Image
Πέμπτη 05 Μαρτίου 2026 09:17 Ελλάδα
 

Δεμένα τα πλοία σε όλη τη χώρα -24ωρη απεργία των ναυτικών για τη Μέση Ανατολή

 Δεμένα παραμένουν σήμερα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 τα μεσάνυχτα, επηρεάζοντας πανελλαδικά την ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία.

Αφορμή για την απεργία αποτελούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το αίτημα για άμεσο απεγκλωβισμό των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΠΝΟ χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε θαλάσσιες ζώνες υψηλού κινδύνου, κυρίως γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ως προκλητική την προσπάθεια αποστολής πλοίου σε περιοχή όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις, επισημαίνοντας ότι ξεκαθάρισε προς την εμπλεκόμενη εταιρεία πως «κανένα πλοίο δεν θα φύγει από την Ελλάδα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων της ΠΝΟ είναι ο άμεσος επαναπατρισμός των ναυτικών, η κήρυξη της ευρύτερης ζώνης ως απαγορευμένης για την προσέγγιση πλοίων και η λήψη μέριμνας για τους δόκιμους σπουδαστές που υπηρετούν σε πλοία και αδυνατούν να επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών.

Παράλληλα, ναυτεργατικά σωματεία προγραμματίζουν για σήμερα στις 15:00 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με βασικό αίτημα τη διασφάλιση της ζωής και τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.


Κάντε Like το daypress.gr