Image
Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 15:04 Ελλάδα
 

Ο Στέφανος Γκίκας στις εργασίες του 21ου ετήσιου «ESPO Conference 2025», στην Θεσσαλονίκη - Σημαντικές συναντήσεις με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και Ευρωπαίους Αξιωματούχους

 Στο 21ο Συνέδριο του Οργανισμού των Ευρωπαϊκών Λιμένων, ‘’European Sea Port Organization’’ (ESPO) που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή 300 περίπου συνέδρων, έλαβε μέρος ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο οποίος μίλησε στην ολομέλεια του Συνεδρίου για την Ναυτιλιακή Στρατηγική της ΕΕ και για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τους Λιμένες της Ένωσης.

Παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, της Ευρωπαίας Συντονίστριας για τον Ευρωπαϊκό Θαλάσσιο Χώρο κας Gesine Meissner, της Διευθύντριας του Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών DG MOVE της ΕΕ, κας Φωτεινής Ιωαννίδου, υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, του Προέδρου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Αθανασίου Λιάγκου, του Συντονιστή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, κ. Γιάννη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων Ναυτιλιακών Οργανισμών και άλλων προσωπικοτήτων της Διεθνούς Ναυτιλιακής και Λιμενικής Βιομηχανίας, ο κ. Γκίκας, ανοίγοντας την ομιλία του χαρακτήρισε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως: «μια βασική πύλη προς τα Βαλκάνια που μαζί με το Λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν τις στρατηγικές πύλες προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.».

Αρχικά, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην ενδεδειγμένη Ναυτιλιακή Στρατηγική, που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ, λέγοντας: «Η νέα Ναυτιλιακή Στρατηγική της ΕΕ πρέπει να έχει έναν ξεχωριστό πυλώνα που να καλύπτει τις θαλάσσιες μεταφορές. Επίσης θα πρέπει να δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ναυτιλιακού Τομέα, οι οποίες να έχουν πρόσβαση στο «Ταμείο Καινοτομίας» (Innovation Fund) - που τώρα δεν έχουν - ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.». Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Ναυτιλία και να υπάρχει ευθυγράμμιση των κανονισμών της ΕΕ με τους σχετικούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Τέλος, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ναυτικής απασχόλησης.».

Ο κ. Υφυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε ότι: «Η σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, προωθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης Λιμένων», ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά στην Κρουαζιέρα, την οποία χαρακτήρισε «αιμοδότη» της Ελληνικής Οικονομίας. «Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την κρουαζιέρα για το 2024 δείχνουν νέα ρεκόρ, τόσο στις αφίξεις πλοίων όσο και στον αριθμό επιβατών, ενώ αναμένεται αύξηση άνω του 10% για το 2025.», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκίκας, μίλησε επίσης λεπτομερώς για τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις της Ναυτιλίας, αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάγκη εφαρμογής του πακέτου «Fit for 55» στην πράξη, για την «πράσινη» μετάβαση στις μεταφορές και στα λιμάνια, αλλά και για τους στόχους μηδενικών εκπομπών αερίων από τα πλοία, με ορίζοντα το 2050.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΙΜΟ, βάσει της οποίας εισάγεται ο πρώτος παγκόσμιος μηχανισμός τιμολόγησης, με στόχο την σταδιακή μείωση της έντασης των αερίων του θερμοκηπίου στα καύσιμα πλοίων. «Τώρα εναπόκειται σε όλους μας, τόσο στα Κράτη Μέλη όσο και στις Βρυξέλλες, να προσαρμοστούμε. Αυτό είναι ένα ισχυρό παράδειγμα ότι, όταν υπάρχει γνήσια βούληση και ανοιχτό πνεύμα, μπορούν να προκύψουν δίκαιες και ισορροπημένες λύσεις προς όφελος όλων.» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε τρεις σημαντικές συναντήσεις εργασίας, με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με την Ευρωπαία Συντονίστρια για τον Ευρωπαϊκό Θαλάσσιο Χώρο, κα Gesine Meissner και με την Διευθύντρια του Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών DG MOVE, κα Φωτεινή Ιωαννίδου. Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Στρατηγικής, της Ευρωπαϊκής Λιμενικής Στρατηγικής, ενώ ο κ. Γκίκας ζήτησε την στήριξη των Βρυξελλών στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Ειδικού Τομεακού Προγράμματος για την Νησιωτικότητα.

Κάντε Like το daypress.gr