Image
Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 16:15 Συνεντεύξεις
 

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα το 2014;

Yπό τον τίτλο Ο Στουρνάρας λέει πως η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να είναι αναδρομική, το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά ζητήματα Agence Europe δημοσιεύει συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, προϊδεάζοντας μας για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά στη χώρα μας .Στην εισαγωγή της συνέντευξης, επισημαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει τις προσπάθειές της και πιστεύει ότι «η επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων ως το τέλος τού έτους θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε μια νέα μείωση του χρέους της, καθώς και σε χαλάρωση της λιτότητας προς ανακούφιση του ελληνικού λαού».

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι είναι πλέον σοφότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι σε σχέση με την αρχή της κρίσης, ενώ ο Στουρνάρας δεν κρύβει ότι συχνά έχει διαφωνήσει με τις επιλογές της τρόικας στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Θα κουρευτούμε αν....

Στην ερώτηση αν ο στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως το τέλος του έτους, προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει άλλη μια αναδιάρθρωση χρέους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Ο στόχος για τον φετινό προϋπολογισμό είναι μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Θα εντατικοποιήσουμε, όμως, τις προσπάθειές μας, ώστε να παράγουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου με την ευρωζώνη που αφορά την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους με τα κατάλληλα μέτρα»

Θα αλλάξουμε το Δημόσιο αν ...

Αναφορικά με την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε: «Η κινητικότητα δε σημαίνει ότι θα απολυθούν. Σημαίνει ότι μπορούν να μετακινηθούν σε θέσεις στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό» και συνέχισε: «Δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο ενός σχήματος υποχρεωτικής εξόδου, αλλά θα αντικατασταθούν ένας προς έναν από νέους ανθρώπους που προέρχονται από την αγορά. Μόνο ένας στους πέντε υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται, αντικαθίσταται» , εκτιμώντας πως από το 2010 ως το 2015, ο στόχος μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους θα υπερκεραστεί.

Θα μειωθούν οι φόροι αν ...

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή λέγοντας πως «αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα».

«Αυξήσαμε τον αριθμό των ελέγχων, καθώς και τα πρόστιμα. Άλλος ένας λόγος που ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή είναι η υψηλή φορολογία. Όταν η κατάσταση βελτιωθεί, σκοπεύουμε να τη μειώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα μειωθεί η ανεργία αν ...

Όσο για το τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να μειώσει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Αν δεν επανέλθει η ανάπτυξη, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αναμένουμε να έχουμε θετική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, συνεπώς αναμένουμε να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας εντός του 2014. Πέραν αυτού, διαθέτουμε ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία θα διευκολύνουν τη μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού από τους φθίνοντες κλάδους σε εκείνους που βρίσκονται σε άνθιση».

Θα έρθουν τουρίστες και εμπιστοσύνη αν ...

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμη και την αισιοδοξία του για την τουριστική κίνηση, η οποία αναμένεται να είναι αυξημένη.

Στην ερώτηση για το πώς ο ελληνικός λαός μπορεί να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του, απάντησε πως οι «άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν επιστρέψει η ανάπτυξη, όταν η ανεργία αρχίσει να μειώνεται και όταν η Ελλάδα είναι στέρεα προσδεμένη στη ζώνη του ευρω»

«Τώρα έχει πλήρως εδραιωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη. Έχουμε ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος: οι καταθέσεις επιστρέφουν, τα spreads έχουν μειωθεί, η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται να σταθεροποιείται» πρόσθεσε.
Star.gr
Κάντε Like το daypress.gr