Image
Κυριακή 03 Μαΐου 2026 11:00 Διεθνή
 

Τραμπ: «Θα μελετήσω» νέα πρόταση του Ιράν για επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να «μελετήσει» νέα πρόταση του Ιράν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λίγες ημέρες αφότου απέρριψε προηγούμενη ιρανική πρωτοβουλία και απείλησε ότι θα «κονιορτοποιήσει» τη χώρα.

Αδιέξοδο μετά την κατάπαυση του πυρός
Η κατάσταση παραμένει στάσιμη μετά την κατάπαυση του πυρός της 8ης Απριλίου, η οποία ακολούθησε περίπου 40 ημέρες αμερικανοϊσραηλινών βομβαρδισμών και ιρανικών αντιποίνων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Αξιωματικός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η επανέναρξη των εχθροπραξιών με τις ΗΠΑ είναι «πιθανή», καθώς ο μοναδικός μεταπολεμικός γύρος διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ισλαμαμπάντ στις 11 Απριλίου, δεν απέδωσε. Τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σημαντικά, από το στενό του Χορμούζ έως το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η τοποθέτηση του Τραμπ
«Θα μελετήσω σύντομα σχέδιο που μόλις μας έστειλε το Ιράν, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Φλόριντα σχετικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των βομβαρδισμών στο Ιράν, απάντησε: «Δεν θέλω να το πω αυτό. Εννοώ, δεν μπορώ να το πω σ’ έναν δημοσιογράφο. Αν φερθούν ανάρμοστα, αν κάνουν κάτι κακό (…) θα δούμε. Είναι μια πιθανότητα, θα μπορούσε να συμβεί».

Κάντε Like το daypress.gr