Image
Τρίτη 07 Ιουλίου 2020 22:30 Ελλάδα
 

Κορονοϊός: Προβληματισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα - Στο κόκκινο τα Βαλκάνια

Ελέγχους ακόμη και τα μεσάνυχτα κάνουν τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όσους τουρίστες μπαίνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, παρακολουθώντας συνεχώς τις αλλαγές που υπάρχουν στα επιδημιολογικά δεδομένα από την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων του κορονοϊού. «Δεν μας επέλεξαν για το τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά Σέρβος τουρίστας που παραθερίζει στη Χαλκιδική. 

Από την 1η Ιουλίου έως και την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, προτού δηλαδή συμπληρωθεί μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 87 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 133 κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, Αρη Κουτσιούκη, αρκετοί από τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από τα Βαλκάνια, πάντως, δεν έχουν υποβληθεί σε κάποιον έλεγχο αφού τα τεστ είναι δειγματοληπτικά. Τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, μάλιστα από τα 43 κρούσματα που καταγράφηκαν τα 36 ήταν εισαγόμενα και όλα εντοπίστηκαν από ελέγχους που έγιναν στον Προμαχώνα (20 από αυτά είναι από Σέρβους πολίτες).

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σύνορα αν υπάρξει πρόβλημα. «Είχαμε μία έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας, πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορά μας για Σέρβους υπηκόους, αν χρειαστεί προφανώς θα κλείσουμε πάλι τις πύλες εισόδου προς συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός.

Στο «κόκκινο» τα Βαλκάνια 

Την ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων επιτείνει το ότι οι τουρίστες που έρχονται για διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα είναι από τα Βαλκάνια, όπου το τελευταίο διάστημα η πανδημία φουντώνει. Κάποιοι, μάλιστα, ενώ έχουν κάνει το τεστ δεν αυτοαπομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, όπως τους συστήνεται, αλλά κυκλοφορούν κανονικά. «Με επέλεξαν και έκανα το τεστ και περιμένω, γιατί έγινε χθες, περιμένω και ελπίζω όλα να είναι καλά», συνεχίζει ένας ακόμη Σέρβος που βρίσκεται στη χώρα μας. 

Η απαγόρευση της εισόδου Σέρβων τουριστών στη χώρα μας από τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, ήταν μονόδρομος, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων στη Σερβία έφτασε τα 289. Την ίδια ώρα στη Ρουμανία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 250, στη Βουλγαρία τα 174, στη Βόρεια Μακεδονία τα 78 και στην Αλβανία τα 71. 

Ανησυχία, επίσης, προκαλεί και το γεγονός ότι όσοι Ελληνες μπαίνουν στις βαλκανικές χώρες για δουλειά, κατά την επιστροφή τους δεν υποβάλλονται σε κανένα τεστ. «Μόλις έφτασα μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να το κάνω επειδή είμαι Ελληνίδα. Απλά τους είπα ότι θέλω να το κάνω για προληπτικούς λόγους. Μου είπαν ότι θα με πάρουν τηλέφωνο αν είναι μόνο θετικό, αν δεν είναι δεν θα με πάρουν», αναφέρει μία Ελληνίδα που ήρθε στη χώρα μας. 

Οι περισσότεροι μπαίνουν από το τελωνείο των Ευζώνων στα Σκόπια χωρίς κανέναν έλεγχο παρόλο που τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν εκτοξευθεί. 

Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας η Χαλκιδική 

Την ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού (κυρίως από τη Σερβία) ενισχύει και το γεγονός ότι η Χαλκιδική παραμένει χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας, όπως αποκάλυψε στο ρεπορτάζ του για το ethnos.gr ο Τίμος Φακαλής. Κι αυτό γιατί αν και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ συγκεκριμένο κατάλυμα στη Χανιώτη τελικά ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου υπαναχώρησε, η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής.

Την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα τρεις Σέρβοι οι οποίοι πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τις προηγούμενες μέρες με προορισμό τη Χαλκιδική. Και οι τρεις Σέρβοι έχουν ενημερωθεί ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και παραμένουν στα δωμάτιά τους. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Σέρβων το οποίο είναι ασυμπτωματικό μαζί με το 5χρονο παιδί τους το τεστ του οποίου βγήκε αρνητικό. Το ζευγάρι εκδήλωσε την επιθυμία να φύγει από τη Χαλκιδική και να επιστρέψει στη Σερβία.  

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι ο ξενοδόχος απαίτησε από τον ΕΟΔΥ έγγραφη διαβεβαίωση για να δώσει πίσω τα διαβατήρια τα οποία και πήρε κατά το check-in. Ο ξενοδόχος είναι υγειονομικός υπεύθυνος των τουριστών που φιλοξενεί και τιμωρείται με 5.000 ευρώ για το σπάσιμο της καραντίνας πελατών του. Από την άλλη θετική με κορονοϊό βρέθηκε και μια γυναίκα από την Σερβία στο δεύτερο πόδι. Αναζητήθηκε από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα από όπου και μπήκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουλίου και παραμένει σε καραντίνα. 

Προβληματισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα - Σε εγρήγορση οι Αρχές

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός για τα αυξημένα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι Αρχές είναι σε εγρήγορση για τη διαχείριση της κατάστασης. 

Μετά τα χθεσινά 36 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας, σήμερα βρέθηκαν ακόμη 14, ενώ τρεις τουρίστες παρουσιάστηκαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο

Παράλληλα, τρία κρούσματα υπήρξαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τέσσερα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, ένα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης, ένα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.

Συνολικά 27 τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

Εξ αυτών 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δέκα είναι οι ασθενείς  που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 349084 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5750 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 37041 (10.6%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 66 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

με πληροφορίες από το Έθνος

 

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr