Μετά από τέσσερις αποτυχημένες ψηφοφορίες στο κονκλάβιο, βγήκε λευκός καπνός από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για την εκλογή του νέου Πάπα.
Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ είναι ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο ίδιος επέλεξε το όνομα Λέων ο 14ος.
Ο 69χρονος Ποντίφικας υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως ιεραπόστολος στο Περού και ορίστηκε καρδινάλιος μόλις το 2023. Έχει παραχωρήσει ελάχιστες συνεντεύξεις και σπανίως μιλά δημοσίως.
Στο πρώτο μήνυμα του που απηύθυνε σε περισσότερους από 100.000 πιστούς από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο 267ος Ποντιφικας είπε σε άπταιστα ιταλικά «ειρήνη σε όλους».
Επιπλέον στο μήνυμά του ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο και επανέλαβε την έκκληση του προκατόχου του για μια Εκκλησία που «θα αναζητά πάντα την ειρήνη, τη φιλανθρωπία και θα είναι κοντά στους ανθρώπους, ιδίως σε εκείνους που υποφέρουν».
Η ιεραποστολή
Ο Λέων ΙΔ’ μετέβη για πρώτη φορά στο Περού το 1985 ως ιεραπόστολος, για να υπηρετήσει σε αγροτικές και περιθωριοποιημένες κοινότητες. Επέστρεψε οριστικά στην πόλη Τρουχίγιο το 1988, όπου δίδασκε Κανονικό Δίκαιο και εκπαίδευε νέους υποψήφιους ιερείς.
Το 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον πρότεινε για τη θέση του αποστολικού διαχειριστή στην επισκοπή του Τσικλάγιο, στη βόρεια ακτή του Περού, ενώ έναν χρόνο αργότερα ορίστηκε επίσκοπος. Υπηρέτησε σχεδόν για μια δεκαετία, αποκτώντας φήμη για την κοινωνική του δράση σε υποβαθμισμένες συνοικίες, την υποστήριξη φιλανθρωπικών δράσεων και τις πρωτοβουλίες υπέρ των άστεγων και των πληγέντων από πλημμύρες.
Η εκλογή του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στο Περού. Η πρόεδρος της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, δήλωσε ότι «η εκλογή του γεμίζει υπερηφάνεια και ελπίδα το έθνος μας, το οποίο υπήρξε το σπίτι, η αποστολή και η πίστη του». Περισσότεροι από τους μισούς Περουβιανούς είναι καθολικοί, και η άνοδος ενός πρώην επισκόπου τους στον παπικό θρόνο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.
Οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης
Ωστόσο, η θητεία του Λέοντα ΙΔ’ ως επισκόπου Τσικλάγιο δεν ήταν ανέφελη. Τρεις γυναίκες στο Περού τον κατηγόρησαν δημόσια ότι απέτυχε να ερευνήσει επαρκώς καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από ιερέα της επισκοπής, με περιστατικά που φέρεται να ξεκινούν από το 2007.
Όπως υποστηρίζουν, όταν απευθύνθηκαν στη Μητρόπολη το 2022, δεν ξεκίνησε σοβαρή έρευνα. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας στο Τσικλάγιο διαψεύδουν ότι υπήρξε συγκάλυψη και υποστηρίζουν ότι η υπόθεση διαβιβάστηκε στο Βατικανό.
Συνέχεια στο έργο του Φραγκίσκου
Η διαχείριση αυτών των καταγγελιών είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Λέων ΙΔ’ ως Πάπας. Το γεγονός ότι είναι διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται πάντως να διασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας του προκατόχου του, ειδικά στην Περουβιανή Εκκλησία, η οποία τα τελευταία χρόνια συγκλονίστηκε από σκάνδαλα.
Ο Φραγκίσκος είχε διατάξει λίγους μήνες πριν τον θάνατό του τη διάλυση της υπερσυντηρητικής οργάνωσης Sodalitium Christianae Vitae, στην οποία αποδίδονται σοβαρές καταγγελίες για κακοποιήσεις, προκαλώντας αντιδράσεις στο πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο της χώρας.
Ο Λέων ΙΔ’ θεωρείται στην Περουβιανή κοινότητα ο άνθρωπος που θα συνεχίσει σταθερά αυτή την πολιτική κάθαρσης και μεταρρύθμισης.