Image
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 13:00 Auto-Moto
 

Η Nissan αναδεικνύει στην Αφρική τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης


Με τη δωρεά δύο οχημάτων Nissan Leaf στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, στη Ναμίμπια, η Nissan επιδιώκει να αναδείξει τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η ηλεκτρική κινητικότητα στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής, στη Νότια Αφρική.

Το γραφείο του ΟΗΕ στη Ναμίμπια θα καινοτομήσει στους τομείς της κινητικότητας και της ενέργειας με ένα ολοκληρωμένο έργο «Οχήματος Προς Δίκτυο» (VGI) στην Αφρική. Η κινητικότητα και η ενέργεια αποτελούν θεμελιώδεις αρχές που εστιάζουν σε δύο από τους τρεις άξονες του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών: την αλλαγή του κλίματος και την ανισότητα.

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο για τη μεταφορά εργαζομένων, χωρίς εκπομπές ρύπων, σε συναντήσεις και σε ομάδες εργασίας,  καθώς και για τη διεξαγωγή επαφών σε όλη την πόλη. Τα ηλεκτρικά οχήματα υποστηρίζουν το συνολικό σύστημα για τη δημιουργία ελαστικής παροχής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα οχήματα θα χρησιμεύσουν ως πηγή ενέργειας, «αντικαθιστώντας» τη ζήτηση από την ακριβότερη ενέργεια που παρέχει το δίκτυο. Επίσης, εάν το δίκτυο βγει εκτός λειτουργίας, τα οχήματα θα παράσχουν εφεδρική τροφοδοσία για βασικές ανάγκες όπως ο φωτισμός, ο εξοπλισμός επικοινωνίας,  καθώς και για λειτουργίες χαμηλότερης προτεραιότητας, όπως η ψύξη ή ο κλιματισμός.

Αυτή δεν είναι η μοναδική συναρπαστική συνεργασία που έχει η ιαπωνική μάρκα με το UNDP. Πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις της με τον Οργανισμό, για την πραγματοποίηση του πρώτου ταξιδιού με ηλεκτρικό όχημα σε όλη τη Νότια Αφρική. Σε αυτό το ταξίδι, δώδεκα οχήματα τελευταίας τεχνολογίας, διένυσαν σε εννέα ημέρες 2.000 χιλιόμετρα, από το Γιοχάνεσμπουργκ στο Κέιπ Τάουν, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυναμική της βιώσιμης  κινητικότητας.

Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο, η Nissan συνεργάζεται με το Filadelfia School στην κοινότητα Soshanguve, για να βελτιώσει την πρόσβαση στην αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια και να αυξήσει τη χρήση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αν και το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης παρέχει ενέργεια στο 85% του πληθυσμού, εντούτοις η δυναμικότητά του και οι περιορισμοί στις συνδέσεις στη Νότια Αφρική, προκαλούν τακτικές και  απρογραμμάτιστες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στο σχολείο.

Λειτουργώντας ως οικοτροφείο που φιλοξενούνται περισσότεροι από 400 μαθητές με ειδικές ανάγκες, ηλικίας 14-21 ετών, το Filadelfia School είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τέτοια συμβάντα. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μπαταριών δεύτερου κύκλου ζωής (από αυτοκίνητα Leaf) και ηλιακούς συλλέκτες, το σχολείο διαθέτει πλέον ένα σύστημα βιώσιμης ενέργειας που βοηθά στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την  έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην σχολική κοινότητα.

Νίκος Τσάδαρης

newsbeast.gr
Κάντε Like το daypress.gr