Image
Τρίτη 10 Ιουνίου 2025 19:35 Διεθνή
 

Σάνα Γουσάφ: 17χρονη TikToker δολοφονήθηκε από άντρα - Επειδή δεν απαντούσε στα μηνύματά του

Όταν η Σάνα Γουσάφ έγινε 17 ετών, δημοσίευσε ένα βίντεο από τους εορτασμούς των γενεθλίων της στο προσωπικό της προφίλ στο TikTok, όπου έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακόλουθους. Έκοβε την τούρτα της σε ένα μέρος στο Πακιστάν. Αλλά ούτε 24 ώρες αργότερα, βρέθηκε νεκρή με μια σφαίρα στο στήθος. Γιατί στο Πακιστάν δεν υπάρχουν ασφαλείς χώροι για τις γυναίκες.

Στο CNN διαβάζουμε ότι η αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτο τον 22χρονο Ουμάρ Χαγιάτ, έναν άνεργο άντρα από την πόλη Φαϊσαλαμπάντ, για τη δολοφονία της Σάνα. Ο Σιέντ Αλί Νασίρ Ρίζβι, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ, ισχυρίστηκε ότι ο Χαγιάτ «προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει» με την έφηβη και τη σκότωσε επειδή εκείνη δεν απαντούσε στα σχόλια και τα μηνύματά του. Πυροβόλησε και σκότωσε τη Σάνα στο σπίτι της, παρουσία της μητέρας και της θείας της.

Καθώς η οικογένειά της προετοιμαζόταν για την κηδεία της, άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχητικά σχόλια στις αναρτήσεις της στο TikTok και το IG, με ανθρώπους που «γιόρταζαν» τη δολοφονία της. «Χαίρομαι που βλέπω αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», έγραφε ένας χρήστης. Ένας άλλος έλεγε: «Η καρδιά μου είναι χαρούμενη σήμερα, θα βάλω μουσική και θα χορέψω από χαρά». Κάτω από μια φωτογραφία της Σάνα που φορούσε παραδοσιακά πακιστανικά ρούχα που κάλυπταν ολόκληρο το σώμα της, ένα σχόλιο ανέφερε: «Η ενθάρρυνση των νέων γυναικών να αναζητούν την προσοχή ή να εκτίθενται μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες».

Η δολοφονία της, είναι ακόμα μία απόδειξη ότι η κακοποίηση των γυναικών κανονικοποιείται και η λογοδοσία μετατοπίζεται μακριά από τον δράστη.

Η Σάνα ήταν απλώς ένα κορίτσι - με φιλοδοξίες, με όνειρα, με μια ζωή μπροστά της. Ήταν ένα κορίτσι με το δικαίωμα να ζει ελεύθερα και με ασφάλεια. Αυτό που της συνέβη δεν ήταν απλώς μια πράξη βίας - ήταν η «τιμωρία» της επειδή είπε όχι σε έναν άντρα. Κι αυτό τρομοκρατεί όλες τις γυναίκες. Ο θάνατός της, ήταν το τελικό αποτέλεσμα της απεριόριστης διαδικτυακής κακοποίησης γυναικών σε μια πατριαρχική χώρα.

Η Άμπερ Ραχίμ Σάμσι έχει παρόμοια ιστορία. Η δημοσιογράφος και συντάκτρια στο Πακιστάν που εργάζεται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα ειδήσεων, τη Nukta, έχει παρενοχληθεί αδιάκοπα στο διαδίκτυο το 2020 για μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απόψεών της για τα δικαιώματα των γυναικών. «Έχω επίσης πέσει θύμα παρακολούθησης στο διαδίκτυο και φοβήθηκα όταν ο stalker μου άρχισε να μου στέλνει κούπες και φωτογραφίες στο γραφείο μου. Είμαι μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα σε εκατομμύρια γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι περισσότερες δεν έχουν το προνόμιο ή τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», δήλωσε η ίδια στο CNN.

Η Σάνα δεν ήταν η μόνη που δεχόταν παρενόχληση. Αυτή είναι η καθημερινότητα χιλιάδων γυναικών στο Πακιστάν (κι όχι μόνο). Η μόνη διαφορά είναι ότι η Σάνα βρέθηκε νεκρή.

Πηγή: jenny.gr

Κάντε Like το daypress.gr