδα αυτόν τον μήνα, μετά από εκπαίδευση από τον ΣΕΤΕ.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να στρατολογεί ενεργά προσωπικό από το εξωτερικό, διοργανώνοντας διεθνείς ημέρες καριέρας σε Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από ξένους, η ελπίδα είναι να επιστρέψουν και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, λέει ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

ieidiseis

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr