Image
Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 17:37 Άρθρα
 

Μπορεί η κρίση να αναδείξει προοπτικές

του Βαγγέλη Καρκανάκη - Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π (ΝΟΔΕ) ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 
Τις τελευταίες ημέρες, καθίσταται ευρέως παραδεκτό ότι η μεγάλη μάχη της χώρας μας ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού στην φάση αυτή έχει κερδηθεί. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε εγκαίρως η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλαν καθοριστικά στον μηδενισμό της επιδημικής καμπύλης εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η άμεση και απόλυτα επιτυχής αντίδραση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού έλαβε διεθνείς διαστάσεις, καθώς η Ελλάδα αποτελεί πλέον πρότυπο ταχείας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης εξάπλωσης της πανδημίας, εισπράττοντας διθυραμβικές αναφορές στον διεθνή τύπο, αλλά και καθολική αναγνώριση από τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών.

Καθώς το βασικό στοίχημα της επιβίωσης έχει κερδηθεί όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει και τη μάχη της επόμενης ημέρας. Τώρα άπαντες οφείλουμε να αντικρίσουμε με ειλικρίνεια τα επακόλουθα και τις λαβωματιές της σκληρής μάχης που δώσαμε και να δώσουμε με θάρρος μια νέα μάχη. Τη μάχη της ανόρθωσης της οικονομίας, του τουρισμού των υποδομών, της κοινωνικής και αθλητικής δραστηριότητας και της επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα και σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Αξιοποιώντας τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα - που οφείλονται στην προσπάθεια που κάναμε όλοι- η κυβέρνηση έδωσε το έναυσμα της επιστροφής στην κανονικότητα. Επιδιώκοντας να δώσει κίνητρο στην αγορά ώστε να επαναλειτουργήσει θαρραλέα, η κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας, βοήθησε στα ενοίκια και ενεργοποίησε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιπλέον, καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την εκπόνηση ενός πακέτου φορολογικών μειώσεων, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, με έμφαση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Καθίσταται εμφανές ότι μέσα από τη δημιουργία σταθερών βάσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης του κράτους με τους πολίτες, η χώρα θα μπορέσει να κερδίσει και αυτή την δύσκολη μάχη και να καταστεί πόλος έλξης επενδυτικών ευκαιριών και πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα πρέπει, αφενός να κεφαλαιοποιήσει το θετικό όνομα που απέκτησε διεθνώς λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και αφετέρου, να σημάνει το κάλεσμα της προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, για την υλοποίηση μεγάλων και εμβληματικών projects που θα σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας εποχής. Εάν κάτι ανέδειξε η πανδημία, είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη ψηφιοποίηση. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην ενεργειακή δραστηριότητα με την αναβάθμιση και εξέλιξη των ηλεκτρικών δικτύων, με περισσότερες διασυνδέσεις και αυτοματοποίηση, αλλά και με τη δημιουργία υποδομών για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Παρατηρήθηκε ότι η κρίση ανέδειξε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αποτελεί κομβικής σημασίας αντικείμενο η παροχή κινήτρων σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό εμπόριο ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους. Επιπρόσθετα, η ταχύτατη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών με τη μείωση της γραφειοκρατίας παρέχει την προοπτική να συντελέσει στην αύξηση του αριθμού της αγοράς ακινήτων, της οποίας η ανάπτυξη είχε ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια στον "πόλεμο" κατά του κορωνοϊού. Αναμφίβολα η πανδημία παρακώλυσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ωστόσο άφησε και μία παρακαταθήκη: Την ενότητα, την σοβαρότητα και την ατομική ευθύνη, χάρη στις οποίες πολεμήσαμε τον αόρατο εχθρό. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία μας και κερδίσαμε τη διεθνή αναγνώριση και τον παγκόσμιο σεβασμό. Με αυτές τις αξίες, με ρεαλισμό και αισιοδοξία, αξιοποιώντας τις όποιες ευκαιρίες αλλά και αρετές που ανέδειξαν οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, θα δημιουργήσουμε την επενδυτικά ισχυρή χώρα που όλοι ονειρευόμαστε.

Πηγή: typoskritis.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης