Image
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 15:17 Παιδί
 

Όσο πιο καθαρό το σχολείο, τόσο μεγαλύτερη η πρόοδος των παιδιών

 Αυτό όμως για το οποίο οι γονείς ανησυχούν περισσότερο, ειδικά τώρα το χειμώνα που έχουν μεγάλη έξαρση οι ιώσεις όπως η γρίπη, η γαστρεντερίτιδα κλπ, είναι το αν τα παιδιά τους θα «κολλήσουν» κάποια ασθένεια. Κι όταν ένα παιδί νοσεί, οι επιπτώσεις είναι ποικίλες: το ευάλωτο, λόγω ηλικίας, ανοσοποιητικό σύστημά του δοκιμάζεται, οι πιθανότητες να νοσήσουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας αυξάνονται δραματικά, οι γονείς φοβούνται ότι θα πρέπει να λείψουν «αδικαιολόγητα» από τη δουλειά τους1, ενώ το ίδιο το παιδί αναγκάζεται να σημειώσει αρκετές μέρες απουσίας από το σχολείο.

Όμως, η απουσία από το σχολείο έχει και αυτή ποικίλες επιπτώσεις: αφενός δημιουργούνται κενά σε ό, τι αφορά στην παρακολούθηση των μαθημάτων και αφετέρου εμποδίζεται η ομαλή ροή της συναναστροφής με τους συνομήλικους. Αυτό, σύμφωνα με έρευνες2, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέσω της καθημερινής αυτής συναναστροφής τα παιδιά αποκτούν στο σχολείο κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, οι οποίες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται η πρόοδος και η αυτοπεποίθησή τους.

Τι λένε οι αριθμοί
Είναι ίσως πιο εύκολο να κατανοήσουμε την εικόνα αυτή μέσα από κάποιους αριθμούς και στοιχεία διεθνών οργανισμών:

- Σε έκθεση της UNICEF αναγνωρίζεται πως το περιβάλλον του σχολείου και η καθαριότητα του σχολικού κτιρίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών.
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ένα υγιεινό και καθαρό σχολικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει άμεσα την υγεία των παιδιών και την αποτελεσματική μάθηση, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην ανάπτυξη υγιών ενηλίκων, ως καταρτισμένων και παραγωγικών μελών της κοινωνίας.
- 40% των γονιών αγνοεί τις διαδικασίες υγιεινής που ακολουθούνται στα σχολεία των παιδιών τους3.
- Ένα μικρό παιδί κρυολογεί 6 έως 10 φορές4 το χρόνο.
- 130 εκατομμύρια σχολικών ημερών χάνονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α., κυρίως εξαιτίας ασθενειών/λοιμώξεων κάθε είδους5.
- Το μέσο σχολικό θρανίο «φιλοξενεί» περισσότερα από 20.000 μικρόβια 6.

Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί, ένα πιο καθαρό και υγιεινό σχολικό περιβάλλον, εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, καθαρίζονται και απολυμαίνονται συστηματικά οι επιφάνειές του, θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των απουσιών των παιδιών. Απολύμανση σημαίνει χρήση προϊόντων, όπως η χλωρίνη, που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο και σκοτώνουν το σύνολο σχεδόν των μικροβίων. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζονται η απρόσκοπτη καλλιέργεια των δεξιοτήτων των παιδιών και, κατ’ επέκταση, η ανάπτυξη και η πρόοδός τους.

Δρ. Σίσσυ Κολυβά, Βιολόγος, Μέλος του Ομίλου Φίλων του Παστέρ

Πηγη: protothema.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης