Image
Τρίτη 05 Μαΐου 2020 16:02 Απόψεις
 

Με τον τρέχοντα προϋπολογισμό οι Βρυξέλλες, σκοπεύουν να αφήσουν την οινοποιία να αποστάξει και να αποθηκεύσει τα πλεονάσματά της μόνη της

"Είναι προφανές ότι και να υιοθετήσουμε, με τον μειωμένο προϋπολογισμό μας, θα υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Είμαστε καταδικασμένοι να επιλέξουμε τα μέτρα και τα αγροτικά προϊόντα που πλήττονται και να έχουμε προτεραιότητες» ανέφερε ο Janusz Wojciechowski.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει παρεμβάσεις στην αγορά οίνου, αλλά ανακοινώνει ότι δεν θα αποδεσμεύσει νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των μέτρων της. Πρόκειται για ένα ανεπαρκές πρώτο βήμα για τους ευρωπαίους βουλευτές, οι οποίοι ζητούν έκτακτα χρηματοδοτικά μέτρα και δεν προτίθενται να σταματήσουν να πιέζουν για αλλαγή στάσης της Commission. Σε γαλλικό επίπεδο, έχει ήδη εξεταστεί ένα συμπληρωματικό σχέδιο ενίσχυσης, από την κυβέρνηση.

Η πίεση από τους υπουργούς και τους ευρωβουλευτές δεν απέφερε τίποτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ξοδέψει δεκάρα περισσότερο από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια στους Εθνικούς Φακέλους για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού. Και αυτό παρά την αναγνώριση των σημερινών δυσκολιών στον τομέα: «ο τομέας του οίνου έχει ήδη επηρεαστεί από αμερικανικές κυρώσεις, αντιμετωπίζει νέα προβλήματα κατανάλωσης που συνδέονται με το Covid-19 (κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και καταστημάτων, η απουσία τουρισμού, οι εξαγωγές είναι πιο δύσκολες προς την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες…)» απαρίθμησε ο Janusz Wojciechowski, Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, στις 30 Απριλίου πριν από τη σύγκλιση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρουσιάζοντας ένα σχέδιο 80 εκατομμυρίων ευρώ «που υποστηρίζει τους [γεωργικούς] τομείς που πλήττονται περισσότερο», ο Πολωνός επίτροπος ανακοίνωσε ότι για τον τομέα οίνου «πρόκειται να δοθεί ευελιξία στις οργανώσεις παραγωγών για την διαχείριση επιχειρησιακών προγραμμάτων». Ειδικότερα με τη «δυνατότητα εισαγωγής ορισμένων τροποποιήσεων χωρίς προηγούμενες εγκρίσεις» και «τη δυνατότητα χρήσης άνω του ενός τρίτου των δαπανών των επιχειρησιακών προγραμμάτων για μέτρα διαχείρισης κρίσεων», τα οποία «αφορούν κυρίως δύο νέα μέτρα που προστίθενται στα επιχειρησιακά προγράμματα: απόσταξη κρίσης και ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης (θα υπάρξει επίσης ευελιξία για την πράσινη συγκομιδή) ". Όπως ανακοινώθηκε στις 22 Απριλίου, η Επιτροπή επιτρέπει την απόσταξη και την ιδιωτική αποθεματοποίηση, αλλά δεν υποστηρίζει τα μέτρα με νέα κεφάλαια, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί ή να συγχρηματοδοτήσουν αυτά τα μέτρα.

"Η ευελιξία των εθνικών φακέλων δεν είναι λύση"
Σχεδόν ομόφωνα, οι ευρωβουλευτές που παρενέβησαν μετά τις ανακοινώσεις, αυτές θεώρησαν ότι αυτό το πρώτο βήμα, απέχει πολύ από το να είναι αρκετό. Έκπληκτος δήλωσε ο Ιταλός βουλευτής Herbert Dorfmann (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ) που θεωρεί ανεπαρκή τον προϋπολογισμό 80 εκατομμυρίων ευρώ για τον γεωργικό τομέα όταν άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες έχουν αντιμετωπισθεί καλύτερα. Πιστεύει επίσης ότι "οι προτάσεις είναι ανεπαρκείς για τον αμπελοοινικό τομέα και ότι το να κάνουμε τους εθνικούς φακέλους πιο ευέλικτους δεν είναι λύση. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν χρησιμοποιήσει ήδη τους εθνικούς τους φακέλους".
Αντί να κερδίσει την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό το πακέτο έχει «μια σειρά από ελλείψεις. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στην απελευθέρωση ορισμένων κανόνων», προσθέτει ο Ιταλός ευρωβουλευτής Paolo de Castro (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, S&D), ο οποίος τονίζει ότι «ο τομέας του οίνου αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεν υπάρχουν πόροι και όλα έχουν μείνει στα χέρια των κρατών μελών. Υπάρχει στρέβλωση και δεν βοηθάμε τον αμπελοοινικό τομέα που έχει γονατίσει. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε το αποθεματικό κρίσης ύψους 476 εκατομμυρίων ευρώ από την Κοινή Γεωργική Πολιτική; Εάν δεν το χρησιμοποιούμε σήμερα, πότε θα το χρησιμοποιήσουμε;». Ιδιαίτερα επικριτικός, ο Ιταλός βουλευτής δηλώνει εξ ονόματός της, ότι η υποστήριξη της ομάδας του δεν θα δοθεί για αυτές τις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις. Ακολουθώντας μια ταχεία διαδικασία προκειμένου τα μέτρα να εφαρμοστούν από την ίδια την ημέρα της ψηφοφορίας (ερχόμενη Πέμπτη 7/5), τα κείμενα αυτά επιτρέπεται στους βουλευτές μόνο ή να τα αποδεχτούν ή να τα απορρίψουν στο σύνολό τους, χωρίς να είναι σε θέση να τα τροποποιήσουν.

Ρεαλισμός του προϋπολογισμού
Αντιμέτωπος κατά την έναρξη με μια βαριά ατμόσφαιρα, μετριασμένη από την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, ο Janusz Wojciechowski απάντησε με ηρεμία και αναγνώρισε ότι ως έχει το πακέτο δεν είναι αρκετό. "Οι ενστάσεις που υποβάλλετε είναι απολύτως κατανοητές". Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι όλα εξαρτώνται από ένα περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, αφού έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδικασίας προγραμματισμού για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. "Ο προϋπολογισμός αποφασίζεται από τα κράτη μέλη, είναι απαραίτητη η πολιτική βούλησή τους για να μπορέσουν να αυξηθούν τα αποτελέσματα", επανέρχεται ο Janusz Wojciechowski. Αυτή η έκκληση για ρεαλισμό ως προς τον προϋπολογισμό δεν ικανοποίησε τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι επανάφεραν το θέμα της υποστήριξης του τομέα του οίνου. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα προϊόν και πάνω απ' όλα μια κουλτούρα» θέτει, συμβολικά, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Pina Picierno (S&D).
"Είστε έτοιμοι να προβείτε σε απόσταξη κρίσης 10 εκατομμυρίων εκατόλιτρων με έναν έκτακτο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό; "ρωτά ο Νορμανδός Gilles Lebreton (R&N). "Ο αμπελοοινικός τομέας δύσκολα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα μέτρα κρίσης χωρίς να λάβει πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εκτός των τομεακών προγραμμάτων. Χωρίς αυτό, οι προτάσεις σας κινδυνεύουν να είναι σχεδόν αναποτελεσματικές", προειδοποιεί η βουλευτής της Αλσατίας Anne Sander (Les Républicains), αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο για τις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις της Επιτροπής. «Για τον τομέα του οίνου, πρέπει να αναθεωρήσουμε τον ορισμό της πράσινης συγκομιδής, πρέπει επίσης να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση των αγορών. Για παράδειγμα, η επέκταση προώθησης στην εσωτερική αγορά καθώς και οι διαδικασίες έρευνας αγοράς που θα μπορούσαν να γίνουν επιλέξιμες" προσθέτει ο Πορτογάλος βουλευτής Isabel Carvalhais (S&D).

"Παρακαλώ, ενεργοποιήστε το αποθεματικό κρίσης"
Το ζήτημα της επανεθνικοποίησης της βοήθειας στους τομείς που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού παραμένει το πιο κρίσιμο θέμα στα έδρανα των ευρωβουλευτών. "Δεν μπορείτε απλώς να εφαρμόσετε το άρθρο 222 και να πείτε στους τομείς να διαχειριστούν οι ίδιοι την κρίση με εθνικά σχέδια", δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Languedoc, Eric Andrieu (S&D). "Η αμπελουργία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, ο τομέας χρειάζεται ένα πραγματικό ταμείο στήριξης για να αποβούν αποτελεσματικά τα μέτρα απόσταξης κρίσεων και ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Παρακαλώ, ενεργοποιήστε το αποθεματικό κρίσης" τονίζει άλλη ευρωβουλευτής από μεσογειακή χώρα.
Παραμένοντας προφανώς άκαμπτος, ο Janusz Wojciechowski εξηγεί ότι «έπρεπε να κάνει μια επιλογή έτσι ώστε αυτή η παρέμβαση να είναι αποτελεσματική τουλάχιστον σε ορισμένες αγορές, όπου η κατάσταση είναι η πιο δύσκολη και όπου τα προβλήματα επηρεάζουν μεγαλύτερο αριθμό χωρών. Εάν δεν διαθέταμε 80 εκατομμύρια, αλλά 800 εκατομμύρια ευρώ, νομίζω ότι πάλι θα είχατε το δικαίωμα να πείτε ότι δεν θα ήταν αρκετά. Η κρίση είναι πρωτοφανής σε κλίμακα άγνωστη μέχρι σήμερα". Υποθέτοντας ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει ωστόσο ότι όσον αφορά τη χρήση του αποθεματικού κρίσης, "η χρήση του εξαρτάται από τη βούληση των κρατών μελών. Προσωπικά είμαι υπέρ της ενεργοποίησής του, βρίσκεται το θέμα υπό διαπραγμάτευση".

Πηγή: typoskritis.gr
Κάντε Like το daypress.gr