Image
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 09:00 Διεθνή
 

Ο ΟΗΕ θα αναρτήσει τον "επίσημο" χάρτη Άγκυρας - Τρίπολης

Θέμα ημερών φαίνεται να είναι η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ των συντεταγμένων για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, με την ανάρτηση να ορίζει το Μνημόνιο Κατανόησης που είχαν συνυπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί εύλογα προβληματισμό στην Αθήνα και ειδικότερα στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», από την Τουρκία έχει διαμηνυθεί σε αρκετά επίπεδα από αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν ότι η ανάρτηση των συγκεκριμένων χαρτών από τον ΟΗΕ έρχεται, επί της ουσίας, να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός.

Ειδικότερα, η Άγκυρα φαίνεται πως εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό επισημοποιείται η συμφωνία που είχαν υπογράψει από κοινού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφιλίωσης» στην Τρίπολη της Λιβύης, τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Αγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Η Αθήνα ήδη έχει προσπαθήσει στο ανώτατο δυνατό διπλωματικό επίπεδο να καταδείξει τις τεχνικές αυτές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Αγκυρα, δεδομένου ωστόσο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί μια διμερή συμφωνία ανάμεσα σε δύο διεθνώς αναγνωρισμένες κυβερνήσεις, τα πραγματικά πολιτικά αποτελέσματα που μπορεί να επιτύχει είναι περιορισμένα. Με βάση, λοιπόν, αυτή τη διόλου ευοίωνη επικείμενη εξέλιξη, η Αθήνα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της. Αύριο ξεκινά στην Αθήνα ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη η «Κ», η Αθήνα ζητάει να ληφθούν μέτρα για καλύτερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα (αεροπορία, σύνορα στον Εβρο και έλεγχος υποβρυχίων) προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ατυχήματος από τη διαρκή στρατιωτική πίεση που ασκεί η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο το ότι, μόλις σε λίγες ημέρες, ενώ μάλιστα εκκρεμούσε η συνάντηση των υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνονταν διαρκείς υπερπτήσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την τουρκική αεροπορία. Επίσης, ενώ μεταδιδόταν εικόνα μείωσης της έντασης, από την Αγκυρα επανερχόταν μονότονα ένα αίτημα το οποίο, ακόμα και αν το ήθελε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει: να πείσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διακόψει το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων της Λευκωσίας εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Κάντε Like το daypress.gr