Image
Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 21:25 Παιδί
 

Διακοπές με τα παιδιά: Ti πρέπει να προσέξετε πριν φύγετε

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ο Ιούλιος πλησιάζει και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζουν βαλίτσες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το να πάμε, ωστόσο, διακοπές με τα παιδιά μας δεν είναι το ίδιο εύκολη υπόθεση, όπως όταν ήμασταν ανέμελοι εργένηδες. Απεναντίας πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολλές παραμέτρους, οι οποίες σχετίζονται με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μικρών μας αγγελουδιών. Έτσι, θα είναι πολύ βοηθητικό αν λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω που μας συμβουλεύει το Κέντρο Αμφιαράος, Παιδί και Οικογένεια:

Προορισμός

Σημαντικό στην επιλογή του προορισμού είναι το να έχουμε κατά νου ότι τα παιδιά μας, θα πρέπει εκεί που θα πάμε να βρουν άλλους μικρούς φίλους για να παίξουν. Επίσης, οι παραλίες που θα κολυμπήσουν θα πρέπει να είναι ρηχές και οργανωμένες, χωρίς θορυβώδη Beach Bar και ακατάλληλο περιεχόμενο, ενώ κοντά θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο κέντρο υγείας για την περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο. Ακόμα, σημαντικό είναι να υπάρχουν κοντά στο ξενοδοχείο, εκτός από τις παραλίες, και μέρη που να μπορεί να διασκεδάσει, όπως παιδότοποι, πάρκα, πλατείες κ.α. Τέλος ο προορισμός μας δεν πρέπει να είναι πολλές ώρες ταξίδι, καθώς οι μικροί μας φίλοι δεν έχουν τις ίδιες χρονικές αντοχές με εμάς, ενώ καλό θα ήταν να προγραμματίσουμε και στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ξενοδοχείο

Όταν πάμε διακοπές και παίρνουμε μαζί μας ένα μικρό παιδί, καλό θα ήταν το δωμάτιο που θα μείνουμε να είναι άνετο. Στον χώρο αυτό το παιδί θα περάσει αρκετές ώρες, οπότε το να είναι ευρύχωρο είναι βασικό στοιχείο. Θα πρέπει να υπάρχει ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα ή μάτι, αλλά και σκεύη μαγειρέματος (εάν δεν υπάρχουν, πάρτε τα μαζί σας). Ξεχάστε, λοιπόν, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία δεν έχουν στο δωμάτιό τους ψυγείο, που θα κρατήσει φρέσκο το γάλα του μικρού σας, ή κουζίνα, για να ζεστάνετε το γάλα ή κάποια τροφή του. Καλό για το μικρό σας, επίσης, είναι να υπάρχει αυλή, έτσι ώστε να μπορεί να παίξει. Προτεραιότητά σας είναι η ασφάλεια και η καλή διαμονή των παιδιών, γιατί από αυτά θα εξαρτηθεί αν θα περάσετε καλά. Αν ένα παιδί δεν νιώθει ευχαριστημένο και άνετο, θα αρχίσει να γκρινιάζει και μάλλον θα αναγκαστείτε να επιστρέψετε νωρίτερα στο σπίτι.

Αυτοκίνητο

Πολύ σημαντική είναι η ώρα του ταξιδιού. Εάν το μικρό σας κοιμάται, θα φτάσετε πολύ πιο άνετα και χωρίς γκρίνιες στον προορισμό σας. Οπότε, επιλέξτε τις πρώτες πρωινές ή τις μεσημεριανές ώρες να ταξιδέψετε, όσο το μικρό παιδί θα παίρνει τον υπνάκο του. Επιλέξτε και ελέγξτε το κάθισμα αυτοκινήτου. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι σωστά τοποθετημένο και δεν έχει υποστεί ζημιές. Να έχετε δίπλα σας μωρομάντιλα, χαρτομάντιλα, νερό, αλλά και κάποιο είδος τροφίμου (σνακ) που μπορεί να καταναλώσει το παιδί σας όταν πεινάσει. Ντύστε το με άνετα ρούχα, τα οποία δεν θα το ζορίζουν και κυρίως θα του επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα.

Ταξιδεύοντας με τα Μέσα Μεταφοράς

Αν το ταξίδι μας γίνει με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε με αυτό το μέσο και ότι δεν θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αν, λόγου χάρη, έχουμε ένα υπερκινητικό παιδί και ένα πολύωρο ταξίδι με πλοίο, το μυαλό μας πρέπει να είναι συνεχώς στο παιδί μας, αφού δεν μπορούμε να το περιορίσουμε. Από την άλλη, το ταξίδι με αεροπλάνο σημαίνει και τήρηση των κανόνων που τίθενται σε αυτό (όπως π.χ. πρόσδεση – συμμόρφωση σε κανόνες κ.λπ.). Αντίστοιχοι κανόνες ισχύουν και στο τρένο και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, το αν το παιδί μας μπορεί να συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες.

Για την παραλία μην ξεχάσετε:

• Παιδικό αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας
• Καπέλο
• Μπλουζάκι (κατά προτίμηση, λευκού χρώματος)
• Πετσέτα θαλάσσης ή και μπουρνούζι, αν μας βολεύει
• Μαγιό ή πάνες-βρακάκια μαγιό
• Κουβαδάκι-φτυαράκια κ.λπ.
• Ποτηράκι νερού ή μπουκάλι
• Ψυγειάκι παραλίας ή ισοθερμική σακούλα (για τρόφιμο-φρούτο-χυμό)
• Ομπρέλα θαλάσσης (αν δεν πάμε σε οργανωμένη παραλία) ή τεντοσκηνή
• Παιδικά γυαλιά ηλίου
madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης