Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο καύσωνας σκότωσε 2.300 ανθρώπους σε 12 μεγάλες πόλεις, καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη σε όλη την Ευρώπη μεταξύ 23 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Το Μιλάνο ήταν η πόλη που επλήγη περισσότερο, με 317 από τους 499 θανάτους λόγω ζέστης να αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, ακολουθούμενη από το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. Το Λονδίνο είχε 273 θανάτους λόγω ζέστης.
Η μελέτη που αποδεικνύει ότι οι καύσωνες είναι σιωπηλοί δολοφόνοι
Μια αλλαγή μόλις 2 ή 3 βαθμών Κελσίου μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους. Ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, προκάλεσε 2.300 θανάτους σε 12 πόλεις, εκ των οποίων οι 1.500 οφείλονταν στην κλιματική κρίση, λένε οι επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τις θερμοκρασίες σε ορισμένες πόλεις έως και 4 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα 1.500 επιπλέον θανάτους (εξαιτίας του καύσωνα). Ο αριθμός των νεκρών ήταν μεγαλύτερος από αυτόν άλλων πρόσφατων καιρικών καταστροφών που επιδεινώθηκαν από τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα, όπως οι πλημμύρες που σκότωσαν 224 ανθρώπους στην Ισπανία το 2024 και οι πλημμύρες που σκότωσαν 243 ανθρώπους σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη το 2021.
Οι ηλικιωμένοι είχαν την υψηλότερη θνησιμότητα, σύμφωνα με τη μελέτη, με το 88% των θανάτων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή να αφορά άτομα άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η υπερβολική ζέστη ήταν μια «υποτιμημένη» απειλή, καθώς τα περισσότερα θύματα πέθαναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε σπίτια και νοσοκομεία, και με μικρή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.
Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει ότι κατά μέσο όρο περίπου 44.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καύσωνα στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο τεράστιος αριθμός θανάτων των 2.300 ανθρώπων από ένα μόνο κύμα καύσωνα σε μόλις 12 πόλεις θα μπορούσε να καταστήσει το φετινό καλοκαίρι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η υπηρεσία παρατήρησης της Γης της ΕΕ, Copernicus, δήλωσε ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο 3ος πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και ότι αναπτύχθηκε ένα «εξαιρετικό» κύμα καύσωνα στη δυτική Μεσόγειο. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στους 27 βαθμούς Κελσίου, ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για την περιοχή τον Ιούνιο.
Θερμική «βόμβα» και τις νύχτες
Το Copernicus διαπίστωσε μεγάλη αύξηση στις επικίνδυνες «τροπικές νύχτες», όπου οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεκουραστούν/να κοιμηθούν. Σε ορισμένα μέρη της Ισπανίας καταγράφηκαν έως και 24 τροπικές νύχτες τον περασμένο μήνα, 18 περισσότερες από τον μέσο όρο. Ανάλυση από την Mercator Ocean, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό που διαχειρίζεται τη θαλάσσια υπηρεσία του Copernicus, διαπίστωσε ότι σχεδόν τα 2/3 της Μεσογείου επλήγησαν από θαλάσσιους καύσωνες τον Ιούνιο.
.ladylike.