Image
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 15:30 Υγεία
 

Κορονοϊός: Ποιες μάσκες μας προστατεύουν περισσότερο - Οι ειδικοί εξηγούν

Στην πρωινή εκπομπή του MEGA μίλησαν οι κ.κ. Φώτης Πατσουράκος, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Γκίκας Μαγιορκίνης, βιοπαθολόγος, και επικ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, αναφορικά με το πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα και ποιες μάσκες μας προστατεύουν καλύτερα από τον κορονοϊό.

"Η προσωπίδα κάνει μερική προστασία. Βοηθάει κυρίως τους υγειονομικούς για να μην δέχονται το αερόλυμα όταν κάποιος μιλάει δυνατά ή φτερνίζεται. Πρέπει κάποιος να φοράει και τη χειρουργική μάσκα", εξήγησε ο κ. Πατσουράκος, και πρόσθεσε ότι "μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από τα μάτια, για αυτό όταν εξετάζουμε πρέπει να φοράμε γυαλιά όπως αυτά της θάλασσας. Κάθε ασθενής θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Όταν εξετάζουμε ασθενείς φοράμε μάσκα, αν είμαστε κοντά στον ασθενή πρέπει να φοράμε οπωσδήποτε γυαλιά, καλά θα είναι να φοράμε αν είναι δυνατόν γάντια και μετά να πλένουμε τα χέρια μας, καθώς και ποδιά μιας χρήσης".

"Οι υφασμάτινες μάσκες είναι για να καλύψουν τον γενικό πληθυσμό και όχι τους γιατρούς. Το ύφασμα πρέπει να είναι πάντα διπλό. Στις μάσκες με φίλτρο ή βαλβίδα, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τον κόσμο, είναι προτιμητέες για τους γιατρούς και το προσωπικό όπου υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα κορωνοϊού. Οι καλύτερες μάσκες και για εμάς και για τον κόσμο είναι οι χειρουργικές μάσκες", πρόσθεσε ο ίδιος.

"Υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα της επιδημίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε μπει σε δεύτερο κύμα. Είναι πιθανό να βρισκόμαστε στις αρχές του. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε που θα κινηθούν στις επόμενες δέκα ημέρες τα κρούσματα", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

"Αυτές οι μάσκες που μοιάζουν με μικρές ασπίδες επί της ουσίας το μόνο που κάνουν είναι ότι δεν εκτοξεύονται σταγονίδια από το στόμα μας. Δεν προστατεύουν ιδιαίτερα από την αερογενή μετάδοση. Ήδη υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι οι ασπίδες οι ολόκληρες, στα ξενοδοχεία στην Ελβετία δεν προστάτευσαν ιδιαίτερα το προσωπικό", πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τις μάσκες.

"Τα γάντια δεν προστατεύουν κάποιον που βρίσκεται στον δρόμο. Αν με το γάντι πιάσεις το πρόσωπό σου, ενώ πιο πριν έχεις πιάσει κάτι άλλο, σίγουρα θα μολυνθείς και ο ίδιος. Το καλύτερο είναι η καλή αντισηψία των χεριών. Τα γάντια χρειάζονται στους υγειονομικούς", τόνισε σχετικά με τη χρήση γαντιών ο κ. Πατσουράκος.

"Ένας ασθενής που πάει σε ένα πάρτι, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 100 άτομα. Το ότι σταμάτησαν τα πανηγύρια ήταν ένα ορθό μέσο. Αν ληφθούν και άλλα τέτοια αυστηρά μέτρα, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς lockdown", πρόσθεσε.

 

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr