Image
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 21:05 Ελλάδα
 

Στα ελληνικά νησιά κρίνεται το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας


Με το Βερολίνο να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης, τον εμπνευστή της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας να προειδοποιεί πως το μέλλον της κρίνεται στα ελληνικά νησιά και τον διοικητή του ΚΥT Μόριας να παραιτείται για προσωπικούς λόγους, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των αυξημένων μετανστευτικών ροών..

Η ελληνική πλευρά έχει επικεντρώσει στη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα έχουν μετακινηθεί, από τα τέλη Αυγούστου, από τα νησιά στην ενδοχώρα 1.747 πρόσφυγες, ενώ προετοιμάζεται η μεταφορά άλλων 1.000 ατόμων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί το σχέδιο επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, ενώ ήδη έχουν καθοριστεί οι προδιαγραφές για την προμήθεια 10 νέων σκαφών.

Και όλα αυτά εν αναμονή της πρώτης συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου το προσφυγικό αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, στον απόηχο και των πρόσφατων απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Η η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών είχε να κάνει με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, καθώς και με τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και άλλα διμερή θέματα.

Στα ελληνικά νησιά κρίνεται το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας

«Από τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά θα εξαρτηθεί το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας», δηλώνει ο Γκέραλντ Κνάους, ο αυστριακός ειδικός σε ζητήματα μετανάστευσης και εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας που υπόγραψαν το 2016 ΕΕ και Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αρωγής των ελληνικών αρχών.Όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα ESI η διαδικασία ασύλου θα πρέπει να διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες και οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα ασύλου να επαναπροωθούνται στη συνέχεια στη Τουρκία.

Ο Γκέραλντ Κνάους προτείνει να βοηθήσουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ειδικοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες. 

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016. Ο αυστριακός ειδικός υπογραμμίζει: «Καταγράφεται πράγματι αύξηση που συνιστά σημαντικό μήνυμα, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»

Ψήφος εμπιστοσύνης από Βερολίνο 

Από την πλευρά του το Βερολίνο σημειώνει ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν. Παραταύτα οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι, αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%. «Είναι επιτακτικό να αφιερώσουμε την δέουσα προσοχή σε αυτή την εξέλιξη και για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική πλευρά», τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας είναι «να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτή η συμφωνία προσφέρει και το "κλειδί" για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα νησιά, διότι προβλέπει επαναπροωθήσεις», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «σε ό,τι αφορά αυτές τις επαναπροωθήσεις, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε η υλοποίηση όσων είχαν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί, όπως θα επιθυμούσαμε». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτήν την οπτική και λέει η ίδια ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα. Στεκόμαστε δε έτοιμοι να την στηρίξουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνάδει με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι όπου υπήρξαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στα ελληνικά νησιά, «δεν έλειψε και δεν επιτρέπεται να λείψει η ευρωπαϊκή υποστήριξη» και επανέλαβε ότι η εν ισχύι συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και το «κλειδί» για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

«Κανείς δεν θα πει ότι η κατάσταση στα καταλύματα στα ελληνικά νησιά είναι εύκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι απολύτως σαφές ότι οπουδήποτε στην Ευρώπη φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά τους. Παραταύτα ισχύει και το ότι η συμφωνία που έκλεισαν η Ε.Ε. με την Τουρκία προβλέπει την επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Εκείνοι που αναζητούν άσυλο, πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ώστε εκεί να τους παρασχεθεί προστασία, την οποία η Τουρκία έχει δώσει εκατομμύρια φορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει απολύτως να αναγνωρίσουμε και στο οποίο η Ευρώπη βοηθάει και οικονομικά, με δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη παίρνουν ανηλίκους από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Δουβλίνου.

ΚΙΝΑΛ: Συνθήκες αδιαφάνειας στις συμβάσεις για σίτιση και στέγαση προσφύγων

Στο εσωτερικό «μέτωπο» να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα και το σύνολο των συμβάσεων όλων των υπουργείων ή Οργανισμών για σίτιση και στέγαση προσφύγων και μεταναστών ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης, ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Γιώργος Καμίνης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, εξαπολύοντας «βέλη» στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Οι κατά παρέκκλιση διαδικασίες δημιούργησαν συνθήκες αδιαφάνειας ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από κυβερνητικά στελέχη, όπως (Οδυσσέας Βουδούρης) ή στελέχη των υπουργείων ή από εμπλεκόμενους σε κέντρα φιλοξενίας όπως στις Σέρρες», αναφέρουν στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές και προσθέτουν πως η σχετική έρευνα του OLAF (Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης) που αφορά μέρος των κονδυλίων, δημιουργεί ανησυχία για τα πιθανά ευρήματα.

«Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.21 δισ. ευρώ ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων των Ταμείων Μετανάστευσης και Ένταξης και Εσωτερικής Ασφάλειας. Στην περίπτωση των Ταμείων αυτών μάλιστα δεν είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων της Ε.Ε, τα απαραίτητα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης, οι εκθέσεις αξιολόγησης και παρακολούθησης», αναφέρουν οι δύο βουλευτές και ζητούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, όπως: 

Πότε και αν θα καταργηθούν οι διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα για κατά παρέκκλιση διαδικασίες στον ελληνικό στρατό και την ελληνική δημόσια διοίκηση

Πότε και αν θα καταργηθούν οι διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα για διαδικασίες express για τη σίτιση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τη μίσθωση τουριστικών ακινήτων.

 

 

thetoc

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr