Image
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 14:35 Πολιτισμός
 

Ακρόπολη: Απαξίωση των τουριστών και αδυναμία λειτουργίας των τουριστικών γραφείων


Οι φωτογραφίες με τις ουρές στην Ακρόπολη είναι την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Τι θα γίνει σε λίγο, που ξεκινά η τουριστική σεζόν;

Μια σειρά νομοθετημάτων και άστοχων αποφάσεων έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη προαγορά των εισιτηρίων εισόδου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Αντί η διαδικασία να απλοποιείται, με στόχο την εύκολη πρόσβαση χωρίς ουρές και ταλαιπωρίες για τους επισκέπτες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και το πιο τραγελαφικό: χωρίς κανένα όφελος για κανέναν!

Διαβάστε την έρευνα του Tornos News, που εστιάζεται στην Ακρόπολη, καθώς δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών, για να δείτε τις επιπτώσεις και τις ουρές που ήδη ξεκίνησαν στον Ιερό Βράχο και θα κορυφωθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η Ακρόπολη περιλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, από διεθνείς ταξιδιωτικές πλατφόρμες και οδηγούς, στα κορυφαία μνημεία-αξιοθέατα του κόσμου, που «αξίζει να περιμένεις στην ουρά για να δεις».

Φέτος, ωστόσο, το νέο σύστημα ακυρώνει ουσιαστικά τις υπηρεσίες που παρέχουν όλα τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία προς τους τουρίστες-πελάτες τους. Ενώ δηλαδή όλα τα τουριστικά γραφεία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, προαγοράζουν τα εισιτήρια ώστε να μην δημιουργούνται ουρές και καθυστερήσεις, δεν τους δίδεται πλέον η δυνατότητα να εξασφαλίζουν μαζί με την αγορά των «ολόκληρων» εισιτηρίων, την προαγορά των μειωμένων και των δωρεάν εισόδου εισιτηρίων, με αποτέλεσμα κανένα οργανωμένο γκρουπ να μην μπορεί να λειτουργήσει ως γκρουπ.

Ο λόγος; Η τελευταία διυπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, που τροποποίησε την προηγούμενη, ελήφθη στις 27/6/2019, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 2666/01.07.2019 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2019, αφενός αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια στην Ακρόπολη και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους, η οποία διαχωρίζει τους πολίτες ΕΕ και εκτός ΕΕ ως προς τα μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν είσοδο, και αφετέρου επιβάλλει την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους δικαιούχους στην είσοδο. Έτσι, τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν πλέον να προαγοράσουν μειωμένα ή δωρεάν εισιτήρια, μιας και είναι πρακτικά αδύνατον να έχουν στη διάθεσή τους, πριν έρθει ο επισκέπτης στην Ελλάδα, όλα αυτά τα απαραίτητα έγγραφα.

Επιγραμματικά, μειωμένα εισιτήρια ή ελεύθερη είσοδο (ως προς τους ξένους επισκέπτες) δικαιούνται:

Δωρεάν είσοδο:

** Οι πολίτες ΕΕ κάτω των 25 ετών

** Τα παιδιά έως 5 ετών εκτός ΕΕ

** Τα άτομα με αναπηρία και ένας συνοδός αυτών

Μειωμένη είσοδο:

** Οι νέοι 6-25 ετών εκτός ΕΕ

 ** Οι πολίτες 65 ετών και άνω της ΕΕ

Και, όπως προαναφέρθηκε, οι κατηγορίες αυτές πρέπει να δείξουν ταυτότητα ή διαβατήριο στην είσοδο, καθώς και τη σχετική βεβαίωση τα άτομα με αναπηρία.

Πολύ χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνουν στο Tornos News, εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων και ξεναγοί, εάν σε ένα γκρουπ 40 ατόμων στην Ακρόπολη υπάρχει έστω και ένα παιδί, πρέπει όλοι να περιμένουν, πολλές φορές και μια ώρα(!), για να να πάει το παιδί με τον γονιό του να βγάλει μισό ή μηδενικό εισιτήριο.

Το πρόβλημα ήδη παρουσιάζεται καθημερινά (όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, είμαστε στον Φεβρουάριο και ήδη άρχισαν οι ουρές) και θα κορυφωθεί μπαίνοντας στη σεζόν με τις μαζικές αφίξεις κρουαζιεροπλοίων. Εάν αναλογισθούμε ότι κατά τη θερινή σεζόν εισέρχονται έως και 18.000 τουρίστες καθημερινά στην Ακρόπολη, οι τεράστιες ουρές είναι αναπόφευκτες, όπως και η αγανάκτηση των τουριστών, προκαλώντας δυσφήμιση με σοβαρές συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), κ.Γιάννης Μαυρικόπουλος, αναφέρει πάντως στο Tornos News ότι εάν ισχύσει η κάρτα πολιτισμού, που έχει εξαγγελθεί, για τους επισκέπτες που δικαιούνται μειωμένο και μηδενικό εισιτήριο, δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η κράτηση για την κάρτα όπως και η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται στο online σύστημα, γλιτώνοντας από τις ουρές στον αρχαιολογικό χώρο.

Το νέο σύστημα δημιουργεί προβλήματα και στους ξεναγούς: Εάν κάποιος ξεναγός χάσει την πλαστική ταυτότητα για την είσοδό του στην Ακρόπολη, προβλέπεται ένας μήνας καθυστέρηση για την έκδοση νέας και οικονομική επιβάρυνση, ενώ μέσω αυτής δίνει ελευθέρας μόνο σε έως 2 αρχαιολογικούς χώρους την ημέρα. 

Να αναφέρουμε ότι για το θέμα έγιναν  συναντήσεις με τον Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου τόσο με την Ομοσπονδία συνδέσμων ταξιδιωτικών γραφείων FedHΑΤΤΑ όσο και με την Ένωση εφοπλιστών κρουαζιερόπλοιων  και φορέων κρουαζιέρας ΕΕΚΦΚ με συμμετοχή και μελών τους και οι οποίοι ανέπτυξαν τα προβλήματα που υπάρχουν με την διαδικασία έκδοσης μειωμένων και δωρεάν εισιτηρίων δικαιούχων τουριστών. Μέχρι τώρα, ωστόσο, λύση δεν δόθηκε.

Τι λένε FedHATTA, τουριστικά γραφεία, ξεναγοί και οι αρχαιοφύλακες

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr